Μεγάλη ζημιά η υπόθεση Καϊλή

Η βόμβα που έσκασε με τη σύλληψη της Εύας Καϊλή, δεν μπορεί να «χωνευτεί» από το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Κι όσοι πιστεύουν ότι ζημιά υφίσταται μόνο το ΠΑΣΟΚ, είναι κοντόφθαλμοι.

Πρόκειται για μια υπόθεση – όνειδος για την Ελλάδα, ειδικά αν υπάρξουν και νέα στοιχεία…

Το να φυλακίζεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (έστω η μία από τους 14), είναι ντροπή για όλη την Ελλάδα.

Όπως μας έλεγε χθες στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγωνία για τη ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα «η Εύα Καϊλή λειτουργούσε μόνη της, είχε αυτονομηθεί και ουσιαστικά δεν άνηκε στην παράταξη».

Προφάσεις εν αμαρτίαις βεβαίως και προσπάθεια για damage control. H η ζημιά έχει γίνει, όσο κι αν η αντίδραση Ανδρουλάκη ήταν ακαριαία.

Διαφθορά… ούνα φάτσα, ούνα ράτσα

Tο Qatargate χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου. Κι ότι οι χθεσινές συλλήψεις είναι η κορυφή του παγόβουνου, ότι έρχονται δηλαδή κι άλλες αποκαλύψεις.

Προσέξτε, όμως. Η υπόθεση ήταν υπό διερεύνηση από το περασμένο καλοκαίρι και κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι.
Ούτε φυσικά η κ. Καϊλή και ο σύζυγός της οι οποίοι πιάστηκαν με λεφτά στα χέρια. Αν είχαν υποψιαστεί έστω και το παραμικρό θα είχαν εξαφανίσει τα ίχνη, άρα πιάστηκαν στη φάκα των εισαγγελέων των Βρυξελλών.

Όμως, μόνο το lobbying ήταν αυτό για το οποίο κατηγορείται η ευρωβουλευτής; Ότι δηλαδή πήρε δωράκια και πολλά λεφτά για να προωθήσει τις θέσεις των καταριανών;
Όχι βέβαια. Φαίνεται ότι το κύκλωμα αυτό προσπαθούσε να επηρεάσει κρίσιμες αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, οικονομικές και πολιτικές. Και γι’ αυτό δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε την εμπλοκή κι άλλων προσώπων, ευρωβουλευτών ή συνεργατών τους.

Μας λένε, λοιπόν, οι πληροφορίες, ότι οι Καταριανοί ήθελαν να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της golden visa. Να παίρνουν δηλαδή την ιθαγένεια ευρωπαϊκού κράτους με ευκολότερο τρόπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η συνεργασία Ιταλών και Ελλήνων για το σκοπό αυτό θύμισε το γνωστό «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα».

Θα ήταν «γαλάζια» υποψήφια»;

Αλλά να λέμε και κάποιες αλήθειες; Ηταν κοινό μυστικό ότι η Εύα Καϊλή δεν θα ήταν ξανά υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ για καμιά θέση. Και ήταν επίσης γνωστό ότι είχε επαφές με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να βρίσκεται στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Για ποια θέση; Αγνωστο. Αλλοι λένε για ακόμη μια θητεία στις Βρυξέλλες, αλλά από τις τάξεις της ΝΔ. Αλλοι ότι θα μπορούσε να κατέβει ως «γαλάζια» υποψήφια για τον δήμο της Θεσσαλονίκης.

Όχι ότι αυτό απαλύνει τον πόνο που νιώθουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Οσο κι αν ήταν ξένο σώμα εδώ και καιρό, ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και των Ευρωσοσιαλιστών πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, οπότε…

Εκνευρισμός για τον Σταϊκούρα

Πετύχαμε στον δρόμο κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος την περασμένη εβδομάδα και δεν χάσαμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε για την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό του Βήματος, όπως μας είπε, την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν ξανά σύσκεψη μαζί του, όπως ζήτησε ο υπουργός. Και τι θα συζητήσετε; τον ρωτήσαμε. «Με τον συγκεκριμένο υπουργό είναι δύσκολο να διεξαχθεί συζήτηση. Ελπίζω να βγάλουμε άκρη. Πάντως, δεν έχω βιώσει κατά την 30χρονη καριέρα μου στον κλάδο πιο άκομψη παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα από τη σημερινή. Καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έχει συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο».

Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι και για τον χαμό που έχει γίνει με την υποτιθέμενη, όπως λέει, υψηλή κερδοφορία των τραπεζών που κατά τον υπουργό θα πρέπει κατά ένα μέρος να επιστρέψει στην κοινωνία, με μειώσεις επιτοκίων στα δάνεια, αυξήσεις στις καταθέσεις, επιδότηση μηνιαίων δόσεων και κούρεμα προμηθειών.

«Κατ’ αρχάς υψηλή κερδοφορία δεν έχουμε αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι καταγράφηκαν στο εννεάμηνο ζημιές 4,5 δισ. ευρώ, λόγω της εξυγίανσης των ισολογισμών μας. Τα εφετινά καθαρά κέρδη όχι μόνο δεν επαρκούν για την αναπλήρωση αυτής της ζημιάς, αλλά προέρχονται σε μεγάλο βαθμό, περίπου 30%, από έκτακτες υπεραξίες. Αρα δεν κονομάμε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση σε βάρος της πελατείας μας» σημείωσε η πηγή μας.

Ανατροπές στην Alpha Bank

Αλλαγές είχαμε την περασμένη εβδομάδα στο μετοχολόγιο της Alpha Bank. Μετά τη ρευστοποίηση μετοχών από τον Τζον Πόλσον, το ποσοστό του υποχώρησε κάτω από το 5%, η ολλανδική Reggeborgh με επικεφαλής τον Χένρι Χόλτερμαν αύξησε τη συμμετοχή της στη ζώνη του 6%. Με τον τρόπο αυτόν καθίσταται ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος στον συστημικό όμιλο. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διατηρεί ποσοστό 9%. Οπως λένε πηγές της στήλης, οι αλλαγές αυτές καταδεικνύουν το ενδιαφέρον των Ολλανδών, που είναι επίσης βασικοί μέτοχοι της Ελλάκτωρ, να ενισχύσουν την παρουσία τους στην εγχώρια τραπεζική αγορά. Η Reggeborgh θα έχει την ευκαιρία της να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της στην Alpha Bank μετά την εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης του κράτους από την τράπεζα, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2023. Μένει να φανεί λοιπόν αν θα επιχειρήσει να επενδύσει περισσότερα, στοιχηματίζοντας στο πλάνο ανάπτυξης της Alpha Bank.

H σφήνα της Sunlight

Σε άλλο ένα big deal προχώρησε η Sunlight. Η ελληνική εταιρεία, πρωτοπόρος στις διεθνείς αγορές των βιομηχανικών μπαταριών και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, εξαγόρασε το 51% της βαυαρικής Triathlon.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ταχεία άνοδο της ελληνικής εταιρείας στο «top 3» των κορυφαίων παικτών της αμερικανικής αγοράς στις βιομηχανικές μπαταρίες. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί και οι δύο πρώτοι είναι οι κολοσσοί Enersys και EastPenn. Η Sunlight έχει σε λειτουργία μία παρόμοια μονάδα στη Β. Καρολίνα και κατασκευάζει άλλη μία στην ίδια περιοχή. Μετά τη συμφωνία με τους Βαυαρούς, η ελληνική εταιρεία πλησιάζει πλέον τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές της στην υπερατλαντική αγορά.

Τραβούν την ανηφόρα

Οσο ο υδράργυρος πέφτει στην Ευρώπη, οι τιμές φυσικού αερίου παίρνουν πάλι την ανηφόρα, συμπαρασύροντας όπως είναι αναμενόμενο και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας κινήθηκαν ορισμένες ημέρες πάνω από τα 400 ευρώ/μεγαβατώρα, με τον μέσο όρο Δεκεμβρίου (για το πρώτο επταήμερο) να φτάνει ήδη στα 339,45 ευρώ/μεγαβατώρα, σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με τη μέση τιμή Νοεμβρίου που ήταν στα 227,75 ευρώ/μεγαβατώρα ή του Οκτωβρίου που διαμορφώθηκε στα 232 ευρώ/μεγαβατώρα.

Εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, τότε οι τιμές της κιλοβατώρας που αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι ρεύματος για τις καταναλώσεις Ιανουάριου 2023 θα είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που θα οδηγήσει και σε αύξηση της κρατικής επιδότησης.

Πιέσεις προς την ΕΕ για χαμηλότερο πλαφόν

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να απέχουν πολύ από μια συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αν και απομένουν λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση αύριο Τρίτη των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Πολλές οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων και της Τσεχίας που μειώνει τον «κόφτη» στα 220 ευρώ από τα 275 ευρώ που προτείνει η Κομισιόν, καθώς και τον αριθμό των ημερών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του πλαφόν στις πέντε, από δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, ομάδα κρατών-μελών υπέβαλε νέα πρόταση στην Κομισιόν για όριο στα 220 ευρώ/MWh, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται πάνω από αυτή την τιμή για πέντε ημέρες και είναι κατά 35 ευρώ/MWh υψηλότερη από τον μέσο όρο τιμών άλλων διεθνών χρηματιστηρίων ενέργειας. «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις η στάση της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Η τελευταία αντιπρότεινε επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για αποθήκευση. Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας (σκίτσο), σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση εντός της ΕΕ για το πλαφόν.

Εγγραφο ντροπή από τις τράπεζες

Το έγγραφο είναι αδιαμφισβήτητο. Τράπεζες ζητούν από δανειολήπτες δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της υγείας των… παιδιών τους. Συγκεκριμένα, το έγγραφο που μοιράζεται σε δανειολήπτες που θέλουν να κάνουν ρύθμιση του δανείου τους αναφέρει σε κάποιο σημείο: «Ειδικές κατηγορίες δεδομένων, όπως δεδομένα υγείας σας ή/και εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς σας, που συλλέγονται σύμφωνα με τις νόμιμες προϋποθέσεις απευθείας από εσάς στο πλαίσιο και για τους σκοπούς εφαρμογής των διαδικασιών».

Δηλαδή οι δανειολήπτες πρέπει να δώσουν δεδομένα από τον ιατρικό φάκελο εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Προφανώς για να ξέρουν οι τραπεζικές υπηρεσίες αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που έχει κάποιο μέλος της οικογένειας που θα θέλει ο δανειολήπτης να επικαλεστεί για να μην πληρώσει το δάνειό του.

Ερώτημα: Από GDPR ξέρουν στις τράπεζες; Από Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα; Ειδικά για τα δεδομένα που αφορούν την υγεία ακόμη και του δανειολήπτη, πολλώ δε μάλλον και των παιδιών τους;

Πέραν της ηθικής που θα έπρεπε να υπάρχει, τα δικαστήρια τι θα έλεγαν γι’ αυτήν την πρακτική;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories