Ερχονται μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση τερματίζει τον προεκλογικό της οικονομικό σχεδιασμό με τα μέτρα για τους συνταξιούχους ή τους ένστολους ή ακόμη και τους νέους με το πρόγραμμα Στέγη για Όλους, είστε γελασμένοι.

Στο Μαξίμου κάνουν σχεδιασμούς σε στοχευμένα εκλογικά κοινά που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία.

Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι μέχρι την άνοιξη, και σίγουρα πριν από τις διπλές εκλογές, θα ανακοινωθούν μεγάλης κλίμακας αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αλλαγές προς το καλύτερο εννοείται, που θα παίρνουν κάποια φορολογικά βάρη από πάνω τους.

Ηδη έχει παραγγελθεί σχετική μελέτη στο ΙΟΒΕ, η οποία ολοκληρώνεται και θα μπορέσει το Μαξίμου να δει προς ποια κατεύθυνση θα πάει.

Σοβαρό πρόβλημα με ανταλλακτικά

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που διαθέτουν και συνεργεία.

Όχι γιατί οι πωλήσεις δεν πάνε καλά. Το αντίθετο. Δεν προλαβαίνουν να καλύπτουν τη ζήτηση, πολλοί υποψήφιοι αγοραστές περιμένουν ακόμη κι ένα χρόνο το Ι.Χ. τους.

Το πρόβλημα είναι στα ανταλλακτικά και στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν. Όχι σε απλά ανταλλακτικά, αλλά και σε βασικά για τη λειτουργία των οχημάτων.

Οι μεγάλες εταιρείες με δίκτυα «δανείζονται» ανταλλακτικά για να κάνουν τη δουλειά τους και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες.

Για παράδειγμα, όπως μας έλεγε μεγάλη εταιρεία μοτοσυκλετών, υπάρχει ελάχιστο στοκ από ελαστικά και δεν δίνονται πολλές επιλογές στους πελάτες.

Αν θέλουν να περιμένουν θα περιμένουν μέρες ή και εβδομάδες μέχρι να εξασφαλιστούν βασικά ανταλλακτικά.

Το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι τεράστιο και δεν μπορεί να επιλυθεί. Και όσο περνά ο καιρός τόσο χειρότερη θα γίνεται η κατάσταση.

Δηλαδή δεν θα πηγαίνουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μηχανών να κάνουν τα απαραίτητα σέρβις ή να αλλάξουν ελαστικά κ.λπ.

Εγινε χαμός με το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών οι δυνητικοί δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης ανέρχονται σε 1.300.000. Η πλατφόρμα myΘέρμανση, η οποία έκλεισε την Παρασκευή, αποκάλυψε ότι 1.146.677 νοικοκυριά υπέβαλαν τελικά αίτηση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Τώρα «τρέχουν» οι διαδικασίες οι οποίες θα ξεκλειδώσουν την πληρωμή της πρώτης δόσης του επιδόματος θέρμανσης, με τους περυσινούς δικαιούχους να λαμβάνουν ως προκαταβολή το σύνολο του επιδόματος που είχαν εισπράξει πέρυσι. Στους φετινούς τυχερούς του επιδόματος, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 1.600 ευρώ, είναι και τα νοικοκυριά που επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στο φυσικό αέριο και να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν το σπίτι τους. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Ο Πύργος φωτίζει το μέλλον

Μεγάλη γιορτή σήμερα στον Πειραιά, αλλά με ένα μήνυμα για το… μέλλον. Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, και ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Tower Α.Ε. (και της Dimand ασφαλώς), Δημήτρης Ανδριόπουλος θα φωταγωγήσουν τον Πύργο του Πειραιά στις 7.30 το βράδυ.

Το εμβληματικό αυτό κτίριο που επί δεκαετίες έμενε ένα «κουφάρι» και που σε λίγο καιρό θα μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων και καταστημάτων.

Και η φωταγώγησή του είναι ουσιαστικά το μήνυμα που θέλουν να δώσουν οι τοπικές αρχές και ο developer που ανέλαβε το έργο, ότι στην περιοχή αυτή, με φόντο το λιμάνι, δημιουργείται μια επαγγελματική «πιάτσα» που θα έχει κι ευρύτερες επιπτώσεις στη ζωή των εργαζόμενων στον Πύργο,  κι όχι μόνο.

Ο Πειραιάς αλλάζει με έργα όπως το μετρό, ο Πύργος και άλλες αναπλάσεις, και είναι σίγουρο ότι θα γίνει περιοχή όπου θα επιλέγουν πλέον και όσοι θέλουν να μείνουν μόνιμα εκεί.

Στοιχεία – σοκ για τη διαφθορά

Στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς που συνταράσσει τις Βρυξέλλες και την Ελλάδα, λόγω Εύας Καϊλή, είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία έρευνας που αφορά την άποψη των πολιτών για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα:

  • Το 46,2 % των πολιτών θεωρούν ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς σε πολύ μεγάλο βαθμό
  • Πάνω από τους μισούς πολίτες που απάντησαν στην έρευνα και συγκεκριμένα το 53,9%  θεωρεί  ως σημαντικότερο πεδίο διαφθοράς την κατάχρηση της θέσης που κατέχει κάποιος εντός της δημόσιας διοίκησης με σκοπό την εξασφάλιση αδικαιολόγητων οφελών για τον ίδιο ή για τρίτο πρόσωπο.
  • ΜΜΕ, Πολιτική, Πολεοδομία, Δημόσιος Τομέας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη και Υγεία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των τομέων του δημόσιου βίου που οι πολίτες θεωρούν ότι προηγούνται στη διαφθορά ενώ δηλώνουν ότι να εμπιστεύονται περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις ως τομέα του δημοσίου βίου με τα χαμηλότερα ποσοστά διαφθοράς.
  • Περισσότερο από τους μισούς πολίτες (ποσοστό 52,7% ) θεωρούν ότι έχουν γίνει βήματα προόδου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς (λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει προχωρήσει, τη λειτουργία του gov.gr, την άυλη συνταγογράφηση, τη λειτουργία του e-efka κ.λπ.) αντίθετα  31,9 πιστεύουν ότι δεν έχει συντελεστεί πρόοδος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.
  • Οι πολίτες πιστεύουν ότι οι Πελατειακές σχέσεις, η ευνοιοκρατία και η απουσία αυστηρού νομικού πλαισίου (ατιμωρησία) είναι οι βασικοί λόγοι που συντηρούν τα φαινόμενα διαφθοράς. Ακολουθούν η απουσία  πολιτικής βούλησης ,  η αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών , η γραφειοκρατία ενώ ποσοστό 14.8 % αποδέχεται ότι η διαφθορά είναι μέρος της κουλτούρας και της συμπεριφοράς μας.
  • Το 71,3% των πολιτών ( ναι , μάλλον ναι) θεωρεί ότι η διαφθορά είναι πιο εκτεταμένη στη χώρα μας σήμερα σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ποσοστό 23,7 (όχι, μάλλον όχι) έχει αντίθετη άποψη.
  • Το 25,3% των πολιτών ότι επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα φαινόμενα διαφθοράς την καθημερινότητά τους (π.χ. ισονομία, ίσες ευκαιρίες, συμμετοχή στους θεσμούς της δημοκρατίας, πρόσβαση σε δομές υγείας, παιδεία, δικαιοσύνη κ.λπ.)
  • Το 63% Πιστεύει ότι υπάρχει ανοχή της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, με το 72,7% να θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει λόγω του ότι προτάσσεται το ατομικό συμφέρον έναντι του κοινωνικού/ συλλογικού
  • Το 75% των πολιτών θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να κατήγγειλε μια υπόθεση διαφθοράς στην περίπτωση που έπεφτε στην αντίληψή του.

Φθηνά δάνεια αλλά…

Τα στοιχεία για την απόκτηση φθηνή στέγης έγιναν χθες γνωστά και τα βασικά σημεία του είναι ότι το πλαφόν στην αξία του ακινήτου ορίζεται στα 200 χιλ. ευρώ και το όριο για το στεγαστικό στα 150 χιλ. ευρώ.

Το επιτόκιο για νέους και ζευγάρια 25-39 ετών θα είναι γύρω στο 1%.

Για δάνειο 100.000 ευρώ η δόση του δανείου θα είναι 275 ευρώ για ένα σπίτι έως 120 τ.μ., κατασκευής 2007. Για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το εν λόγω πρόγραμμα είναι αυτά του επιδόματος θέρμανσης και αναμένεται να καθοριστούν ως εξής:

  • Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • Έγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος το κονδύλι καλύπτει 10.000 νέους. Αν εξαντληθούν οι πόροι σε συνεννόηση με το υπουργείο οικονομικών μπορεί το πρόγραμμα να επαναληφθεί.

Για τη λήψη του δανείου θα ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια. Ο χρόνος αποπληρωμής εξαρτάται από τη συμφωνία με την τράπεζα. Μπορεί να είναι 10, 20 ή 30 χρόνια.

Επίσης ο δανειολήπτης πρέπει να γνωρίζει ότι θα επιβαρυνθεί και με τα έξοδα του φακέλου στην τράπεζα, την αμοιβή του συμβολαιογράφου, τα έξοδα υποθήκης, κτηματολογίου κ.α.

Ωραία όλα αυτά, όμως, γιατί σ’ εμάς φαίνεται ότι είναι ένα πρόγραμμα με όρους… real estate και μόνο για να αυξηθεί η δανειοληπτική δραστηριότητα των τραπεζών;

Διότι σε άλλες χώρες η στεγαστική πολιτική δεν συνίσταται στη λογική «πάρε φθηνό δάνειο και ψάξε να βρεις σπίτι να αγοράσεις».

Και ποιος είπε στην κυβέρνηση ότι υπάρχουν πράγματι τόσα πολλά και καλά σπίτια για να τα αγοράσουν οι νέοι;

Με ένα καλό ψάξιμο στην αγορά θα διαπιστώσει κανείς ότι τα σπίτια προς πώληση είναι παλαιά και παρατημένα σε πολυκατοικίες 50 ετών και πάνω. Και τα οποία χρήζουν πολλών ανακατασκευών.

Αραγε το δάνειο που θα πάρει κάποιος θα καλύπτει και το κόστος ανακαίνισης ή πρέπει να πάρει κι άλλο;

Κι επίσης, γνωρίζει η κυβέρνηση ότι οι τιμές των ακινήτων ακόμη και σε φθηνές γειτονιές, έχουν ανέβει στα ύψη επειδή τα «χτυπάνε» Κινέζοι και άλλοι ξένοι επενδυτές προκειμένου να πάρουν την Golden Visa προτού το ποσό της επένδυσης από 250.000 διπλασιαστεί;

Υπάρχουν κι άλλες πιο σοβαρές προτάσεις για σπίτια

Στο κάτω – κάτω θα μπορούσε η κυβέρνηση να δει τι κάνουν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογο στεγαστικό πρόβλημα. Και η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει καλή δουλειά στον τομέα αυτό, υιοθετώντας προτάσεις από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία.

Μια καλή πρόταση θα ήταν να δοθούν εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες που θα δίνονται με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες. Ούτε δάνεια, ούτε τίποτε.

Ακόμη και η ανασύσταση του πάλαι ποτέ Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας από τον οποίον έγιναν νοικοκυραίοι πολλοί Ελληνες.

Γιατί επίσης η κυβέρνηση δεν προχωρά σε έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που έχουν εκτινάξει στα ύψη ενοίκια και τιμές κατοικιών;

Γιατί δεν παρέχονται κίνητρα για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κενών διαμερισμάτων, ιδιωτών και του δημοσίου, αλλά και εκείνων που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες και τα funds;

Τρίβουν τα χέρια τους

Ούτε… στημένος να ήταν ο Ερντογάν με τις απειλές του κατά της Ελλάδας. Από το «θα έρθουμε νύχτα» αναβαθμίζεται η απειλή στο «θα ρίξουμε πύραυλο στην Αθήνα» και στο Μαξίμου τρίβουν τα χέρια τους.

Όχι, ασφαλώς γιατί οι απειλές δεν είναι σοβαρές και δεν πρέπει να προσεχθούν. Αλλά γιατί οι ύβρεις και οι απειλές σε βάρος της Ελλάδας ουσιαστικά συσπειρώνουν τον κόσμο στην κυβέρνησή του. Ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Και το θέμα των εθνικών θεμάτων και των απειλών σε βάρος της χώρας μας φαίνεται στις δημοσκοπήσεις που γίνονται.

Οι πολίτες εκφράζονται θετικά για την κυβέρνηση. Οσο δε ο Ερντογάν μας απειλεί με πόλεμο τόσο θα δίνει πόντους στην κυβέρνηση.

Και τρίβουν τα χέρια τους με το δώρο. Αρκεί να μην… ξεφύγει η κατάσταση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories