Σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία ήρθε μετά από εβδομάδες συνομιλιών για το μέτρο που είχε διχάσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες προσπαθούν να τιθασεύσουν την ενεργειακή κρίση.

Πλαφόν στο φυσικό αέριο – Σύσκεψη 4 υπουργών Ενέργειας με πρωτοβουλία του Κώστα Σκρέκα

«Δυναμικό» πλαφόν

Το πλαφόν ορίστηκε στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά.

Πρόκειται για το λεγόμενο «δυναμικό πλαφόν», που σημαίνει ότι το ανώτατο όριο τιμών θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές στα συμβόλαια επόμενου μήνα του Ολλανδικού TTF υπερβούν τα 180 ευρώ/MWh για τρεις ημέρες, όπως προκύπτει από έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τη συμφωνία των υπουργών της ΕΕ.

Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν θα εφαρμοστεί αρχικά στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Στήριξε η Γερμανία

Η Γερμανία, που επί εβδομάδες αρνούνταν να συμφωνήσει στην επιβολή πλαφόν, ψήφισε επίσης υπέρ της απόφασης, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Των διαπραγματεύσεων προήδρευσε η Τσεχική Δημοκρατία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης