Σε μία ύστατη προσπάθεια να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο για τις τιμές του φυσικού αερίου οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται εκ νέου σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό έχει διχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Το πλαφόν συζητείται επί μήνες χωρίς συμφωνία παρά τις δύο έκτακτες συνεδριάσεις .

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, αυτή τη στιγμή εξετάζουν μία νέα συμβιβαστική πρόταση, την οποία κατέθεσε η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο είδε το Reuters, η επιβολή του πλαφόν θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στο TTF υπερβούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες, επίπεδο κατά πολύ χαμηλότερο από τα 275 eurο/MWh που προτάθηκαν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Σκληρό «πόκερ» στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο αέριο – Το «κρυφό χαρτί» της Ελλάδας

Η θέση της Ελλάδας

Την  άποψη αυτή εξέφρασε και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, νωρίτερα σήμερα, προσερχόμενος στο συμβούλιο.

«Έχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να καταλήξουμε σε μια λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σήμερα. Είναι καθήκον μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο πολύ εάν δε είμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, της αλληλεγγύης και της ενότητας θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους ευρωπαίους πολίτες».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι ένα πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην πραγματικότητα πλαφόν. Συνεπώς, ένα ποσό στο εύρος των 150 -180- 200 ευρώ θα ήταν αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι μια τιμή στα 188 ευρώ θα έστελνε το σωστό μήνυμα στις αγορές».

Η θέση των «12»

Όπως επισημαίνει το Reuters, περίπου δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Πολωνίας και της Ελλάδας, ζήτησαν ανώτατο όριο κάτω από 200 ευρώ/MWh για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που έχουν διογκώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία φοβούνται ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να διαταράξει τις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης και να εκτρέψει τα τόσο αναγκαία φορτία φυσικού αερίου μακριά από την ΕΕ.

Κλειστή σύσκεψη 4 χωρών

Χθες το βράδυ, διοργανώθηκε κλειστή σύσκεψη τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στης αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας, και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράση μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια