Προειδοποιητική 24ωρη απεργία για τις 20 Δεκεμβρίου προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ), ενώ για την ίδια ημέρα έχει καλέσει εκπαιδευτικούς, ναυτικούς και σπουδαστές σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πύλη του υπουργείου Ναυτιλίας.

Οι εκπαιδευτικοί των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού επισημαίνουν ότι υπάρχει διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης στη ναυτική εκπαίδευση, ενώ το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης δεν έχει κλείσει ισολογισμό από το 2003.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό με την πλειοψηφία τους να είναι χαμηλόμισθοι ωρομίσθιοι και όχι μόνιμοι, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία από την έναρξη της περιόδου 2022 – 2023, να μην ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

Ολιστική διαχείριση και αντιμετώπιση

Πάντως στο Υπουργείο Ναυτιλίας αλλιώς θέλουν να τα βλέπουν τα πράγματα αφού υποστηρίζουν ότι προωθείται μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας των Δημόσιων Σχολών και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Ειδικότερα, επιδιώκεται η ολιστική διαχείριση και αντιμετώπιση της ναυτικής εκπαίδευσης από το Λύκειο μέχρι τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα κέντρα μετεκπαίδευσης των ναυτικών, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις Ακαδημίες, η ενίσχυση και η ευελιξία στα προγράμματα σπουδών και προσαρμογή στα νέα δεδομένα εκπαίδευσης του ναυτικού επαγγέλματος.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας υποστήριξε πρόσφατα στη Βουλή κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού ότι σκοπός του Υπουργείου είναι να «κινητροδοτήσουμε ακόμη περισσότερο τη ναυτική κατεύθυνση, να βελτιώσουμε τη ναυτική εκπαίδευση, να την καταστήσουμε εξωστρεφή και, ταυτόχρονα, να ενισχύσουμε την ποιότητά της. Επιπλέον, στοχεύουμε στην εξακολούθηση της έμπρακτης στήριξής μας στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, ταυτόχρονα όμως και στην ανάδειξη του πυλώνα της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης στη βάση σύγχρονων και ποιοτικών κανόνων λειτουργίας!».

«Επειδή, όπως γίνεται αντιληπτό, η ναυτική εκπαίδευση δεν αποτελεί για μας μια απλή καθημερινότητα στο έργο του Υπουργείου, αλλά μια πολιτική αιχμής και ελπίδας για το αύριο της ναυτιλίας μας, δεν παραλείπω να επισημάνω τις επιτυχημένες παρεμβάσεις μας αναφορικά με δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης ναυτικών και υποστήριξης συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ εκ των οποίων άνω των 12.000.000 ευρώ αφορούν σε τεχνικό/ εκπαιδευτικό εξοπλισμό και ταυτόχρονα υλοποίηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκτεταμένου προγράμματος έντεκα έργων ψηφιακού μετασχηματισμού ναυτικής εκπαίδευσης τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του 2023», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία