Η κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης για υπηρεσίες διαδικτυακής ροής όπως το Netflix είναι αντίθετη με το νόμο, σύμφωνα με το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (IPO) της Βρετανίας, το οποίο τόνισε ότι η πρακτική αυτή παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Είναι σύνηθες στο Ηνωμένο Βασίλειο -και όχι μόνο- τα άτομα που δεν ζουν μαζί να μοιράζονται τους κωδικούς πρόσβασης της υπηρεσίας ροής, παρά το γεγονός ότι αυτό συνήθως αντίκειται στους όρους παροχής υπηρεσιών. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής το Netflix δεν έχει πει ποτέ ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το IPO υποστηρίζει από την πλευρά του ότι η κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης ήταν τόσο ποινική όσο και αστική υπόθεση.

«Υπέκυψε στον πειρασμό» το Netflix – Δίνει και άλλο χώρο στις διαφημίσεις

«Υπάρχει μια σειρά από διατάξεις στο ποινικό και αστικό δίκαιο που μπορεί να ισχύουν στην περίπτωση κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης, του οποίου σκοπός είναι να επιτρέπει σε έναν χρήστη να έχει πρόσβαση σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς πληρωμή», ανέφερε η βρετανική αρχή.

«Αυτές οι διατάξεις μπορεί να περιλαμβάνουν παραβίαση συμβατικών όρων, απάτη ή δευτερεύουσα παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, ανάλογα με τις περιστάσεις. Όταν αυτές οι διατάξεις προβλέπονται στο αστικό δίκαιο, θα εναπόκειται στον πάροχο υπηρεσιών να λάβει μέτρα μέσω των δικαστηρίων εάν απαιτείται», προσθέτει.

Σύμφωνα με το BBC, το Netflix είπε ότι ήθελε να «διευκολύνει» τα άτομα που δανείζονται λογαριασμούς άλλων να δημιουργήσουν τους δικούς τους λογαριασμούς, να μεταφέρουν το προφίλ τους σε νέο λογαριασμό, καθώς και να δημιουργήσουν «υπο-λογαριασμούς» για άτομα που θα πληρώνουν επιπλέον για την οικογένεια ή τους φίλους τους. Και πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει να κυκλοφορεί αυτά τα χαρακτηριστικά «ευρύτερα» στις αρχές του 2023.

Το εύρος του προβλήματος

Η ερευνητική εταιρεία Digital i εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο των συνδρομητών του Netflix στο Ηνωμένο Βασίλειο – περίπου τέσσερα εκατομμύρια – μοιράζονται τους κωδικούς πρόσβασής τους.

Ο διευθυντής προϊόντων Matt Ross είπε στο BBC ότι η κοινή χρήση λογαριασμού «παρουσιάζει μια μεγάλη πρόκληση» για το Netflix και άλλες υπηρεσίες ροής.

«Μετά την προσθήκη του επιπέδου που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, υπάρχει ξεκάθαρα μια ευκαιρία για το Netflix να δημιουργήσει σημαντικά πρόσθετα έσοδα καταπολεμώντας την κοινή χρήση λογαριασμών», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: τι είναι αυτό που παρακινεί πολλά νοικοκυριά που μοιράζονται έναν premium λογαριασμό να το κάνουν;»

Τον Μάιο, η τότε Γραμματέας Πολιτισμού Nadine Dorries αποκάλυψε ότι ήταν μία από αυτές που μοιράζονταν έναν λογαριασμό.

«Η μαμά μου έχει πρόσβαση στον λογαριασμό μου, τα παιδιά έχουν πρόσβαση. Έχω Netflix, αλλά υπάρχουν άλλα τέσσερα άτομα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον λογαριασμό μου στο Netflix σε διάφορα μέρη της χώρας», είπε στην Επιτροπή Ψηφιακής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού.

Όταν το Netflix αναπτυσσόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η υπηρεσία ροής αστειεύτηκε σε ένα tweet ότι η κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης ήταν συνηθισμένη μεταξύ φίλων και οικογένειας.

Έκτοτε, η ανάπτυξη των χρηστών έχει σταματήσει και το Netflix προσπάθησε να καταπολεμήσει την πρακτική, η οποία είναι αντίθετη με τους όρους παροχής υπηρεσιών του – αλλά ποτέ δεν κινήθηκε νομικά.

Αντίθετα, εισήγαγε νέα επίπεδα τιμών για να κάνει την υπηρεσία να φαίνεται πιο ελκυστική, όπως το σημείο τιμής των 4,99 στερλινών που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, που εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο .

Εγκληματική δράση

Όπως υπογραμμίζει το BBC, ένα ενδιαφέρον μέρος της απάντησης του IPO είναι η αναφορά στο ποινικό δίκαιο – υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν θεωρητικά να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη από την Crown Prosecution Service (CPS) για κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης.

Το CPS δεν το απέκλεισε αυτό.

Ένας εκπρόσωπος είπε στο BBC: «Οποιαδήποτε απόφαση να χρεωθεί κάποιος για την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης για υπηρεσίες ροής θα εξεταστεί κατά περίπτωση, με τη δέουσα προσοχή στο μεμονωμένο πλαίσιο και τα γεγονότα της κάθε περίπτωσης. Όπως σε όλες τις υποθέσεις, εάν παραπεμφθούν στο CPS από ανακριτή, το καθήκον μας είναι να ασκήσουμε διώξεις όπου υπάρχουν επαρκή στοιχεία και όταν απαιτείται δίωξη για το δημόσιο συμφέρον».

Με άλλα λόγια, για να μπορέσει το CPS να αναλάβει δράση, θα έπρεπε πρώτα να γίνει αστυνομική έρευνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους