Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και οι απώλειες ΠΑΣΟΚ

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν, κρυφές και φανερές. Όπως και τα στοιχήματα για την ημερομηνία των εκλογών. Χθες ο Σκάι παρουσίασε γκάλοπ της Pulse που δείχνει πολλά και ενδιαφέροντα.

Για παράδειγμα φαίνεται μια μικρή ενίσχυση ή σταθεροποίηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και απώλειες ΠΑΣΟΚ στη σκιά της υπόθεσης Καϊλή.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34% επί των εγκύρων, έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, δείχνει να χάνει μία ποσοστιαία μονάδα, πέφτοντας στο 10,5%.

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις είναι αντίστοιχα 33%, 25,5% και 10%.

Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι οι αναποφάσιστοι είναι στο 13% και αυτό είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ανατροπές.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδυναμίες, το 33%, δηλαδή ένας στους 3 θέλει αυτοδύναμη τη ΝΔ. Το 15% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ συνεργασία με κορμό τη ΝΔ ζητά το 8% και συνεργασία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το 17%.

Πάντως, τα κακά μαντάτα είναι για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη που χάνει σε όλες τις ερωτήσεις.

Χάνει στην πρόθεση ψήφου, χάνει 3 μονάδες ο Ν. Ανδρουλάκης στο ποιος είναι κατάλληλος για να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα οικονομίας, χάνει 2 μονάδες για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, μένει στο 8% στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, χάνει 2 μονάδες στα θέματα διαφάνειας.

Μάλλον ο διχασμός στο κόμμα, οι Συμπληγάδες που αντιμετωπίζει και φυσικά η Καϊλή, δημιουργούν κακό κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι μεταγραφές αεροδρομίου

Η προσχώρηση της κ. Αδαμοπούλου στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη Βουλή.

Το περίμεναν με ανοικτές αγκάλες στην Κουμουνδούρου το άλλοτε… πουλέν του κ. Βαρουφάκη. Η κ. Αδαμοπούλου (που πολλοί την μπέρδεψαν με την αοιδό… Βανέσα Αδαμοπούλου), είχε αποχωρήσει από το ΜέΡΑ 25 τον περασμένο Μάρτιο, διαφωνώντας με τον Γ. Βαρουφάκη και καταγγέλλοντας έλλειμμα δημοκρατίας και «κλειστή λέσχη εκλεκτών» ενώ μίλησε για οικογενειοκρατία και νεποτισμό.

Και η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης από τότε είχε προβλέψει τη μεταπήδησή της στον ΣΥΡΙΖΑ.

Να θυμίσουμε ότι έχει αποχωρήσει επίσης η Κωνσταντίνα Αδάμου και η Φωτεινή Μπακαδήμα. Η πρώτη έχει ήδη γίνει… μεταγραφή αεροδρομίου για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. Η δε κ. Μπακαδήμα αποχώρησε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Λέτε να πάει και η ίδια στον ΣΥΡΙΖΑ;

Πάντως, μέχρι τις εκλογές θα δούμε πολλές μεταγραφές…

Από πού θα βρουν τα λεφτά για το market pass;

Λίγο θολά είναι τα πράγματα με το market pass, δηλαδή με τα 650 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός να μοιράσει σε 8,5 εκατ. πολίτες για να αγοράσουν τρόφιμα. Τα διυλιστήρια, που θα κληθούν να πληρώσουν αυτό το ποσό από τα υπερκέρδη τους, λένε ότι θα τα δώσουν το πρώτο εξάμηνο του 2023. Να κλείσει δηλαδή η χρονιά, να δουν τι κέρδη έχουν και να αφαιρέσουν την έκτακτη φορολόγηση.

Όμως, αν τα χρήματα δοθούν π.χ. Μάρτιο ή Απρίλιο, από πού θα πληρώσει η κυβέρνηση την εξαγγελία της; Στον προϋπολογισμό δεν έχει μπει κάποιο έκτακτο κονδύλι; Από ποιοn κωδικό θα τα πάρει περιμένοντας την απόδοση των 650 εκατ. από τα διυλιστήρια;

Πάντως τα διυλιστήρια δεν έχουν μιλήσει για… προκαταβολή. Αρα από κάπου θα πρέπει να βρεθεί το ποσό μιας και άμα υπόσχεσαι σε ψηφοφόρους χρήματα και σε παιδιά δώρα, πίσω δεν μπορείς να κάνεις…

Οι Έλληνες managers που κατακτούν τον κόσμο

Δύο επιχειρηματικές ειδήσεις χθες στάθηκαν ικανές να μας κάνουν να χαμογελάσουμε. Κι ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλά και ικανά στελέχη στην Ελλάδα τα οποία μπορούν όχι μόνο να εξελίξουν μια εταιρεία αλλά και να την απογειώσουν.

Για παράδειγμα, το deal με την JP Morgan δεν είναι απλή υπόθεση, όσο κι αν υπήρξαν καθυστερήσεις και εμπόδια. Μια συμφωνία 800 εκατ. ευρώ δεν είναι καθόλου αμελητέα, ειδικά όταν μπαίνει ένας κολοσσός όπως η αμερικανική εταιρεία. Και στην εταιρεία παραμένουν ως μέτοχοι πλειοψηφίας οι κ. Χρήστος Καρώνης και Μάκης Αντύπας. Εφτιαξαν μια εταιρεία από το τίποτε και την έκαναν τεράστια. Και είναι Ελληνες…

Και τι να πει κανείς για τον Χρήστο Χαρπαντίδη. Είναι ο ορισμός του επιτυχημένου manager και ηγέτη καθώς κατάφερε να κάνει την Παπαστράτος έναν ισχυρότατο βραχίονα της «μαμάς» Phillip Morris.

Και τώρα ο ίδιος αναλαμβάνει ένα νέο σχήμα όπου η Παπαστράτος θα είναι το διοικητικό κέντρο για 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο δε Χαρπαντίδης επικεφαλής. Ελληνας θα είναι και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας, Γιώργος Μαργώνης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι κολοσσοί όπως η JP Morgan και η Phillip Morris εμπιστεύονται Έλληνες managers οι οποίοι ξέρουν να «απογειώσουν» μια εταιρεία.

Ζόρια για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια

Αυτές οι καταναλωτικές έρευνες για τα Χριστούγεννα είναι τόσο συνηθισμένες σαν… τη γαλοπούλα της εποχής ή το αρνί του Πάσχα. Και κάθε χρόνο πάνω – κάτω τα στοιχεία μοιάζουν ίδια.

Χθες ο ΣΕΛΠΕ, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας, έδωσε έρευνα καταναλωτικών τάσεων. Σύμφωνα με αυτήν, 7 στους 10 καταναλωτές αναφέρουν ότι θα δαπανήσουν λιγότερο σε σχέση με το 2021.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές θα είναι -30% το 2022 σε σχέση με το 2021 και 6 στους 10 καταναλωτές θα δαπανήσουν λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα.

Το 15% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 19% μέχρι 50 ευρώ, το 25% έως 100 ευρώ, το 23% από 101 έως 200 ευρώ, το 14% από 200 έως 500 ευρώ και το 4% πάνω από 500 ευρώ. Πρακτικά το μισό κοινό, ποσοστό 52% θα δαπανήσει λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα για αγορές.Το 15% των καταναλωτών θα κάνει ηλεκτρονικά τις αγορές των Χριστουγέννων.

Γενικά, υπάρχει μια ανησυχία για τα οικονομικά των πολιτών καθώς είναι τα πρώτα Χριστούγεννα με πόλεμο και ενεργειακή κρίση. Κι όσο κι αν το κράτος βοηθά με επιδόματα, οι πολίτες φοβούνται να κάνουν σπατάλες κρατώντας «κάβα» για άλλες, πιο δύσκολες ημέρες.

Πόλεμος τιμών στις οπτικές ίνες

Tην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε το σχέδιο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για απελευθέρωση των τιμών λιανικής διάθεσης συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Αυτό σημαίνει την κήρυξη ενός νέου «πολέμου» μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, καθώς με τα νέα δεδομένα ο ΟΤΕ δεν θα έχει πλέον υποχρέωση να ζητά την έκκριση της ΕΕΤΤ για τα πακέτα του που περιλαμβάνουν υπηρεσίες FTTH, πριν αυτά κυκλοφορήσουν. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι ο ΟΤΕ, που κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα των υποδομών, θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει ελεύθερα και χωρίς την έγκριση της ΕΕΤΤ τις τιμές λιανικής για συνδέσεις οπτικής ίνας στο σπίτι. Vodafone και Nova αντιδρούν, βλέποντας ότι ο ΟΤΕ διαθέτει προβάδισμα στις υποδομές, κάτι που αναμένεται να εκμεταλλευτεί, καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς και φροντίζοντας να «κλειδώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα τους συνδρομητές του. Πάντως, η άρση της ρύθμισης, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, είναι ένα προσωρινό μέτρο που αποσκοπεί να δώσει ώθηση τόσο στην προσφορά, όσο και στη ζήτηση, μέχρι τουλάχιστον να χτιστεί μία κρίσιμη μάζα συνδέσεων FTTH, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη προστιθέμενη αξία και να ξεκινήσει ένας αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος απόδοσης.

Ρεκόρ δωρεών και γονικών παροχών

‘Εκρηξη στις γονικές παροχές και δωρεές, αλλά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, σημειώθηκε το 2021, με την αγορά των ακινήτων να επιστρέφει στα προ Μνημονίων επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που προέρχονται από τις πράξεις των συμβολαιογράφων, το 2021 οι γονικές παροχές κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση έναντι του 2020, κατά 90,6%. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 49.452 πράξεις το 2021, έναντι 25.944 το 2020. Επίσης, στην κατηγορία «Δωρεές εν ζωή» καταγράφηκε αύξηση 44,5% καθώς πραγματοποιήθηκαν 22.669 πράξεις το 2021, έναντι 15.693 το 2020. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων σημείωσαν αύξηση 40,1% σε σχέση με το 2020 και συνολικά ανήλθαν σε 104.740 από 74.769 που είχαν πραγματοποιηθεί το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας. «Φωτιά» στις μεταβιβάσεις έβαλαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2022, αλλά και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς.

Μια άλλη, ψηφιακή, Ελλάδα

Για κάποιους ο λεγόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός να είναι απλά υποσχέσεις ή μια κενή έκφραση. Για άλλους, όμως, σημαίνει ότι ένας κλάδος αναπτύσσεται ταχύτατα κι αφήνει σημαντικό αποτύπωμα. Στην τελευταία ημέρα του digital economy forum 2022 δόθηκαν ορισμένα στοιχεία που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του δ.σ. του ΣΕΠΕ, Γ. Παπαρίδου, Ο κλάδος διατηρεί ένα ισχυρό αποτύπωμα, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, μετά το τεράστιο brain drain και τα ταλέντα που χάσαμε, και κύκλο εργασιών 13,3 δισ. το 2021, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η αναπτυξιακή δυναμική της ψηφιακής βιομηχανίας για τη χώρα, είναι σαφώς ενισχυμένη, και, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της μελέτης που έκανε η Deloitte για τον ΣΕΠΕ, έχει επισπευσθεί, προσδοκώντας να ανακάμψουμε πλήρως μέχρι το 2025, επανερχόμενοι στο επίπεδο που είμασταν πριν την άνευ προηγουμένου δωδεκαετή  οικονομική κρίση».

Ο δε Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Δακυβέρνησης ανέφερε: Εάν δεν γινόταν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης  την Τρίτη το πρωί, μετά τις εκλογές, δεν θα γινόταν ποτέ. Και το βασικό ζητούμενο ήταν ο εκάστοτε Υπουργός να  διαλειτουργεί τα Μητρώα του Δημοσίου μεταξύ τους. Να τα κάνει να μιλάνε. Κι αυτό ήταν ουσιαστικά εκείνο που οριοθέτησε όλα αυτά τα γεγονότα. Μετρήσαμε τις υπηρεσίες του Δημοσίου που παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες και τις βρήκαμε 501. Σήμερα, 3,5 χρόνια μετά, είναι 1.500. Είχαμε  8,8 εκατομμύρια συναλλαγές το 2018, έχουμε 1,2 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2022. Χωρίς τη συνδρομή του ΣΕΠΕ και  των ανθρώπων της πληροφορικής, θα είμασταν στο απόλυτο κενό. Έχουν δημοπρατηθεί περισσότερα από 220 μεγάλα έργα, αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων, πάνω από 400 εκατομμύρια σε ενισχύσεις, 700 εκ. σε έργα ΣΔΙΤ και, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, θα έχουμε άλλα 600 εκατομμύρια σε διαγωνισμούς. Όταν θα δημοπρατηθούν και θα ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα, θα μιλάμε για μία άλλη Ελλάδα».

Η Attica ενισχύεται… άρα;

Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το μέλλον της Attica Bank. Τι θα κάνει με την αύξηση κεφαλαίου; Θα μπουν οι Αμερικανοί της Ellington;

Θα μπει κάποιος άλλος επενδυτής; Εχει πρόβλημα η τράπεζα και θα χρειαστούν πυροσβεστικές κινήσεις;

Όλα θα απαντηθούν τις επόμενες εβδομάδες, όταν όμως η διευθύνουσα σύμβουλος, Ελένη Βρεττού, ανακοινώνει αναδιάρθρωση της τράπεζας και πρόσληψη τεσσάρων νέων στελεχών πρώτης γραμμής, αυτό σημαίνει ότι έχει σχέδιο.

Όταν δηλαδή προχωρά σε κινήσεις ενίσχυσης της Attica με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα τραπεζικά, αυτό δείχνει ότι το μέλλον είναι δύσκολο μεν αλλά είναι και με πολύ υψηλές προοπτικές.

Αλλωστε, ούτε τα ίδια τα στελέχη θα εμπιστεύονταν μια τράπεζα χωρίς προοπτικές.

Συμπέρασμα: Η κ. Βρεττού κάνει χειρουργικές κινήσεις και οι ανακοινώσεις των νέων στελεχών δείχνουν ότι η τράπεζα ενισχύεται και θα αποτελέσει ισχυρό μη συστημικό πόλο τα επόμενα χρόνια.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories