Με απώλειες κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς παραμένει η επιφυλακτικότητα στις παγκόσμιες αγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν μια σειρά πιθανών αντιξοοτήτων για το 2023, την ώρα που η εικόνα της πανδημίας στην Κίνα προβληματίζει.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,5%, με τον κλάδο των τροφίμων να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,83% στις 7.435 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,26% στις 13.888 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,46% στις 6.480 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται ότι θα συνεχίζουν το αδύναμο κλίμα που επικράτησε νωρίτερα στην Ασία, όπου οι αγορές ακολούθησαν τις απώλειες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι οι προκλήσεις της νέας χρονιάς γιγαντώνονται. Άλλωστε, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ολοκληρώνουν μια ταραχώδη και δύσκολη χρονιά, καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες αντιμετώπισαν τον υπερβολικό πληθωρισμό που προέκυψε από τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους επίμονους περιορισμούς του Covid-19 στην Κίνα.

Η ώθηση που προσέφερε την Τρίτη η χαλάρωση του τελευταίου από τα μέτρα μηδενικού Covid, τα οποία διατηρεί η Κίνα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, αποδείχθηκε παροδική, καθώς η επιφυλακτικότητα επέστρεψε. Οι επενδυτές αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους απέναντι στην προοπτική του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και μιας δυνητικά παρατεταμένης περιόδου υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.

Άλλωστε, κάθε άλλο παρα αισιόδοξη εμφανίζεται η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων για την πορεία της Ευρωζώνης το 2023, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού και του ενδεχομένου ενεργειακών ελλείψεων στο μπλοκ. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, ως «δαμόκλειος σπάθη» επικρέμμεται η υψηλή ανεργία και η κατάρρευση των τιμών στο real estate.

Όπως προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση των Financial Times, σχεδόν το 90% των 37 οικονομολόγων δηλώνει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η συντριπτική πλειονότητα προβλέπει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί για ολόκληρο το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές