Το καμένο σενάριο της συμμαχίας

Το έκαψε το σενάριο της συγκυβέρνησης ή ακόμη και της ψήφου ανοχής του ΚΚΕ, ο γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακόμη κι αν δεν συμφωνεί κάποιος με τις θέσεις του Περισσού αν μη τι άλλο είναι συνεπέστατοι σε όσα λένε. Μια φορά την… πάτησαν το 1989 και από τότε το φυσάνε και δεν κρυώνει.

Ο Δ. Κουτσούμπας, στη συνέντευξή του στα ΝΕΑ και τον Δημήτρη Μανιάτη, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για προοδευτική διακυβέρνηση «μούφα» και ουσιαστικά έκλεισε κάθε σενάριο συνεργασίας με οποιονδήποτε τρόπο.

Χωρίς το ΚΚΕ, λοιπόν, με το ΜεΡΑ25 να βρίσκεται στην κόψη του… 3% και με το ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι μετά το σκάνδαλο Καϊλή, το ερώτημα είναι με ποιους θα κάνει συγκυβέρνηση ο κ. Τσίπρας.

Αν δε επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις ή στην καλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό του ανέβει κοντά στο 30%, καθίσταται αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή.

Αρα, πάμε για δεύτερη κάλπη με σκληρά διλήμματα και ακόμη σκληρότερες αντιπαραθέσεις. Εκεί όπου θα πιεστούν τα μικρότερα κόμματα προς όφελος των δύο μονομάχων. Με απλά λόγια «ή εσύ ή εγώ» θα πουν Μητσοτάκης και Τσίπρας.

Μπάχαλο με την Κυριακή των εκλογών

Και μιας και μιλάμε για εκλογές, αν δεν υπάρξει καμιά έκπληξη τεραστίων διαστάσεων (ο Μητσοτάκης το απέκλεισε μιλώντας για… μετά τον Απρίλιο), φαίνεται ότι η ημερομηνία κλειδώνει για τις αρχές Απριλίου, πιθανότατα των Βαΐων, στις 9 του μήνα… και δεν μην κάνετε καμιά σύνδεση με κάποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς που έρχονται ως σωτήρες.

Ισως δε μα καεί στην πορεία αυτό το σενάριο μιας και πρόκειται για μεγάλη χριστιανική γιορτή και θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Εκκλησία.

Λέγεται μάλιστα ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Και μπορεί τα του Καίσαρος κ.λπ. να ισχύουν, όμως, κανείς δεν θα ήθελε συγκρούσεις με το χριστεπώνυμο πλήθος.

Αρα; Η 2α Απριλίου θα ήταν μια καλή Κυριακή, ώστε οι υποψήφιοι βουλευτές να τρέχουν από αρνί σε αρνί το Πάσχα και να τσουγκρίζουν αυγά.

Με βάση αυτό το σενάριο οι δεύτερες εκλογές θα μπορούσαν να στηθούν στις 21 Μαίου για να τελειώσουμε (;) με τις εκλογικές αναταράξεις πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Υπάρχουν και κάποιοι, λίγοι, με βάση και τα στοιχεία της απογραφής, που λένε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να αιφνιδιάσει και να προκηρύξει χειμωνιάτικα εκλογές, άντε στις αρχές Μαρτίου.

Όμως είναι δύσκολο σενάριο. Αλλωστε, όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, δείχνουν Απρίλιο – Μάιο. Οπότε… ξεσκονίστε τα εκλογικά βιβλιάρια (που λέγανε και οι παλιοί) για εκείνη την περίοδο.

Μην ξεχνάμε ότι οι τουρκικές εκλογές είναι 18 Ιουνίου (αν και υπάρχουν παραθυράκια για νωρίτερα) και στην κυβέρνηση (και τα άλλα κόμματα) θα ήθελαν να τελειώνουμε με την εκλογική διαδικασία εδώ το συντομότερο και χωρίς προβλήματα.

Μην εκπλαγούμε αν ελληνικές και τουρκικές εκλογές γίνουν Απρίλιο. Ούτε ότι ο Μητσοτάκης θα έτριβε τα χέρια του με κάτι τέτοιο μιας και τα εθνικά θέματα είναι προνομιακό του πεδίο.

Εκλογές και «λογαριασμός»

Οι εκλογές ήταν το βασικό… μενού και στα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν στα σπίτια. Η βασική συζήτηση δηλαδή εστιαζόταν στο πότε θα γίνουν οι εκλογές, όχι βέβαια με την αγωνία που έχουν οι πολίτες για τα οικονομικά τους.

Δηλαδή, οι περισσότεροι έδειχναν απαισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση και δεν ήλπιζαν ότι οι εκλογές θα άλλαζαν κάτι. Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι μετά τις κάλπες μπορεί να έρθει ένας «λογαριασμός» που θα μας κυνηγά για χρόνια.

Δηλαδή εκτιμούν ότι οι παροχές από τη μια και οι συνεχείς επιδοτήσεις για την ενέργεια ή την ακρίβεια από την άλλη, θα «φουσκώσουν» τα δημόσια οικονομικά και θα αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα.

Χωρίς την επενδυτική βαθμίδα το 2023, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη…

Sold out στην εστίαση

Έτριβαν τα χέρια τους οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης αυτές τις ημέρες. Και συνεχίζουν να τα τρίβουν.

Ειδικά τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και οι ψησταριές είχαν… sold out καθώς περισσότεροι Ελληνες επέλεξαν να κάνουν γιορτές εκεί παρά στα μπουζούκια.

Πολλοί δε που έκαναν ρεβεγιόν σε σπίτια επέλεξαν ντελίβερι και κέτερινγκ, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένοι οι τζίροι και για το λόγο αυτό.

Ολες τις προηγούμενες ημέρες οι καταστηματάρχες είχαν «τρελή» δουλειά και κάλυψαν μεγάλο μέρος τους τζίρους της χρονιάς. Κι όπως έλεγαν στη στήλη άνθρωποι της αγοράς, το φαγητό έχει καλό ποσοστό κέρδους.

Γενικά οι επιχειρηματίες είναι εξαιρετικά ενθουσιασμένοι αφού μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού, τα καταστήματα γέμισαν.

Τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν ανακοινωθεί τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, όπως μαθαίνει η στήλη. Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις, το ενδιαφέρον μεγάλο αλλά γίνεται μεγάλο ξεσκαρτάρισμα προκειμένου να μην υπάρξουν εκπλήξεις που θα προκαλέσουν δυσάρεστες καταστάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η ατμόσφαιρα είναι βαριά στο τρίτο κόμμα και δεν θέλουν να γίνουν χειρότερα τα πράγματα με αβλεψίες στα ψηφοδέλτια.

Οσο για το Επικρατείας; Θα αργήσει πολύ και γίνεται προσπάθεια για επικεφαλής – έκπληξη, ένα βαρύ όνομα που θα σηματοδοτεί την αλλαγή, την ανανέωση.

Δύσκολος γρίφος για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Λεφτά για «πράσινα» ταξί

Ξεκίνησε, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η εμβληματική δράση «Πράσινα ταξί», που προβλέπει την επιχορήγηση ιδιοκτητών για την αντικατάστασή τους με σύγχρονα ηλεκτρικά οχήματα. Από τις 9 Ιανουαρίου 2023 αρχίζει η υποβολή αιτήσεων και παράλληλα τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης https://prasinataxi.gov.gr. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023. Η νέα δράση «Πράσινα ταξί» συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στον στόλο των οχημάτων ταξί που κυκλοφορούν εντός της ελληνικής επικράτειας με αντικατάσταση περίπου 2.000 παλιών και ρυπογόνων ταξί με νέα αμιγώς ηλεκτρικά. Mε το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες οχήματος ταξί, για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος καθώς και της αγοράς και εγκατάστασης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος. Η επιδότηση (οικολογικό bonus) ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ταξί να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.

Ο Αδωνις για τη Shelman

Μία από τις ευχάριστες επιχειρηματικές ειδήσεις που έγινε γνωστή λίγο πριν φύγει το 2022 είναι η επαναλειτουργία του εργοστασίου Shelman στην Κομοτηνή.
Στον πλειστηριασμό της 29ης Δεκεμβρίου βρέθηκαν πλειοδότες και σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει είναι το κοινό σχήμα της Alfa Wood και του επιχειρηματία Τακά.
Με αφορμή αυτό το γεγονός ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης θύμισε με δήλωσή του πως μία από τις πρώτες επισκέψεις που πραγματοποίησε ως υπουργός ήταν στο εργοστάσιο της Shelman, στην Κομοτηνή, «όπου από τότε είχα δεσμευθεί ότι θα βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γεωργιάδης ανακοινώνοντας την επιτυχή έκβαση του πλειστηριασμού υπογράμμισε ότι «το νέο επενδυτικό σχήμα που αγόρασε το εργοστάσιο είναι σε διαρκή επαφή μαζί μου και στις αρχές του 2023 θα παρουσιάσει το business plan. Επίκειται η άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή», κατέληξε με τη δήλωσή του.

Ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία άγγιξαν και τους έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι είδαν το κόστος των ζωοτροφών να εκτινάσσεται στα ύψη.
Ως γνωστόν, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξασφάλισε έκτακτες ενισχύσεις ύψους 89 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.
Από το υπουργείο ανακοινώθηκε πως παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου η προθεσμία κατά την οποία οι κτηνοτρόφοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την έκτακτη ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ που αφορά την αγορά ζωοτροφών.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου.
Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο https://m22.opekepe.gr/

Λεφτά και για τα μήλα

Αποζημιώσεις, όμως, θα πάρουν και οι καλλιεργητές μήλων. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντάς, αποφάσισε την καταβολή μέσω de minimis 300 € ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί.

Όπως αναφέρεται, την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο στην παραγωγή μήλων που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση, παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα με άμεση συνέπεια, σημαντική ζημιογόνο επίπτωση για τους παραγωγούς.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, ζητήματα που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν σε μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο.

Και κάπως έτσι αποφασίστηκε η αποζημίωση.

Ψηφιακά ραντεβού…

Τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) με βιντεοκλήση ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση έχουν πλέον οι πολίτες, καθώς τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών ανακοινώνουν την έναρξη λειτουργίας του myEGDIX.live. Ετσι, τόσο οι ίδιοι οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και εκπρόσωποι νομικών προσώπων) όσο και οι εξουσιοδοτημένοι σύμβουλοί τους (δικηγόροι, λογιστές, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.λπ.) μπορούν να προγραμματίζουν ψηφιακά την ημέρα, την ώρα και τον τρόπο της εξυπηρέτησής τους με την ΕΓΔΙΧ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories