«Φωτιά» στον τουρισμό του 2023

«Καμπανάκι» για τον τουρισμό του 2023, κρούει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων. Όπως αναφέρουν οι μελετητές, η πορεία της τουριστικής κίνησης του χρόνου θα εξαρτηθεί από τους ξένους και πώς αυτοί θα βιώσουν την κρίση.

Αν περιορίσουν τις δαπάνες τους δηλαδή δεν θα κάνουν και το ταξίδι των διακοπών στην Ελλάδα, κι όχι μόνο.

Όπως αναφέρει η μελέτη, «οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία το 2023 είναι η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, ως αποτέλεσμα αυτής, καθώς και οι τάσεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η πτώση της αγοραστικής δύναμης τόσο των Ελλήνων, όσο και των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι αποτελούν περί του 80% των ταξιδιωτικών αφίξεων στην Ελλάδα, θα επιβραδύνει σημαντικά την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές υπηρεσιών στη χώρα μας».

Αυτό είναι το καμπανάκι. Οσο περιορίζεται η αγοραστική δύναμη τόσο υποχωρεί και η τάση για δαπάνες, για περισσότερες διακοπές, για ταξίδια. Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα για του χρόνου, όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, τα εντυπωσιακά νούμερα που πιάσαμε το 2022 δεν πρόκειται να τα δούμε όσο η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια επιμένουν.

Κόβουν δαπάνες οι ξένοι τουρίστες

Προσέξτε τι γίνεται στις βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις προγενέστερες εκτιμήσεις. Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ, World Economic Outlook, November 2022), το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2% το 2023, έναντι 2,8% που ήταν η πρόβλεψη του ίδιου οργανισμού τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε 0,6% στην Γαλλία (από 1,4%), σε 0,2% στην Ιταλία (από 1,2%), ενώ η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι θα εισέλθουν σε ύφεση (-0,3% και -0,4%, αντίστοιχα). Το αυξημένο κόστος εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των ενεργειακών ανατιμήσεων, έχει επιβαρύνει τα οικονομικά των επιχειρήσεων και η αναπόφευκτη μετακύλισή του στους καταναλωτές έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η τελευταία αποδυναμώνεται, επίσης, από το γεγονός ότι η αύξηση στους μισθούς ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τον πληθωρισμό. Τούτο αποτυπώνεται στην πορεία του Δείκτη Κόστους Εργασίας (Labour Cost Index), ο οποίος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27) αυξήθηκε το πρώτο εννεάμηνο κατά 4,1%, ενώ ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) σημείωσε, στο ίδιο χρονικό διάστημα, άνοδο κατά 8,6%. Ως εκ τούτου, ένας σημαντικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, το επόμενο έτος, είναι η ενδεχόμενη εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης πρωτίστως για υπηρεσίες, δηλαδή για το ελληνικό τουριστικό προϊόν και δευτερευόντως για αγαθά».

Σκούρα τα πράγματα…

Όλα θα κριθούν από τις επενδύσεις

Η μελέτη της Alpha Bank, πάντως, έχει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Αναφέρει ότι την επόμενη χρονιά ο βασικός μοχλός της οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσουν η απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και η εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), οι οποίες στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σημείωσαν ιστορικά υψηλή επίδοση. Στο τέλος του χρονικού ορίζοντα του ΤΑΑ, δηλαδή μέχρι το 2026 και λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό ύψος και τη φύση των επενδύσεων που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν, αναμένεται να είναι ορατή η αλλαγή του μοντέλου οικονομικής μεγέθυνσης της Ελλάδας, με έμφαση στις επενδύσεις και ένα πιο ανθεκτικό και πολύπλευρο παραγωγικό ιστό».

Καλά όλα αυτά, αρκεί πράγματι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα να γίνουν επενδύσεις.

Προσλήψεις σε ταλέντα ESG

Για όσους δεν είναι μυημένοι, ESG σημαίνει Environmental, Social, Governance): Είναι ένας βιώσιμος και ολοένα πιο δημοφιλής τρόπος να αξιολογούν οι επενδυτές και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί μια εταιρεία. Οι δείκτες ESG: Τεκμηριώνουν την οικονομική σταθερότητα μιας εταιρείας και την κάνουν πιο ελκυστική στους επενδυτές.

Η έρευνα που πραγματοποίησε η ManpowerGroup Greece μπορεί να αποτελέσει τον «μπούσουλα» για το που ακριβώς οδηγούνται οι επιχειρήσεις αλλά και τι χαρακτηριστικά και ταλέντα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι.

Η έρευνα έγινε σε 40.700 υπεύθυνους προσλήψεων σε 41 χώρες και περιφέρειες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας με τίτλο: «Η Αναζήτηση Ταλέντων ESG» που διεξήχθη το δ’ τρίμηνο του 2022 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) στην οποία συμμετείχαν 510 Έλληνες εργοδότες, σχεδόν 7 στις 10 (69%) επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν ήδη εντοπίσει και αναπτύξει τη στρατηγική τους ESG έναντι 8 στους 10 (78%) διεθνώς.

Οι ρόλοι που αφορούν στο Περιβάλλον, την Υγεία και την Ασφάλεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ζήτησης για πρόσληψη ταλέντων ESG για το επόμενο 12μηνο με ποσοστό 59% τόσο στον κόσμο όσο και στην Ελλάδα. Τα ποσοστά διαφοροποιούνται για τη Βόρεια Ελλάδα (57%) και την υπόλοιπη Ελλάδα (63%) ενώ το ποσοστό της περιοχής της Αττικής συμπίπτει με τον Μ.Ο. στην επικράτεια (59%). Το 40% των εργοδοτών στην Ελλάδα δηλώνουν ότι θα προσλάμβαναν ειδικότητες ταλέντων στο ESG για θέματα Εταιρικής Βιωσιμότητας, με το παγκόσμιο ποσοστό να αγγίζει το 39%. Το 37% των ελληνικών επιχειρήσεων (έναντι 39% σε παγκόσμια κλίμακα) σκοπεύουν να προσλάβουν ρόλους για την Υγεία και την Ευημερία, απόδειξη ότι δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων.

Το 34% των εργοδοτών στην Ελλάδα σχεδιάζουν να προσλάβουν ρόλους που αφορούν στη Διαχείριση Οικοσυστήματος & Βιοποικιλότητας (έναντι 33% σε παγκόσμια βάση) ενώ άλλο ένα 34% των επιχειρήσεων προγραμματίζουν να προσλάβουν ρόλους για την Ανάπτυξη Ταλέντων & Ηγεσίας (έναντι 31% διεθνώς) και την Ανακύκλωση & Διαχείριση Απορριμμάτων (έναντι 37% παγκοσμίως). Το 39% των εργοδοτών στην ελληνική αγορά προσλαμβάνουν ρόλους που προάγουν τον κοινωνικό αντίκτυπο και το 37% για ρόλους που προωθούν θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ελαφρώς πιο ανεβασμένα: 41% για ρόλους που προάγουν τον κοινωνικό αντίκτυπο και 43% για ρόλους που συμβάλλουν θετικά στο Περιβάλλον. Το 34% προσλαμβάνουν ρόλους που βελτιώνουν τη διακυβέρνηση του οργανισμού, έναντι 38% σε παγκόσμια κλίμακα με το υπόλοιπο 29% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν/δεν προσλαμβάνουν/δεν διαθέτουν ESG πρόγραμμα (έναντι 24% για τον παγκόσμιο μέσο όρο).

Η ΑΑΔΕ και ο… Μπούκουρας

«Απ’ όλους μας στην ΑΑΔΕ δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχές μας για χρόνια πολλά και καλά!

Καλά Χριστούγεννα κι ευτυχισμένο το 2023.

Αγάπη, υγεία, ευημερία για όλους!»

Αυτό το μήνυμα ήρθε πριν από τα Χριστούγεννα σε χιλιάδες φορολογούμενους από την ΑΔΑΕ, με απλά λόγια από την… εφορία.

Ευχάριστο βεβαίως ότι η ΑΑΔΕ εκσυγχρονίζεται και στέλνει και ευχές. Όμως, από την άλλη… το τρολάρισμα πήγε σύννεφο τις μέρες αυτές, ειδικά από τους επαγγελματίες. Γιατί σου λένε οι φορολογούμενοι: «Εδώ ψάχνουμε να βρούμε κανένα ευρώ να πληρώσουμε την εφορία κι αυτή μας στέλνει και ευχές για το 2023; Είναι σα να λέει… να μείνουμε υγιείς για να πληρώνουμε τους φόρους».

Στο βίντεο που συνοδεύει το e-mail μάλιστα η ΑΑΔΕ συνεχίζει το μήνυμά της «Γινόμαστε καλύτεροι για εσάς». Ή σα να λέει «σας βλέπουμε, μην κρύψετε ούτε ευρώ, θα σας βρούμε».

Και κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε: «Είναι σα να στέλνει το γραφείο τελετών Μπούκουρας ‘’χρόνια πολλά κι εμείς εδώ είμαστε’’».

Το ιταλικό 10ετές ξεπέρασε το ελληνικό

Μετά τον επιθετικό τόνο της ΕΚΤ για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης είδαν το κόστος δανεισμού να αυξάνεται σημαντικά και μάλιστα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ξεπέρασε αυτή του ελληνικού. Ο ιταλικός τίτλος ξεπέρασε το 4,6% και ο ελληνικός χθες ήταν πάνω από το 4,5%. Οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο κύκλος επιθετικής νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος ασκούν σημαντικές πιέσεις και ανεβάζουν το ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού. Χαρακτηριστικές είναι οι αποδόσεις του γερμανικού 2ετούς ομολόγου, οι οποίες έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, το οποίο είναι πιο ευαίσθητο στις μεταβολές των προσδοκιών για τα επιτόκια, ανήλθε στο 2,69%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, ανήλθε στο 2,476%. Τον Οκτώβριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 στο 2,532%.

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές

Iσχυρή δυναμική καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές, παίρνοντας ώθηση κυρίως από τους κλάδους υψηλής και μέσης τεχνολογίας. Αυτό διαπιστώνει η ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για τις «Τάσεις του Επιχειρείν», η οποία επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει σε ορισμένους τομείς εξαγωγών το μερίδιό της έναντι ευρωπαίων ανταγωνιστών. Ειδικότερα, σημαντική άνοδο της τάξεως του 7% ετησίως σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών κατά το δεκάμηνο του 2022, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Αυξημένη διείσδυση εντοπίζεται σε αγορές εκτός Ευρώπης όπως η Μέση Ανατολή, ενώ ο βασικός προορισμός της Δυτικής Ευρώπης που απορροφά άνω του 1/2 των ελληνικών εξαγωγών συνεχίζει να δίνει θετικά αποτελέσματα αν και με μειωμένη δυναμική σε σχέση με το παρελθόν. Συνολικά αυξητικά κινήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές σε 54 από τις 101 χώρες με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πραγματική αύξηση (16%).

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την προκήρυξη της δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του νέου ΕΣΠΑ και πλέον είναι θέμα ημερών. Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις δημόσιες επενδύσεις, Γιάννης Τσακίρης, προανήγγειλε πρόσφατα την αύξηση των κονδυλίων, θετική εξέλιξη για τον εύρος του αριθμού των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να ενταχθούν.

Πυθίες στον ΕΦΚΑ

Αναρτήθηκε στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ η προκήρυξη πλήρωσης των πέντε πρώτων θέσεων προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ για τριετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ. Συγκεκριμένα, οι πέντε προκηρυσσόμενες θέσεις αφορούν: Προϊσταμένου/ης της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών, Προϊσταμένου/ης της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων, Προϊσταμένου/ης της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, Προϊσταμένου/ης της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Συνεργασιών, Προϊσταμένου/ης της Γενικής Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας αρχίζει στις 29 Δεκεμβρίου 2022 και λήγει στις 12 Ιανουαρίου 2023.

Θα ακολουθήσει η προκήρυξη άλλων 19 θέσεων διευθυντών. Και για να μη λέτε ότι δεν σας ενημερώναμε, η στήλη έχει γράψει αρκετές φορές για όσα έγιναν στο δ.σ. του ΕΦΚΑ με την εισήγηση που τη μια απορρίφθηκε και την άλλη έγινε δεκτή αφού πρώτα υπήρξαν… συνεννοήσεις με μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Κι από την άλλη μαθαίνουμε ότι ήδη έχουν γίνει ραντεβού με στελέχη. Δηλαδή γίνεται προκήρυξη θέσεων και ταυτόχρονα και ραντεβού; Ούτε οι… Πυθίες να ήταν στον ΕΦΚΑ.

Πτώση πωλήσεων για τα φυσικά έλατα

Πτώση κατά 10% στις πωλήσεις και ανάλογη αύξηση στην τιμή ήταν τα χαρακτηριστικά της φετινής αγοράς των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων. Οπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των ελατοπαραγωγών πουλήθηκαν φέτος 31.000 από 32.000 πέρυσι φυσικά έλατα, με τις τιμές τους έπειτα από 10 χρόνια που παρέμεναν σταθερές να εμφανίζονται αυξημένες από 5% έως 10%, ανάλογα με την περιοχή διάθεσής τους, λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους και της ενέργειας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories