Εκτός τροχιάς ως προς τη δέσμευσή τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-52% ως το 2030 βρίσκονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από την ερευνητική ομάδα Rhodium, καθώς το 2022 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά 1,3%, διατηρώντας τη χώρα μόλις 15,5% κάτω από τα επίπεδα του 2005.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ομίλου έδειξαν χαμηλότερη αύξηση των εκπομπών για το 2022 από ό,τι το 2021, όταν οι εκπομπές ανέκαμψαν κατά 6,5% μετά την πτώση τους κατά 10,6% κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2020.

Κλιματική αλλαγή: Μα πού πήγε ο χειμώνας στην Ευρώπη;

Μειώθηκε η εξάρτηση από τον άνθρακα

Η έκθεση ανέφερε ότι σε αντίθεση με το 2021, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ξεπέρασε την ανάκαμψη των εκπομπών, πράγμα που σημαίνει ότι η εξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα μειώθηκε.

Αυτό οφείλεται στη μείωση των εκπομπών στον τομέα της ενέργειας, καθώς το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτόπισαν τον άνθρακα, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, οι εκπομπές των κτιρίων αυξήθηκαν κατά 6% το 2022 λόγω της αυξημένης ζήτησης θέρμανσης εν μέσω χαμηλότερων από το μέσο όρο θερμοκρασιών το χειμώνα.

Ο νόμος για τον πληθωρισμό

Η Rhodium δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν μειώσεις των εκπομπών το 2023, εάν η κυβέρνηση επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος έχει απελευθερώσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα και φορολογικά κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μια έκθεση που δημοσίευσε πέρυσι προέβλεπε ότι οι εκπομπές θα μειωθούν κατά 31% έως 44% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030 βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Ωστόσο, ακόμη και με τον ΙΡΑ, απαιτούνται πιο επιθετικές πολιτικές για να καλυφθεί πλήρως το χάσμα στο 50-52% έως το 2030», ανέφερε η ανάλυση, προσθέτοντας ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες πρέπει να προτείνουν επιθετικούς κανονισμούς που να οδηγούν σε μείωση των εκπομπών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green