
O μεγάλος φυγόδικος συνελήφθη. Οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο ήταν άρρωστος εδώ και καιρό, επαληθεύθηκαν. Οι καραμπινιέροι τον συνέλαβαν σήμερα το πρωί στην ιδιωτική κλινική του Παλέρμο Λα Μανταλένα, όπου και είχε εισαχθεί για εξετάσεις λόγω ογκολογικής πάθησης. Εξήντα ετών, μεταφέρθηκε ήδη μακριά από την Σικελία, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός τύπος, ήταν «ο καταζητούμενος νούμερο ένα» στη χώρα, ο διάδοχος του Τοτό Ριίνα και του Μπερνάρντο Προβεντσάνο στην αρχηγία της Κόζα Νόστρα. Άφαντος, αδίστακτος, πανίσχυρος.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χρησιμοποιούσε το ψεύτικο όνομα Αντρέα Μποναφέντε και, παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, όταν το πρωί έφτασαν οι καραμπινιέροι προσπάθησε να το σκάσει. Λίγο πριν τον εντοπίσουν περίμενε στην ουρά για να κάνει τεστ κορωνοϊού και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η θεραπευτική αγωγή του κατά του καρκίνου είχε αρχίσει πριν από ένα χρόνο. Τις ώρες αυτές, οι εισαγγελείς εξακριβώνουν κατά πόσον οι ιδιοκτήτες της ιδιωτικής αυτής κλινικής γνώριζαν την πραγματική ταυτότητα του αρχηγού του σικελικού οργανωμένου εγκλήματος.
Εμπλοκή σε εκτελέσεις και άλλα εγκλήματα
Σήμερα ήταν κουρασμένος και καταπονημένος, αλλά τα τελευταία τριάντα χρόνια ο Μεσσίνα Ντενάρο διέταξε, και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέλαβε ο ίδιος, δεκάδες εκτελέσεις. Προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ιταλό δημοσιογράφο Μαουρίτσιο Κοστάντσο και το 1992 πήρε μέρος στην προετοιμασία της βομβιστικής επίθεσης και δολοφονίας του δικαστικού, που ήταν σύμβολο του αγώνα κατά της μαφίας, του Τζοβάνι Φαλκόνε.
Τάχθηκε επίσης υπέρ της σκληρής στρατηγικής, η οποία οδήγησε σε βομβιστικές εκρήξεις σε κεντρικά σημεία της Ρώμης, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου. Εκρήξεις με τις οποίες στην δεκαετία του ενενήντα η Κόζα Νόστρα προσπάθησε να εκβιάσει ολόκληρο το ιταλικό κράτος. Πάνω απ’ όλα όμως οι Ιταλοί δεν μπορούν να ξεχάσουν την τραγική ιστορία του δωδεκάχρονου Τζουζέπε Ντι Ματέο. Του παιδιού που δολοφονήθηκε από τον Μεσίνα Ντενάρο, επειδή ο πατέρας του συνεργάσθηκε με τους δικαστές. Ο αδίστακτος μαφιόζος διέλυσε το πτώμα του παιδιού μέσα σε οξύ μετά από στραγγαλισμό.
Όλοι, τώρα, εδώ στην Ιταλία, διερωτώνται ποιος θα επιχειρήσει να πάρει τα ηνία της μαφίας, αν θα υπάρξει μια νέα «κεντρική αρχηγία», ή αν θα αρχίσει ένας ενδομαφιόζικος, βίαιος πόλεμος με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Deutsche Welle
Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα