Την ισχυρή ανάκαμψη των μετοχών στις ελληνικές τράπεζες κατά το τελευταίο εξάμηνο σημειώνει η Goldman Sachs, σύμφωνα με έκθεσή της.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ανέκαμψαν ισχυρά τους τελευταίους 6 μήνες με μέση άνοδο κατά 64%, επισημαίνει η Goldman Sachs.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Η πρόοδος

Ο οίκος «βλέπει» σταθερή πρόοδο όσον αφορά τα λεγόμενα «3C», δηλαδή τη συγκέντρωση κεφαλαίου, τη δημιουργία κεφαλαίου και τους δείκτες κάλυψης έναντι των NPEs. Σύμφωνα με την ανάλυσή, το ROTE/CET1 των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκε κατά 2,5 π.μ./1,4 π.μ. το 2022 σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης κάλυψης έφτασε στο 60% έναντι 52% το 2021. Η Goldman Sachs αναμένει ότι η πρόοδος στα 3C θα συνεχιστεί το 2023-24. Ένας εμπροσθοβαρής ρυθμός αυξήσεων επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως αναμένεται να βελτιώσει τα κέρδη ανά μετοχή (EPS).

Τράπεζες: Πρωταθλητές κερδοφορίας στην Ευρώπη το γ’ τρίμηνο του 2022

Την ίδια στιγμή, ο οίκος σημειώνει ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των μετοχών, στις οποίες δίνει σύσταση «αγορά», δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν σε μεγάλη έκπτωση έναντι της λογιστικής αξίας. Συγκεκριμένα βλέπει μέσο περιθώριο ανόδου 32%.

Τιμές-στόχοι

Συγκεκριμένα:

Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος είναι 5,2 ευρώ (έναντι 4,2 ευρώ προηγουμένως) και η σύσταση διατηρείται «αγορά». Εχει δηλαδή upside 29%

Για την Eurobank η τιμή στόχος είναι 1,4 ευρώ (έναντι 1,04 ευρώ προηγουμένως) και η σύσταση διατηρείται «ουδέτερη». Εχει δηλαδή upside 22%

Για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι 1,6 ευρώ (έναντι 1,19 ευρώ προηγουμένως) και η σύσταση διατηρείται «αγορά». Εχει δηλαδή upside 40%

Για την Πειραιώς η τιμή στόχος είναι 2,2 ευρώ (έναντι 1 ευρώ προηγουμένως) και η σύσταση αλλάζει από «ουδέτερη» σε «αγορά». Εχει δηλαδή upside 39%

Από εκεί και πέρα , επισημαίνει την εικόνα στην Πειραιώς για την οποία αναμένει να επιτύχει μεταξύ των ισχυρότερων επιπέδων προόδου στον δείκτη κάλυψης CET1, ROTE και NPE κατά την περίοδο 2022-24 έναντι του ανταγωνισμού.

Παρατηρεί επίσης αρκετούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοινώσεις μερισμάτων, πιθανές αναβαθμίσεις στο guidance εν μέσω σταθερών μακροοικονομικών προοπτικών για το 2023, αυξητικά εσόδων από τις αυξήσεις επιτοκίων και συνεχιζόμενη πρόοδο στα «3C».

Μερίσματα

Περιμένει ότι μια ενδεχόμενη ανακοίνωση μερίσματος από την Εθνική/Eurobank το 1ο τρίμηνο του 2023 θα ενισχύσει τις προοπτικές επαναφοράς του μερίσματος για τις Alpha/Πειραιώς και να επιβεβαιώσει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα είναι επαρκή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ενώ αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τις αυξήσεις επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των μειώσεων επιτοκίων μεσοπρόθεσμα (δηλαδή πέρα από το 3ο τρίμηνο του 2024) είναι πιθανό να μετριαστούν από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες.

Πιθανότητες για επενδυτική βαθμίδα

Την ίδια στιγμή καταγράφει μια σχετικά ισχυρή προοπτική για την οικονομία το 2023, με το ΔΝΤ να προβλέπει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας στο 1,8%, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ και την CEEMEA (για την οποία οι οικονομολόγοι της GS αναμένουν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 0,6%/1,5% το 2023).

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του οίκου, ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ χάρη κυρίως σε δύο παράγοντες: τη χαμηλότερη ενεργειακή ένταση της ελληνικής οικονομίας και τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια (εκτιμώνται στο 5,7% του ΑΕΠ το 2021-22) και πιθανά θα επεκταθούν και το 2023. Αναμένουν επίσης ότι το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας θα στηρίξουν τη φθίνουσα πορεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ (προς το 150% έως το 2025) αυξάνοντας την πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να κερδίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης