
Μπλε και μαύρο φαγητό, προϊόντα χειροποίητα που δεν έχουν το τέλειο σχήμα και κρέας από… αέρα θα περιλαμβάνει η διατροφή των σημερινών 15χρονων στο σύντομο μέλλον. Και όλα αυτά σε βρώσιμες ή επαναπληρώσιμες συσκευασίες, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια της παραμικρής απώλειας.
Αυτές είναι κάποιες από τις νέες τάσεις στη διατροφή των μελλοντικών καταναλωτών, οι οποίες εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Food Futurologist Δρ. Morgaine Gaye στο πλαίσιο του «CEO Breakfast» με θέμα «The Future of Food» που διοργάνωσε χθες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ακρίβεια: Προβληματισμένοι για το παρόν, επιφυλακτικοί για το μέλλον οι καταναλωτές
Προλογίζοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε ότι: «Στόχος μας είναι η ανάλυση των τάσεων σε τομείς της οικονομίας, που αναπόφευκτα στο μέλλον θα επηρεάσουν την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης, αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επιχειρηματική ηθική να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, «η αγορά είναι πλέον έτοιμη για κάτι νέο» τόνισε η Δρ. Gaye. Ανέφερε μάλιστα ότι οι μάρκες δεν μπορούν να εφησυχάζουν, ούτε να βασίζονται στις επιτυχίες του παρελθόντος.

Τα «άσχημα» φαγητά και οι φαγώσιμες συσκευασίες
Η Δρ. Gaye, που εξετάζει τα τρόφιμα από κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική και γεωπολιτική σκοπιά, καθώς και από τη σκοπιά των τάσεων και του branding, σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά για τους καταναλωτές η συσκευασία αλλά και η σπατάλη τροφίμων.
Κατά την άποψή της οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες των τροφίμων είναι ήδη ξεπερασμένες, με τα βρώσιμα περιτυλίγματα και τις επαναχρησιμοποιούμενες, επαναπληρώσιμες συσκευασίες να κερδίζουν πόντους στο άμεσο μέλλον.
Άλλωστε «στο μέλλον δεν θα υπάρχει τίποτα που να πηγαίνει χαμένο», όπως είπε. Ακόμη και τα τρόφιμα που δεν μπορούν να καταναλωθούν, όπως το ληγμένο γάλα ή το τυρί, μπορούν να μεταμορφωθούν σε υφάσματα για ρούχα, ενώ τα υπολείμματα σε διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα μέχρι και έπιπλα.
Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές φαίνεται να απομακρύνονται από τα προϊόντα διατροφής που φαίνονται τέλεια, αναζητώντας οτιδήποτε είναι πιο κοντά στο φυσικό σχήμα και χρώμα. «Η εποχή της τελειότητας έχει τελειώσει» ανάφερε χαρακτηριστικά.
Εξατομικευμένη δίαιτα βάσει DNA
Η πιο «οικολογική» διατροφή, με σταδιακή κατάργηση των συσκευασιών των τροφίμων, δεν είναι η μόνη τάση που θα δούμε τα επόμενα 10 χρόνια. Σημαντικό ρόλο αποκτά και η τεχνολογία.
Με βάση το μικροβίωμα του καθενός, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο σώμα μας και επηρεάζουν την υγεία μας, αλλά και του DNA, μια φορητή συσκευή (σ.σ. ίσως ένα «έξυπνο τηλέφωνο») θα αναγνωρίζει μέσω της αναπνοής ελλείψεις π.χ. σε βιταμίνες, ή δυσανεξίες.
Εάν φερ’ ειπείν κάποιος έχει έλλειψη βιταμίνης Κ ή Β12 σαρώνοντας τα ντουλάπια, το ψυγείο ή τα ράφια του σούπερ μάρκετ θα γνωρίζει ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώσει ανάλογα με τις ανάγκες του.
Κρέας και θαλασσινά από αέρα
Η μετατροπή του… αέρα σε φαγητό, από κοτόπουλο ή μοσχαρίσια μπριζόλα μέχρι φιλέτο σολωμού, είναι επίσης μία από τις τάσεις που αναφέρθηκε η μελλοντολόγος.
Το κρέας από αέρα παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας παρόμοιας με τον τρόπο παρασκευής της μπύρας και του γιαουρτιού (ζύμωση).
Συγκεκριμένα, διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο και άζωτο αναμιγνύονται με νερό και μεταλλικά θρεπτικά συστατικά για να δημιουργήσουν μια βάση, κάτι σαν αλεύρι, με προφίλ αμινοξέων παρόμοιο με αυτό του πραγματικού κρέατος. Δηλαδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, επομένως είναι ένα πλήρης πρωτεΐνη.
Στη συνέχεια το «αλεύρι» αυτό επεξεργάζεται για να μιμηθεί το κοτόπουλο, τα θαλασσινά ή το βόειο κρέας.
Σημειώνεται ότι η ιδέα της παρασκευής τροφής από αέρα προήλθε για πρώτη φορά από τη NASA τη δεκαετία του 1960. Οι ερευνητές έψαχναν έναν τρόπο να ανακυκλώσουν το CO2 που εκπνέουν οι αστροναύτες και συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν βρώσιμο υλικό. Ωστόσο, η NASA σύντομα απέρριψε την ιδέα και προχώρησε σε άλλα σχέδια.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο