Σε εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση καλεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων εκφράζοντας παράλληλα την έντονη διαμαρτυρία του για τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα περιορισμού της δραστηριότητας της Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ο ΠΑΣΥΔΑ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και θέματα προς επίλυση, ωστόσο επισημαίνει πως πρέπει να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των ενδιαφερομένων, για να βρεθούν λύσεις που δεν θα περιορίζουν μια δραστηριότητα που προσφέρει σε τόσο μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας αλλά και να τοποθετήσουν γερά θεμέλια για μια υγιή και αειφόρο ανάπτυξη στην μεγαλύτερα αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού παγκοσμίως.

Airbnb: Στα… άκρα η κόντρα – Απειλούν να «κατεβάσουν ρολά» οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της συνάντησης των μελών της ΠΑΣΥΔΑ, «θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχει πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης να ορίσει περιορισμούς και να ετοιμάζει αλλαγές στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και να αρνείται επίμονα να συζητήσει με εκπροσώπους του κλάδου μας».

Βραχυχρόνια διαμονή και τουριστική «πίτα»

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΑ και με βάση στοιχεία επίσημων φορέων και οργανισμών, η βραχυχρόνια διαμονή, όχι μόνο δεν αφαιρεί από την πίτα των ξενοδόχων, αλλά προσθέτει μια δεύτερη πολύ μεγαλύτερη με συνεχώς αυξανόμενη τάση. Αυτό φαίνεται και από την πληρότητα των ξενοδοχείων που κινείται πάνω από το 90% φτάνοντας σε πολλές περιοχές και στο 100%.

Όπως υποστηρίζει η ΠΑΣΥΔΑ, ετοιμάζοντας οποιονδήποτε χρονικό η χωρικό περιορισμό, όπως προτείνουν οι ξενοδόχοι, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επισκεπτών προς την χώρα μας δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία δεν διαθέτουν περισσότερες κλίνες για να καλύψουν αυτή την αύξηση. Αλλά ακόμα και να είχαμε περισσότερα ξενοδοχεία, οι επισκέπτες που προτιμούν τα ακίνητα βραχυχρόνιας διαμονής δεν θα επέλεγαν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για τις διακοπές τους αλλά θα προτιμούσαν να επισκεφθούν άλλες χώρες.

«Η μείωση λοιπόν του τουρισμού στην χώρα μας θα ήταν αναπόφευκτη και σε μια περίοδο που το τουριστικό προϊόν είναι αυτό που φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΑΣΥΔΑ.

Τι απαντά στο ζήτημα της φοροδιαφυγής

Η συνάντηση των μελών της ΠΑΣΥΔΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της φοροδιαφυγής στην οποία αναφέρεται η πλευρά των ξενοδόχων.

Όπως τονίζει η ΠΑΣΥΔΑ, «με ποσοστό δηλωμένων ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής πάνω από το 90%, ο κλάδος της βραχυχρόνιας διαμονής είναι ο μοναδικός κλάδος στην χώρα μας που φορολογείται άμεσα και με μηδενική φοροδιαφυγή. Κάθε κράτηση δηλώνεται στο Μητρώο και φορολογείται με αυτόματο τρόπο στο Ε2 κάθε ιδιοκτήτη ετησίως. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο φοροδιαφυγής αφού η ΑΑΔΕ λαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις κρατήσεις μας από τις πλατφόρμες όπως η AIRBNB, BOOKING.COM, VRBO κ.α. και με τις διασταυρώσεις που ενεργεί έχει την ευχέρεια να εντοπίζει, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ακόμα και τις ελάχιστες περιπτώσεις φοροδιαφυγής επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα».

Επισημαίνει δε ότι «η βραχυχρόνια διαμονή ανήκει στην κατηγορία των αστικών μισθώσεων με συντελεστή φορολόγησης που φτάνει ακόμα και στο 45% που είναι και το υψηλότερο στην χώρα μας».

Καθαριότητα και ασφάλεια

Όσον αφορά στο θέμα της καθαριότητας και της ασφάλειας των ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής, κατά την ΠΑΣΥΔΑ, «η πλειοψηφία τους στην Ελλάδα είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα από το υστέρημα του εκάστοτε ιδιοκτήτη και δίχως να έχει κανείς μας πρόσβαση σε προγράμματα ΕΣΠΑ και επιδοτήσεις που λαμβάνουν κατά κόρον οι ξενοδόχοι, αλλά και δίχως το δικαίωμα της αφαίρεσης εξόδων που φορολογούνται διπλά από το σύστημα φορολόγησης.

Επίσης από στοιχεία που δημοσιεύει η Airbnb & η Booking.com, σχετικά με τις αξιολογήσεις των καταλυμάτων βραχυχρόνιας διαμονής, προκύπτει ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες και διαχειριστές των καταλυμάτων αυτών βρίσκονται στην 1η 5άδα παγκοσμίως με το μεγαλύτερο και υψηλότερο ποσοστό θετικών αξιολογήσεων συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας μας».

Aντιδράσεις

Τα μέλη της ΠΑΣΥΔΑ έθεσαν τρία ζητήματα για το άμεσο μέλλον:

1. Να ζητηθεί επίσημα από όλα τα κόμματα και όλους τους υποψήφιους βουλευτές των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους σε οποιαδήποτε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

2. Το ίδιο να πράξουν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

3. Να κλείσουν τα ημερολόγιά τους την εβδομάδα του Πάσχα και αν τελικά ψηφιστούν οποιαδήποτε περιοριστικά μέτρα για τον κλάδο τους να συνεχίσουν με κλείσιμο και της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου.

Οι παραπάνω προτάσεις θα τεθούν σε διαδικτυακό δημοψήφισμα που θα ετοιμαστεί τις επόμενες ημέρες και θα ζητηθεί από της μέλη της ΠΑΣΥΔΑ να τις στηρίξουν. «Πρέπει επιτέλους να δείξουμε ότι αν και δεν διαθέτουμε λόμπι όπως οι ξενοδόχοι, έχουμε όμως φωνή και δύναμη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα