Το ρεκόρ πώλησης της Τσέλσι το περασμένο έτος, ενισχύει τις πιέσεις στην οικογένεια Γκλέιζερ, ότι πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναφέρουν ειδικοί του κλάδου στο Reuters.

Τονίζουν μάλιστα ότι η όποια συμφωνία για την ομάδα της Premier League έχει τη δυνατότητα να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του αθλήματος. Και στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία της ομάδας στο Νταβός.

Οι ηχηρές απουσίες στέλνουν το μήνυμα – Τι θέλει η Μάντσεστερ στο Νταβός

Η εταιρεία INEOS του Βρετανού δισεκατομμυριούχου και μακροχρόνιου οπαδού της Γιουνάιτεντ, Τζιμ Ράτκλιφ μπήκε στη διαδικασία υποβολής προσφορών για την αγορά της 20 φορές πρωταθλήτριας Αγγλίας (αριθμός ρεκόρ), αφού απέτυχε να αποκτήσει την Τσέλσι, η οποία πουλήθηκε για 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο.

Η Γιουνάιτεντ έχει να κερδίσει το πρωτάθλημα εδώ και μια δεκαετία, με την οικογένεια των Γκλέιζερς να υποχωρεί σε δημοτικότητα μεταξύ των οπαδών, και να γίνεται στόχος πολλών διαμαρτυριών.

Παρόλα αυτά, παραμένει ένα από τα πιο δυνατά αθλητικά brands στον κόσμο και απέφερε έσοδα 689 εκατομμυρίων ευρώ (750,94 εκατομμύρια δολάρια) το 2021-2022.

«Η πώληση της Τσέλσι το 2022 σημαίνει ότι έχει καθοριστεί μια τιμή στην αξία ενός συλλόγου της Premier League», σχολίασε ο Νιλ Τζόις, CEO & συνδριτής της CLV Group.

«Αν χρησιμοποιείτε την παραδοσιακή μέθοδο αποτίμησης ενός συλλόγου, που μπορεί να είναι μεταξύ οκτώ και δέκα φορές τα έσοδα, αυτός ο αριθμός των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πιθανώς στο χαμηλότερο άκρο», υποστήριξε.

Οι Γκλέιζερς αγόρασαν τη Γιουνάιτεντ έναντι 790 εκατομμυρίων λιρών το 2005 σε μια συμφωνία με υψηλή μόχλευση, η οποία κατηγορείται ότι φόρτωσε με υψηλό χρέος τον σύλλογο.

Το καθαρό χρέος της ομαδας αυξήθηκε σχεδόν κατά 23% σε 515 εκατομμύρια λίρες τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό δεν θα αποτρέψει τους πιθανούς επενδυτές, σύμφωνα με τον Τζοις, αλλά και με τον Σπένσερ Χάρις, Αναπληρωτή Καθηγητή Αθλητικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

«Σε μια ορθολογική αγορά, τα χρέη αυτού του τύπου θα επηρέαζαν άμεσα τις προσφορές και τις τιμές», είπε ο Χάρις.

«Αλλά η Πρέμιερ Λιγκ γενικά και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συγκεκριμένα δεν αντιπροσωπεύουν μια λογική αγορά», υπογράμμισε.

Η αποτίμηση του συλλόγου κορυφώθηκε στα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, αλλά ο Τζόις είπε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την παγκόσμια βάση θαυμαστών για να αυξήσουν τα εμπορικά έσοδα κατά 200 εκατομμύρια δολάρια και να προσθέσουν 1-2 δισεκατομμύρια δολάρια στην πραγματική αποτίμηση.

«Αν βλέπετε τη Γιουνάιτεντ ως μια μεσοπρόθεσμη επένδυση, δεν νομίζω ότι υπάρχει τόσο τεράστιος κίνδυνος έναντι της αποτίμησης στην οποία βρίσκεται σήμερα», πρόσθεσε.

Ο Τιμ Μπριτζ, επικεφαλής συνεργάτης στο Sports Business Group της Deloitte, είπε ότι η Γιουνάιτεντ έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά απαιτεί πολλές επενδύσεις για να επιστρέψει στην κορυφή της πυραμίδας, ξεκινώντας από το γήπεδό της στο Όλντ Τράφορντ.

Το μεγαλύτερο γήπεδο συλλόγου στην Αγγλία χωράει περίπου 75.000 οπαδούς, αλλά θεωρείται παλαιό σε σύγκριση με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά γήπεδα. Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι θα κοστίσει ένα έως δύο δισεκατομμύρια λίρες για την ανακαίνιση.

Η Γιουνάιτεντ επέστρεψε στην πρώτη τετράδα υπό τον νέο προπονητή Έρικ τεν Χαγκ για να δώσει στους οπαδούς ανανεωμένη ελπίδα να αγωνιστούν στην κούρσα του τίτλου για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Αποτυχημένη απόπειρα με την Τσέλσι

Ο Ratcliffe έκανε μια ανεπιτυχή προσφορά 4,25 δισεκατομμυρίων λιρών για να αγοράσει την Τσέλσι πέρυσι, όταν ο ιδιοκτήτης Ρόμαν Αμπράμοβιτς έβαλε προς πώληση την ομάδα του Λονδίνου.

Γεννημένος γιος ξυλουργού στο Failsworth, στο Greater Manchester, ο Ratcliffe είναι οπαδός της United από παιδί, καθώς και ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα προσπαθούσε να αγοράσει την ομάδα του Ολντ Τράφορντ μετά την αποτυχία του να αποκτήσει την Τσέλσι, αλλά μετά από συνάντηση με τους αδελφούς Τζόελ και Άβραμ Γκλέιζερ, εκείνοι δεν ήθελαν να πουλήσουν.

Αλλαγή στάσης

Ωστόσο, έκτοτε οι Γκλέιζερς άλλαξαν στάση και πλέον ο Ratcliffe μπήκε στη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Ο όμιλος Ineos κατέχει την ποδοσφαιρική γαλλική ομάδα Νις και τον ελβετικό σύλλογο Λωζάνη.

Ο Ratcliffe όμως αντιμετωπίζει ανταγωνισμό, καθώς κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Todd Boehly πλήρωσε 2,5 δισ. λίρες για τις μετοχές του συλλόγου του Στάμφορντ Μπριτζ, ενώ δήλωσε ότι θα προσφέρει 1,75 δισ. λίρες για να επενδύσει στον σύλλογο της Premier League.

Διαμαρτυρίες από τους οπαδούς

Υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες κατά της ιδιοκτησίας των Γκλέιζερς τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας τον Μάιο του 2021 που προκάλεσε την αναβολή του εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος της Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ.

Χιλιάδες οπαδοί πραγματοποίησαν πορεία προς το Ολντ Τράφορντ σε ένδειξη διαμαρτυρίας πριν από παιχνίδι ξανά με την Λίβερπουλ, αυτή τη σεζόν, τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι