Η Microsoft ανάρτησε τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα οποία ο τεχνολογικός κολοσσός είχε έσοδα 52,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη ύψους 16,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα έσοδα ανέβηκαν κατά 2% ενώ τα κέρδη εμφανίζουν πτώση κατά 12%. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έρχεται ελάχιστες ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι η αμερικανική εταιρεία θα προχωρήσει σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων της.

Προ των ανακοινώσεων η Microsoft είχε προαναγγείλει ένα «δύσκολο» τρίμηνο σε επίπεδο εσόδων για τους τομείς των Windows OEM και του hardware, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα πρέπει να σημειωθεί ότι συμβαδίζουν με τη γενικότερη κατάσταση την παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών.

«Έπεσαν» οι πλατφόρμες Teams και Outlook της Microsoft

Η πτώση της αγοράς των PC

Οι παραδόσεις υπολογιστών «έπεσαν» κατά 16% το 2022 σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Canalys, ενώ η Gartner αναφέρει ότι η πτώση στις παραδόσεις για το δ’ τρίμηνο του 2022, σε ετήσια βάση, ήταν της τάξης του 29%, δηλαδή η μεγαλύτερη πτώση τριμήνου από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε να παρακολουθεί την συγκεκριμένη αγορά, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Άρα, μάλλον φυσιολογικά τα έσοδα που σχετίζονται με την πλατφόρμα των Windows, δηλαδή το βασικό λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως, δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα. Έτσι, τα έσοδα των Windows OEM, δηλαδή το ποσό που πληρώνουν στην Microsoft οι κατασκευαστές για να «βάλουν» το λειτουργικό σύστημα στα μηχανήματά τους, έπεσε κατά 39% το δ’ τρίμηνο.

«Ενώ ο αριθμός των υπολογιστών που αποστέλλονται (στους μεταπωλητές) μειώθηκε κατά τη διάρκεια του τριμήνου, επιστρέφοντας στα επίπεδα πριν από την πανδημία, η ένταση χρήσης των Windows συνεχίζει να είναι υψηλότερη από την προ-πανδημία, με τον χρόνο που δαπανάται ανά υπολογιστή να αυξάνεται σχεδόν κατά 10%», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, κατά την ενημέρωση των επενδυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα.

Εφιαλτικό το 2022 για την αγορά PC – «Βουτιά» και το τελευταίο τρίμηνο

Ο τομέας του hardware

Η καθίζηση της συνολική αγοράς υπολογιστών είχε επιπτώσεις και στα έσοδα της Microsoft που προέρχονται από τον τομέα των συσκευών, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός από τις διάφορες συσκευές Surface, την μάσκα HoloLens αλλά τα διάφορα αξεσουάρ υπολογιστών. Ο συγκεκριμένος κλάδος είχε μείωση εσόδων κατά 39%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία λανσάρισε αρκετά νέα μοντέλα λίγο πριν την περίοδο των Χριστουγέννων (Surface Pro 9, Surface Laptop 5 και Surface Studio 2 Plus).

Σημειώνεται ότι όταν το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε να μην εγκρίνει την πρόταση του στρατού της χώρας για αγορά 6.900 συστημάτων προσομοίωσης επαυξημένης πραγματικότητας, βασισμένων στη μάσκα HoloLens, η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απολύσεις από την ομάδα ανάπτυξης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο τομέας του gaming

Πτώση εσόδων υπάρχει και στον τομέα του Xbox, πάντα σε επίπεδο hardware, κατά 13% ενώ σε επίπεδο περιεχομένου (δηλαδή βιντεοπαιχνιδιών) και υπηρεσιών η πτώση έφτασε στο 12%. Σύμφωνα με την Microsoft η μείωση εσόδων στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες gaming σχετίζονται με τις «υψηλές επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς» γεγονός που καθιστά μάλλον άνιση την σύγκριση.

Η Microsoft συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες με διάφορες ρυθμιστικές αρχές σχετικά με την σχεδιαζόμενη εξαγορά της Activision Blizzard, έναντι του ποσού των 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην «τσιμπίδα» της Ε.Ε. η Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard

Λογισμικό και σουίτες γραφείου

Οι τομείς που «τράβηξαν» σε επίπεδο εσόδων ήταν οι παραδοσιακά ισχυροί κλάδοι της Microsoft: η πλατφόρμα Microsoft Office, το cloud και τα προϊόντα που σχετίζονται με την αγορά των servers. Συνολικά, ο κλάδος του cloud είχε αυξημένα έσοδα από έτος σε έτος κατά 18%. Servers και υπηρεσίες cloud είχαν αυξημένα έσοδα κατά 20%, ενώ το Azure και οι σχετικές υπηρεσίες cloud είχαν αυξημένα έσοδα κατά 31%.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ήρθε μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της Microsoft για την επέκταση της συνεργασίας της με την OpenAI, με μία νέα επένδυση που φημολογείται ότι ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μακροχρόνια συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές καθιστά την Microsoft αποκλειστικό συνεργάτη σε επίπεδο cloud της OpenAI.

Οι συνδρομές του Microsoft 365 κινήθηκαν ανοδικά κατά 12% κατά το συγκεκριμένο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 63,2 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι η Microsoft έχει λανσάρει μία νέα μηνιαία συνδρομή κόστους 1,99 δολαρίων, την Microsoft 365 Basic, από την οποία αναμένει ότι θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των νεών συνδρομών για το επόμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει την προώθηση του νέου brand Microsoft 365 σε σχέση με το προγενέστερο Microsoft Office.

Το Microsoft Teams ξεπέρασε τους 280 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες κατά τη διάρκεια του τριμήνου, σύμφωνα με την ενημέρωση του Σάτια Ναντέλα. Τα εμπορικά προϊόντα του Office είχαν αυξημένα έσοδα κατά 7% ενώ το Office 365 είχε αυξημένα έσοδα κατά 11%. Τα έσοδα του LinkedIn κινήθηκαν ανοδικά κατά 10%, από έτος σε έτος, ενώ τα έσοδα από την μηχανή αναζήτησης Bing και την διαφήμιση στο ειδησεογραφικό κομμάτι ήταν επίσης αυξημένα κατά 10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία