Ο τομέας των memory-chips, που είναι γνωστός για τους κύκλους ανάπτυξης και κατάρρευσης, φαίνεται ότι είχε αλλάξει «συμπεριφορά».

Ένας συνδυασμός πιο πειθαρχημένης διαχείρισης και νέων αγορών για τα συγκεκριμένα προϊόντα – συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας 5G και των υπηρεσιών cloud – θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα αποφέρουν πιο προβλέψιμα κέρδη.

Τσιπ: «Φρένο» στην κινεζική βιομηχανία βάζουν ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιαπωνία

Κι όμως, λιγότερο από έναν χρόνο αφότου οι εν λόγω επιχειρήσεις έκαναν μια τέτοια ανακοίνωση, η βιομηχανία των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες στιγμές της. Οι αποθήκες είναι γεμάτες τσιπς, οι πελάτες μειώνουν τις παραγγελίες και οι τιμές των προϊόντων έχουν πέσει κατακόρυφα.

«Η βιομηχανία τσιπ σκέφτηκε ότι οι προμηθευτές θα είχαν καλύτερο έλεγχο», δήλωσε η Avril Wu, ανώτερη αντιπρόεδρος έρευνας στην TrendForce. «Αυτή η ύφεση απέδειξε ότι όλοι έκαναν λάθος».

Ποια εταιρεία καταργεί τους κινέζικους ημιαγωγούς

Πρωτοφανής κρίση

Κι όπως επισημαίνει το Bllomberg, η πρωτοφανής αυτή κρίση όχι μόνο εξαλείφει μετρητά από τους ηγέτες του κλάδου, αλλά επίσης αποσταθεροποιεί τους προμηθευτές τους, πλήττει τις ασιατικές οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές τεχνολογίας και αναγκάζει τους λίγους εναπομείναντες «παίκτες μνήμης» να σχηματίσουν συμμαχίες ή συνασπισμούς. Επίσης, κάποιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων.

Πρόκειται για μια απότομη πτώση σε σχέση με την αύξηση των πωλήσεων του κλάδου μετά την πανδημία, η οποία τροφοδοτήθηκε από τους αγοραστές που εξοπλίζουν τα γραφεία στο σπίτι και την αγορά υπολογιστών, tablet και smartphone.

Τώρα οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις επιμένουν σε μεγάλες αγορές καθώς αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων. Οι κατασκευαστές αυτών των συσκευών, οι κύριοι αγοραστές τσιπ μνήμης, ξαφνικά έχουν αυξημένα αποθέματα εξαρτημάτων και δεν χρειάζονται άλλα.

Ζημιές

Ήδη, η Samsung Electronics Co. και οι ανταγωνιστές της χάνουν χρήματα από κάθε τσιπ που παράγουν. Οι συλλογικές λειτουργικές τους ζημίες προβλέπεται να φτάσουν φέτος τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα αποθέματα – ένας βασικός δείκτης της ζήτησης για τσιπ μνήμης – έχουν υπερτριπλασιαστεί σε επίπεδα ρεκόρ, φτάνοντας την προσφορά τριών έως τεσσάρων μηνών.

Η Samsung φαίνεται να είναι η μόνη που θα γλιτώσει σχετικά αλώβητη, χάρη στη μαζική και διαφοροποιημένη επιχείρησή της, αλλά ακόμη και το τμήμα ημιαγωγών του νοτιοκορεατικού γίγαντα προβλέπει ζημιές. Οι επενδυτές θα πάρουν μια ιδέα της ζημίας όταν η εταιρεία αναφέρει τα τριμηνιαία αποτελέσματά της αυτή την εβδομάδα.

Ο κλάδος υποφέρει από έναν μοναδικό συνδυασμό περιστάσεων – πανδημία hangover, πόλεμος στην Ουκρανία, ιστορικός πληθωρισμός και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας – που έχουν κάνει την ύφεση πολύ χειρότερη από μια τακτική κυκλική ύφεση.

Ήταν πάντα δύσκολο για τους κατασκευαστές μνήμης να χειριστούν τις αιχμές και τις βουτιές της ζήτησης.

Οι κίνδυνοι έχουν ωθήσει τις εταιρείες του κλάδου να είναι πιο συντηρητικές. Επικεντρώνονται περισσότερο στην κερδοφορία παρά στην προσπάθεια να αναπτυχθούν γρήγορα και να κατακτήσουν μερίδιο αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία