
Νέους κανόνες οι οποίοι, μόλις τεθούν σε εφαρμογή, θα μειώσουν τα ανώτατα όρια καταλοίπων (ΑΟΚ) δύο φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, ενέκρινε η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, οι δύο χημικές ουσίες clothianidin και thiamethoxam, που ανήκουν στην ομάδα των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τις μέλισσες και συμβάλλουν στην παγκόσμια μείωση των επικονιαστών. Γι’ αυτό, η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύθηκε ήδη στην ΕΕ το 2018.
Που οφείλεται η μείωση των μελισσών και των άλλων επικονιαστών;
Οι νέοι κανόνες θα μειώσουν τα υφιστάμενα ΑΟΚ για τις ουσίες αυτές στο χαμηλότερο επίπεδο που μπορεί να μετρηθεί με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Θα ισχύουν για όλα τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ, αλλά και για τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές.
Περιβαλλοντικές πτυχές
Ο κανονισμός θέτει σε εφαρμογή τους στόχους της Επιτροπής, οι οποίοι εξαγγέλθηκαν στην Πράσινη Συμφωνία και στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», να λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικές πτυχές στο πλαίσιο της αξιολόγησης των αιτημάτων για ανοχές κατά την εισαγωγή φυτοφαρμάκων που δεν είναι πλέον εγκεκριμένα στην ΕΕ, τηρουμένων των προτύπων και των υποχρεώσεων του ΠΟΕ. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν στα εισαγόμενα προϊόντα από το 2026. Έτσι, θα δοθεί στις τρίτες χώρες το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Στο θέμα της χρήσης και των κινδύνων των φυτοφαρμάκων έχουμε αναλάβει μια ξεκάθαρη δέσμευση για την προστασία της υγείας των πολιτών μας και του περιβάλλοντος. Τα σημερινά μέτρα, που αφορούν επίσης τα εισαγόμενα τρόφιμα, βασίζονται στην απόφαση που λάβαμε το 2018 να απαγορεύσουμε τη χρήση αυτών των δύο νεονικοτινοειδών σε εξωτερικούς χώρους εντός της ΕΕ, καθώς, για πρώτη φορά, τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων θα μειωθούν για την αντιμετώπιση της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας να μεταβούμε σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων και να προστατεύσουμε τους επικονιαστές».


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση