Ισχυρή ώθηση από τα σχόλια του Jerome Powell, του επικεφαλής της Federal Reserve, ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, έλαβε σήμερα η Wall Street, η οποία προεξόφλησε ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος του.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,78% στις 34.154 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,29% στις 4.164 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,90% στις 12.113 μονάδες.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αντίρροπες δυνάμεις

Tα σχόλια του Powell

“Η αποπληθωριστική διαδικασία, η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, έχει αρχίσει, ειδικά στον τομέα των αγαθών”, δήλωσε ο Powell μιλώντας στο Economic Club Ομίλου της Ουάσινγκτον, επιβεβαίωνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η πολιτική σύσφιξης της Federal Reserve αποδίδει, δίχως να έχει προκληθεί σημαντική ζημιά στην οικονομία. Βέβαια, ο ίδιος ο Powell ανέφερε ότι η επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο έχει πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς βλέπουμε τα “πολύ πρώιμα στάδια του αποπληθωρισμού”, σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα από την συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα. Όπως και στην τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής, η Wall Street αντέδρασε θετικά στην παραδοχή ότι βλέπουμε τα σημάδια αποκλιμάκωσης του ανοδικού ρυθμού των τιμών καταναλωτή.

“Η αγορά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να προεξοφλήσει δύο πολύ διαφορετικά σενάρια, τα οποία οδηγούνται πραγματικά από το τι πρόκειται να κάνει η Fed”, σχολίασε ο Dave Grecsek, διευθύνων σύμβουλος στην Aspiriant. “Το σενάριο είναι να έχουμε ύφεση ή να μην έχουμε, και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, στα μάτια της αγοράς, από το πόσο γρήγορα η Fed πλησιάζει στο τέλος της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων της”.

Πάντως, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε στο CNBC ότι η Fed δεν έχει αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό αρκετά ώστε να “κηρύξει τη νίκη”. “Έχουμε μια δουλειά να κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Kashkari. “Έτσι, πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια επιθετικά για να βάλουμε ένα ανώτατο όριο στον πληθωρισμό και στη συνέχεια να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να λειτουργήσει μέσω της οικονομίας”.

H εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Chegg υποχώρησε 18% μετά την ανακοίνωση των κερδών της. Η εταιρεία έδωσε οδηγίες για τα έσοδα πρώτου τριμήνου και ολόκληρου του έτους που ήταν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με την Refinitiv. Η Chegg σημείωσε τις προκλήσεις για την ανάπτυξη των συνδρομητών, ενώ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την υγεία της ευρύτερης οικονομίας.

Από την άλλη, οι μετοχές της Zoom Video σημείωσαν άνοδο σχεδόν 8%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για την περικοπή περίπου 1.300 υπαλλήλων, δηλαδή του 15% του εργατικού δυναμικού της. Ο διευθύνων σύμβουλος Eric Yuan έγραψε σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο της εταιρείας ότι καθώς ο κόσμος συνεχίζει να προσαρμόζεται στη ζωή μετά την πανδημία, η εταιρεία πρέπει να προσαρμοστεί στην “αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας”.

Μέχρι στιγμής λίγο πάνω από τις μισές εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη, με περίπου το 69% να ξεπερνούν τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.Πάντως, η Goldman Sachs πιστεύει επίσης ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη είναι πολύ υψηλές και αναμένει οριακή αύξηση των κερδών αυτή τη σεζόν και μόλις 5% αύξηση το 2024. Αυτό είναι κάτω από την αύξηση 1% και 12% που προβλέπουν οι εκτιμήσεις της συναίνεσης για το 2023 και το 2024.

Επίσης, Goldman Sachs αύξησε τον 3μηνιαίο στόχο της για τον S&P 500 στις 4.000 από 3.600, αλλά αναμένει ότι η πρόβλεψή της για το τέλος του έτους θα παραμείνει στις 4.000. “Μια ήπια προσγείωση – και στην πραγματικότητα μια ανάπτυξη πάνω από την τάση – είναι ήδη τιμολογημένη στις αμερικανικές μετοχές”, δήλωσε ο David Kostin, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Goldman για τις αμερικανικές μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street