Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσαρμόζονται μετά από τα αποτελέσματα μεγάλων εταιριών, ενώ το κλίμα επηρεάστηκε από τα μάκρο που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,15%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 2,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 7.864 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,16% στις 15.320 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,07% στις 7.132 μονάδες.

Αναρρίχηση σε νέα υψηλά για το ΧΑ

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η BNP Paribas σημείωσε κέρδη 2,6%, αν και κατέγραψε χαμηλότερα του αναμενόμενου καθαρά κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, καθώς το άλμα του κόστους κινδύνου και τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα αντιστάθμισαν την έκρηξη των πωλήσεων συναλλαγών της.

Κέρδη άνω του 4% σημείωσε η BP, καθώς ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ το 2022, υπερδιπλάσια από τα περσινά. Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε υποκείμενα κέρδη κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο για τα καθαρά κέρδη, ύψους 27,7 δισ. δολαρίων για το 2022, έναντι 12,8 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Επίσης, η Ambu σημείωσε άλμα 17%, αφού η δανέζικη εταιρεία ιατρικών συσκευών ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα εσόδων πρώτου τριμήνου. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ η αναφερόμενη ανάπτυξη για το τρίμηνο ήταν 10%, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Ambu.

Η Αυστριακή εταιρεία ηλεκτρονικών ams Osram υποχώρησε κατά 13% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου και «αδύναμων» προοπτικών για το πρώτο τρίμηνο. Η εταιρεία ανέστειλε επίσης το μέρισμα σε μετρητά για το 2022.

Αναμένει την ομιλία Powell η Wall Street

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,9% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια, όπως αποκάλυψε η έκθεση του δείκτη τιμών κατοικιών της Halifax. Η μέση τιμή κατοικίας διαμορφώθηκε στις 281.684 λίρες Αγγλίας.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών στη χώρα παρέμειναν σταθερές τον Ιανουάριο μετά από σημαντικές μηνιαίες μειώσεις που καταγράφηκαν τους δύο προηγούμενους μήνες, ενώ η τριμηνιαία μεταβολή σημείωσε πτώση 3,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε κατά 3,1% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis. Το ποσοστό μειώθηκε κατά 3,9% για τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Εξαιρουμένων της ενέργειας και των κατασκευών, η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,1% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διολίσθησε κατά 2,2% σε ετήσια βάση. Τα ενδιάμεσα αγαθά κατέρρευσαν κατά 5,8%, ενώ το ποσοστό για τα κεφαλαιουχικά αγαθά παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, τα καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες