Ανοδικά κινούνται για δεύτερη μέρα οι τιμές του πετρελαίου, λόγω της αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα αλλά και των ανησυχιών για την προσφορά μετά το κλείσιμο  σημαντικού τερματικού σταθμού εξαγωγών  που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία.

Το αργό Brent ενισχύθηκε κατά 0,82 δολάρια ή 1,01% στα 81,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 1,28 δολάρια ή 1,28% στα 75,07 δολάρια το βαρέλι.

Χαλκός: Γιατί προβληματίζε τους αναλυτές η πιθανότητα ελλείμματος σε σχέση με τη ζήτηση

Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Fatih Birol πρόσφεραν στήριξη στις τιμές του πετρελαιου, ο οποίος τόνισε ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει βασικός μοχλός για τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Ο IEA αναμένει ότι η μισή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, όπου ο Birol είπε ότι η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα αυξάνεται.

Πρόσθεσε ακόμη πως, ανάλογα με το πόσο ισχυρή είναι αυτή η ανάκαμψη, ο ΟΠΕΚ+ ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσει την απόφασή του για μείωση τη ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2023.

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αύξησε τις τιμές του αργού της για τους Ασιάτες αγοραστές για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες εν μέσω προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου, ιδίως από την Κίνα.

Η λειτουργία του τερματικού σταθμού εξαγωγής πετρελαίου της Τουρκίας στο Τζεϊχάν, ο οποίος έχει δυναμικότητα 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd), διακόπηκε μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή. Ο τερματικός σταθμός BTC, ο οποίος εξάγει αζέρικο αργό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, θα κλείσει στις 6-8 Φεβρουαρίου.

Ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της τράπεζας ANZ στο Σίδνεϊ, επισήμανε επίσης τη διακοπή της φάσης 1 του κοιτάσματος πετρελαίου Johan Sverdrup, δυναμικότητας 535.000 βαρελιών ημερησίως, στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας της Νορβηγίας, ως σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις τιμές.

Οι αγορές πετρελαίου θα παρακολουθήσουν στενά την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την Τετάρτη, ανέφεραν αναλυτές. Οι αυξήσεις των επιτοκίων συνήθως ενισχύουν το δολάριο, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει το αργό ακριβότερο για τους κατόχους ξένων νομισματάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές