H ΤτΕ, η Ellington και η Attica Bank

Τέλος μιας εποχής που… δεν ξεκίνησε ουσιαστικά ποτέ, αποτελεί η ανακοίνωση ότι η εταιρεία Rinoa μεταβίβασε στο ΤΜΕΔΕ ποσοστό 8,08% της Attica Bank. Είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για αποχώρηση της Ellington από την τράπεζα που ανοίγει το δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου και την είσοδο των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη και Εξάρχου.

Η Ellington θα επικεντρωθεί στη διαχείριση δανείων ενώ μην ξεχνάμε ότι έχει υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Intrakat η οποία ανήκει στο παραπάνω τρίδυμο επιχειρηματιών.

Attica Bank: Αποχωρεί η Ellington – Προχωρά η αύξηση κεφαλαίου με την Thrivest

Ellington και Intrakat θα αναπτύξουν κοινή δράση στον τομέα της αξιολόγησης, διαχείρισης, επένδυσης, ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων στην ελληνική αγορά.

Οσο για την Attica Bank, παράγοντες της αγοράς λένε ότι ο δρόμος πλέον είναι ορθάνοικτος και κανένα άλλο εμπόδιο δεν θα προκύψει ώστε να καταστεί ο πέμπτος πόλος στον τραπεζικό τομέα.

Ελεγαν και κάτι άλλο στη στήλη οι ίδιοι παράγοντες. Ότι αν δεν ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος (σε συνεργασία βεβαίως με τη διοίκηση της τράπεζας), ίσως σήμερα να μην υπήρχε η Attica Bank. «Κέντησαν» με λίγα λόγια και η συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν… αναίμακτη και επωφελής για όλες τις πλευρές. Και ουδεμιά κακία δεν υπάρχει…

Χαμός με δημοσκοπήσεις

Χρυσές δουλειές κάνουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αυτές τις ημέρες. Μαθαίνουμε ότι στην περιφέρεια γίνονται συνεχώς μετρήσεις, όπως και σε κρίσιμες περιοχές για τα κόμματα. Στις μονοεδρικές για παράδειγμα και στην Κρήτη δίνεται μεγαλύτερη έμφαση από τα κόμματα. Και από τα τρία διότι π.χ. το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη φιλοδοξεί να πάρει μεγάλο ποσοστό, λόγω Ανδρουλάκη.

Επίσης μαθαίνουμε ότι ενδιαφέρον υπάρχει και για τη Βόρεια Ελλάδα κι αν εκεί καταγράφονται τελικά υψηλά ποσοστά για τον Βελόπουλο και τον Κασιδιάρη.

Τέλος, στην Εύβοια μαθαίνουμε ότι γίνονται αρκετές έρευνες με τη μοναδική γυναικεία, ισχυρή, υποψηφιότητα, αυτή της πρώην γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής να ταράζει τα νερά και να αμφισβητεί τις μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια σταθερές.

Φαίνεται γενικά ότι το εκλογικό σώμα δεν θέλει άλλους «βαρόνους», αναζητά ανανέωση.

Μια ρύθμιση για χαροκαμένους γονείς

Είναι ορισμένες φορές που η κοινωνική απαίτηση οδηγεί το νομοθέτη να κάνει πολύ σωστά πράγματα. Και τέτοιες είναι δύο ρυθμίσεις που κατατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή. Η πρώτη αφορά στην καθιέρωση άδειας πενθούντων γονέων. Πρόκειται για ειδική άδεια 20 ημερών που αφορά γονείς οι οποίοι χάνουν τα παιδιά τους, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα κοινωνικών οργανώσεων.

Πρόκειται πραγματικά για σημαντική κίνηση για ανθρώπους που έχουν χάσει ό,τι πιο πολύτιμο έχουν και καλούνται να διαχειριστούν τον πόνο και τη θλίψη τους, χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τι θα γίνει με τη δουλειά τους.

Η δεύτερη κίνηση ρυθμίζει ένα θέμα που αφορά στις άδειες γονέων. Συγκεκριμένα, διορθώνεται ο όρος «επιμέλεια» στην εσωτερική νομοθεσία και αντικαθίσταται από τον όρο «φροντίδα» στους ορισμούς που σχετίζονται με την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια. Με λίγα λόγια, αυτοί που έχαναν τη σχετική άδεια επειδή δεν είχαν την επιμέλεια τώρα θα μπορούν να την πάρουν απλά δηλώνοντας ότι φροντίζουν τα παιδιά τους.

Οι διορισμοί στον e-ΕΦΚΑ

H στήλη πρώτη είχε γράψει τα ονόματα του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας e-ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Φορέα. Και η Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 2 Φεβρουαρίου μας επιβεβαίωσε σχετικά με τους διορισμούς. Πρόεδρος ο Φίλιππος Κονταξής, διευθύνουσα σύμβουλος η Αικατερίνη Τζωάννου, και μέλη οι: Ι. Αλεβίζος, Θ. Κυπραίος (συγγενής της κ. Κυπραίου στενής συνεργάτη του Κων. Μητσοτάκη), ο Αθ. Λέκκας, ο Ν. Κουρής. Η θητεία τους τετραετής.

Όπως ξέρουμε, τα διοικητικά συμβούλια παίρνουν θετική (ή αρνητική) γνώμη ως προς την καταλληλότητά τους από τη Βουλή.

Τι συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση;

Διαβάστε:

Διατύπωση γνώμης της Επιτροπής Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής για την καταλληλότητα των προτεινόμενων προς διορισμό στη θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας

Στο αρθ.49Α του Κανονισμού της Βουλής προβλέπεται ότι απαιτείται η διατύπωση γνώμης της εν λόγω Επιτροπής της Βουλής αποκλειστικά και μόνο για το διορισμό σε θέση Προέδρου/Διοικητή στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για εταιρείες στις οποίες μετέχουν Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ούτε γενική πρόβλεψη για τις εταιρείες στις οποίες μετέχει το Δημόσιο.

Το άρθρο 49Α αναφέρεται περιοριστικά στις εταιρείες στις οποίες τυγχάνει εφαρμογής, στις οποίες δεν συγκαταλέγεται η Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του e-ΕΦΚΑ. Κατά την άποψη του Υπουργείου στην προκειμένη περίπτωση είναι αναγκαία η διατύπωση της γνώμης της Επιτροπής της Βουλής.

Θα δούμε αν τελικά θα υπάρξει…

Βρώμικο χρήμα και ΑΑΔΕ

Τη δουλειά έχουν μαζί οι εκπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης;

Η απάντηση απλή: Για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν με την ΑΑΔΕ και στο πλαίσιο του κανονισμού που θα εκδώσει η Αρχή για το συγκεκριμένο θέμα.

Καλές είναι όλες αυτές οι συναντήσεις, πραγματικά, αλλά να έχουν και αποτέλεσμα. Διότι το βρώμικο χρήμα ζει και βασιλεύει (και νομιμοποιείται) στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, στην επιλογή και τοποθέτηση νέων γενικών διευθυντών προχώρησε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έπειτα από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, καθήκοντα γενικού διευθυντή Φορολογίας αναλαμβάνει ο  Γιώργος Φάκος, προερχόμενος από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης, γενικός διευθυντής Φορολογικών Λειτουργιών επιλέχθηκε ο Τίμος Παπαδόπουλος, προερχόμενος από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, ενώ στη θέση της γενικής διευθύντριας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανανεώθηκε η θητεία της Σοφίας Σεχπερίδου.

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας μακροχρόνια ανέργων

Με ρύθμιση, που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για έναν χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με την ίδια ρύθμιση, παρατείνεται με τον ίδιο τρόπο για έναν χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους. Επιπροσθέτως, ανανεώνεται η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους), προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Κάτι πρέπει να γίνει με τα σπίτια στην Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στην υπερβολική επιβάρυνση του κόστους στέγασης των νοικοκυριών σε σχέση με το εισόδημά τους αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Ως ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης του κόστους στέγασης ορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε νοικοκυριά που δαπανούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για στέγαση. Ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώθηκε το 2021 στο 10,4% του πληθυσμού της ΕΕ στις πόλεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις αγροτικές περιοχές ήταν 6,2%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά, μακράν υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα, όπου το 32,4% των νοικοκυριών στις αστικές περιοχές ήταν αναγκασμένο να πληρώνει περισσότερο από το 40% του εισοδήματός του για κόστος στέγασης, στη Δανία (21,9%) και στην Ολλανδία (15,3%).

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Σε μια χώρα που έχει κατώτατο μισθό λίγο πάνω από τα 700 ευρώ και γίνεται «παζάρι» για το αν θα πάει 780 ή 800 ευρώ.

Σε μια χώρα όπου η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχουν μισθό έως 1.300 ευρώ.

Και σε μια χώρα που «σαρώνει» η ακρίβεια στα καύσιμα, στα σούπερ μάρκετ, στην ενέργεια, οι πολίτες καλούνται να δώσουν τουλάχιστον 4 στα 10 ευρώ που βγάζουν για στέγαση.

Η στήλη το έχει επισημάνει: Είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση δεν το έχουν αντιληφθεί.

Γιατί αν το είχαν αντιληφθεί θα έτρεχε μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής χιλιάδων κατοικιών για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Θα είχαν δημιουργηθεί δομές όπως ο παλιός Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και θα έδινε σπίτια σε φτωχές οικογένειες.

Θα είχε δημιουργηθεί ακόμη και υπουργείο Στέγασης.

Γιατί το να βγάζει κάποιος 1000 ευρώ και να δίνει τα 400 τουλάχιστον για να πληρώσει το σπίτι που μένει, αυτό δεν το λες και ευημερία σε μια χώρα με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από πολλές άλλες χώρες.

Επιασε δουλειά ο Μπακούρας και λόγω… Μπάρμπαρας

Διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑ Αττικής ανέλαβε ο Λεωνίδας Μπακούρας, ο οποίος είναι σήμερα γενικός διευθυντής στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Ο κ. Μπακούρας ουσιαστικά θα είναι ο ισχυρός άνδρας των δύο Εταιρειών, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ενδεχομένως κι ενοποίηση μαζί με τη ΔΕΔΑ. Αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία…

Και μαθαίνουμε ότι έπιασε αμέσως δουλειά. Την Παρασκευή ο νέος διευθύνων σύμβουλος συναντήθηκε με τη διεύθυνση δραστηριοτήτων λειτουργίας δικτύου της ΕΔΑ Αττικής με σκοπό την ανάπτυξη θεμάτων που αφορούν στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και αδιάλειπτης τροφοδοσίας του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, εν όψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών που προβλέπεται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Κινητοποίηση δηλαδή λόγω της… Μπάρμπαρας για να μην υπάρξει πρόβλημα στους καταναλωτές. Κι όπως ενημερωθήκαμε η ΕΔΑ Αττικής ενίσχυσε το μηχανισμό επιφυλακής της με πρόσθετα υπηρεσιακά οχήματα, καταλλήλως επανδρωμένα, καθώς και το σύνολο του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού της με σκοπό την άμεση ενεργοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης.

Περαιτέρω, η ΕΔΑ Αττικής παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, μέσω των συστημάτων του κέντρου ελέγχου της, τη λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου ενώ τα τεχνικά κλιμάκιά της διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, παραμένοντας σε επιφυλακή και σε απόλυτη ετοιμότητα για την άμεση επέμβασή τους σε περιπτώσεις αντιμετώπισης δυσλειτουργιών στην τροφοδοσία του δικτύου.

Η ορθή και ασφαλή χρήση του Φυσικού αερίου αποτελεί στόχευση υψίστης  σημασίας για την ΕΔΑ Αττικής. Στο πλαίσιο της συνάντησης επισφραγίστηκε η απόλυτη ετοιμότητα των αρμόδιων συνεργείων επιφυλακής της δομής Άμεσης Επέμβασης της Εταιρείας. Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής και το προσωπικό της, εγγυάται την ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε όλη την Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι, για οποιοδήποτε θέμα ασφαλείας σχετικά με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Άμεσης Επέμβασης της ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στην τηλεφωνική γραμμή 11322 και στα τηλέφωνα 800 1111 330, 210 3463365 που λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories