Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές φάνηκε να ικανοποιούνται με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,9%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 7.942 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,58% στις 15.397 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,11% στις 7.208 μονάδες.

Wall Street: Καλύπτει το χαμένο έδαφος

Σε επίπεδο τίτλων, η σουηδική εταιρεία ακινήτων Castellum σημείωσε βουτιά 6,3%, μετά τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου. Η τιμή της μετοχής βρέθηκε ακόμη και στο -8%, αλλά ανέκαμψε ελαφρώς μέσα στο πρώτο μισάωρο της διαπραγμάτευσης. Στο δελτίο τύπου της εταιρείας σημειώνεται ότι η σκανδιναβική αγορά ακινήτων επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, την αύξηση των επιτοκίων, την επιφυλακτική αγορά ομολόγων και την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Θετικά μηνύματα από Κομισιόν και ΔΝΤ

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,6% το 2023, από 6,1% προηγουμένως, εκτίμησε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία  Paolo Gentiloni, ενώ το 2024 θα πέσει στο 2,5%. Πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι του παρελθόντος που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 και τις ελλείψεις φυσικού αερίου έχουν «υποχωρήσει σημαντικά», αλλά η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται στο 0,9% έναντι 0,3% στην προηγούμενη εκτίμηση για τη ζώνη του ευρώ, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να σημειώσει ανάπτυξη 0,9% το 2023. Το 2024, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,6% στην ΕΕ.

«Οι μισθολογικές εξελίξεις αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, περιορίζοντας την κατανάλωση», δήλωσε ο Gentiloni. «Ο σωρευτικός αντίκτυπος της προηγούμενης νομισματικής σύσφιξης αρχίζει να επιβαρύνει τη δανειοδοτική δραστηριότητα, ενώ ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva δήλωσε ότι οι αγορές έχουν «καλό λόγο να είναι πιο αισιόδοξες» μιλώντας στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής των κυβερνήσεων στο Ντουμπάι. Τώρα που φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν “αξιοσημείωτα ανθεκτικές” αγορές εργασίας και η Κίνα έχει ανοίξει ξανά, οι αγορές έχουν την πολυτέλεια να είναι “πιο αισιόδοξες”, δήλωσε η Georgieva.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει περαιτέρω νομισματική σύσφιξη φέτος, αλλά το ΔΝΤ δεν προβλέπει πλέον ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2024. “Έχουμε αγορές που είναι ερωτευμένες με τις καλές ειδήσεις και δεν κρατούν τα αυτιά τους ανοιχτά για το πιο ουδέτερο μήνυμα που λαμβάνουν από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, δήλωσε η Georgieva.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο ράλι προς τις 1.100 μονάδες

Με άλμα άνω του 2% «απάντησαν» οι αγοραστές στη διόρθωση της Παρασκευής, με το ελληνικό χρηματιστήριο να επιταχύνει τη αναρρίχησή τους προς το επίπεδο των 1.100 μονάδων σήμερα.

Ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 2,32% στις 1.092,91 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 142 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές