Στις 10 Μαρτίου κλείνει η Βουλή;

Οι εκλογές θα γίνουν 9 Απριλίου, το έχουμε γράψει αρκετές φορές στη στήλη. Μόνο κάτι έκτακτο ή δεύτερες σκέψεις του Κ. Μητσοτάκη για σοβαρό λόγο θα μετέθεταν τις αποφάσεις του.

Ρίχνοντας μια ματιά στο ημερολόγιο, βλέπουμε ότι με αυτά τα δεδομένα, η Βουλή θα κλείσει ουσιαστικά την Παρασκευή 10 Μαρτίου, αλλά η διάλυσή της θα ανακοινωθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου και από Δευτέρα θα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Τι σημαίνει αυτό; Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει όλα τα μέτωπα τις επόμενες 25 ημέρες. Νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν, όπως αυτό για τα καταπατημένα ή άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως το μπόνους που θα πάρουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν την πρόσφατη αύξηση στους λογαριασμούς τους.

Πάντως, αναφορικά με την ημερομηνία, μαθαίνουμε ότι οι βουλευτές και οι υποψήφιοι έχουν ενημερωθεί για την 9η Απριλίου εκτός αν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή.

Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε και τις ανακοινώσεις πολλών ονομάτων – «γαλάζιων» υποψήφιων.

Ο σχεδιασμός της ΝΔ και το «όχι» στην εντολή

Αφού λέμε για εκλογές να σας πούμε και για τη φήμη που κυκλοφορεί εσχάτως. Ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπει καν στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και δεν θα εξαντλήσει το τριήμερο για διαπραγματεύσεις. Θέλει καθαρή αυτοδυναμία και πιστεύει ότι θα έχει την ευκαιρία της σε δεύτερες κάλπες, οπότε θα αποφύγει τις διαπραγματεύσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Εκτιμά ότι ακόμη κι αν δεν πάρει αυτοδυναμία και τη δεύτερη Κυριακή, θα μπορεί με διαφορετικούς όρους να επιδιώξει συνεργασίες με κόμματα ή… μεμονωμένα με βουλευτές άλλων κομμάτων.

Ετσι, λοιπόν, και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι δεν θα απευθυνθεί σ’ αυτούς ο Μητσοτάκης την πρώτη Κυριακή. Αλλωστε, οι σχέσεις των δύο κομμάτων είναι εξαιρετικά κακές, όχι μόνο λόγω των υποκλοπών, αλλά και με τις μεταγραφές στη ΝΔ που θέλει να δείξει κυριαρχία και στον κεντρώο χώρο.

Καλή η περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού

Πολλά και καλά ακίνητα προς αξιοποίηση έχει και το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού. Μεταξύ αυτών πολυώροφο κτίριο στην Πατησίων 10, μεγάλο κτίριο στην Καραγεώργη Σερβίας 10, ένα πολυώροφο κτίριο – σταθμός αυτοκινήτων στην Σίνα 20, κτίριο στην Ερμού 15, διατηρητέο στην οδός Αθηνάς και Αγίας Ειρήνης, προπολεμική διώροφη μονοκατοικία στην Εκάλη. Ξεχωρίζουν επίσης ακόμη δύο πολυώροφα κτίρια στην Καλλιθέα, επί της Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 69 και στον ίδιο δρόμο στο 156.

Πρόκειται για μια καλή ακίνητη περιουσία που το ΜΤΝ θέλει να αξιοποιήσει καλύτερα.

Χρυσάφι για την Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη μεθαύριο και ο κόσμος βγαίνει στα μαγαζιά για να φάει… κρέας. Όχι ότι του λείπει τις άλλες ημέρες, αλλά το έθιμο έτσι ορίζει. Για να δούμε, όμως, αν φέτος θα γεμίσουν τα μαγαζιά. Διότι οι τιμές που πωλούνται τα κρέατα έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Αλλά ακόμη κι αν αποφασίσει ο κόσμος να μείνει και να ψήσει σπίτι, το κόστος είναι υψηλό. Το χοιρινό κρέας κοστίζει πλέον γύρω στα 6 ευρώ το κιλό, το μοσχάρι φτάνει ακόμη και τα 14 ευρώ ενώ τα παϊδάκια ξεπερνούν τα 16 ευρώ το κιλό.

Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια μην το συζητάτε. Μια χοιρινή μπριζόλα από 9 ευρώ και πάνω, μια μοσχαρίσια από 12 ευρώ και πάνω.

Ένα καλαμάκι κοτόπουλο ή χοιρινό πάει από 2 ευρώ το τεμάχιο και πάνω, το δε καλαμάκι μοσχάρι πάει στα 3,20 ευρώ.

Η δε μερίδα το μπιφτέκι, από 9 ευρώ και πάνω. Ποιος είπε, λοιπόν, ότι η Τσικνοπέμπτη δεν θα «τσικνήσει» και τους καταναλωτές;

Φιλέτο στα… Ανάκτορα

Πολλές φορές γράφουμε για ακίνητα – φιλέτα, που μπορεί και να μην είναι. Όμως, αυτό που βγαίνει σύντομα σε πλειστηριασμό είναι ο ορισμός του «φιλέτου» της κτηματαγοράς.

Συγκεκριμένα, μέσα στο πακέτο ακινήτων Skyline που πέρασε στον έλεγχο Alpha Bank – Dimand, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά ακίνητα.

Ένα από αυτά βρίσκεται στην οδό Ηρώδου Αττικού, σε απόσταση αναπνοής από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι στον 2ο όροφο, στον αριθμό 17 κι έχει επιφάνεια 430 τ.μ.

Όπως αντιλαμβάνεστε τέτοια ακίνητα δεν βγαίνουν κάθε μέρα προς πώληση, ούτ στο σφυρί. Είναι ένα οροφοδιαμέρισμα σε εμβληματική πολυκατοικία στον πιο ακριβό δρόμο της Αθήνας. Κάτι που σημαίνει ότι ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Πληροφορίες λένε ότι ακόμη και ο γιος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Παύλος, φέρεται να έχει ενδιαφερθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Αν και κατά τη γνώμη μας μόνο για να «δέσει» μια εμπλοκή του στην πολιτική, βγήκε αυτή η φήμη.

Η περιοχή των «Ανακτόρων» είναι, αυτός πρίγκιπας στα χαρτιά, ε δε θέλει και πολύ για να βγουν οι φήμες.

Οσο για την τιμή; Κάποτε αυτή η περιοχή είχε κόστος πάνω από 20 χιλιάδες το τετραγωνικό μέτρο. Οπότε υπολογίστε τα εκατομμύρια που πρέπει να βγουν από την τσέπη του αγοραστή.

Πρεμιέρα στα τέλη Μαρτίου για τις δηλώσεις

Εως τις 25 Μαρτίου αναμένεται η πρεμιέρα των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Στην ΑΑΔΕ έχουν ανεβάσει ταχύτητες ώστε η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή 6,5 εκατ. δηλώσεων να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, οι φορείς του Δημοσίου, οι τράπεζες, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να έχουν στείλει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των φορολογουμένων που αφορούν εισοδήματα, φόρους που παρακρατήθηκαν, καταθέσεις, τόκους, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, δίδακτρα. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2023 αλλά και τις διασταυρώσεις που θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει όσους κρύβουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποκαλυπτήρια των νέων φορολογικών εντύπων αλλά και της απόφασης με τις αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Μίνι «λίφτινγκ» στις αντικειμενικές

Περιορισμένες αναμένεται να είναι οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι πάνω από 140 δήμοι από όλη τη χώρα υπέβαλαν αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών, ο Χρήστος Σταϊκούρας φρόντισε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνουν οριακές αλλαγές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση. Οποιες διορθώσεις γίνουν στις τιμές ζώνης θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων.

Η διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας

Το Σάββατο στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση εργασίας μεταξύ του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του προέδρου και ιδρυτή του ομώνυμου ομίλου, Δημήτρη Κοπελούζου. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, δρ Μουσταφά Μαντμπούλι, και ο υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δρ Μοχάμεντ Σάκερ, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επισκόπηση της προόδου των εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα, το project «GREGY». Σύμφωνα με ενημέρωση από τον όμιλο Κοπελούζου, προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο όμιλος, σε συνέχεια ανάλογης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή και τηλεφωνική επικοινωνία του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Επενδύσεις και στη ρομποτική

Αποθήκευση ενέργειας, υπεράκτια αιολικά, αλλά και επιστράτευση… ρομπότ για την επιθεώρηση του δικτύου και τον εντοπισμό βλαβών μπαίνουν στο επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ για την επόμενη δεκαετία (2024-2033), παράλληλα με τις «κλασικές» επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις νησιωτικές διασυνδέσεις. Σύμφωνα με το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (η 4η και τελευταία φάση είναι σε εξέλιξη) και της Κρήτης (η «μικρή» διασύνδεση λειτουργεί από το 2021 και η μεγάλη είναι υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024), παίρνουν σειρά τα Δωδεκάνησα και τα νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, μέσω Κορίνθου και Εύβοιας αντίστοιχα.

Τυροκομεία ως χώροι εστίασης

Τη δυνατότητα στα οργανωμένα τυροκομεία της χώρας να δέχονται επισκέπτες, να διοργανώνουν ξεναγήσεις και να παρέχουν στις εγκαταστάσεις τους υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης θα παρέχει σύντομα το υπουργείο Τουρισμού. Με την απόφαση αυτή, θα καθοριστούν για πρώτη φορά συγκεκριμένες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις των τυροκομείων, προκειμένου να αποκτήσουν το νέο τουριστικό σήμα του υπουργείου Τουρισμού, ενώ τίθενται σαφείς προδιαγραφές για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ποιότητας της εμπειρίας του επισκέπτη. Το «Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου» θα χορηγείται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του υπουργείου Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories