Η αύξηση στο κόστος δανεισμού με μικρά διακυμάνσεις θα βοηθήσει ούτως ώστε να υπάρξει μια πιο ήπια προσαρμογή της οικονομίας, καθώς ήδη τα πρώτα δείγματα από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής είναι ορατά. Την άποψη αυτή εξέφρασε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπονοώντας επί της ουσίας ότι ήρθε η ώρα της επιβράδυνσης της αύξησης των επιτοκίων.

«Με τα επιτόκια επί του παρόντος να βρίσκονται στο περιοριστικό επίπεδο, αυτό που έχει σημασία είναι η έκταση και η διάρκεια της νομισματικής πολιτικής. Εξομαλύνοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων -κάνοντας μικρότερα βήματα-, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα αποτιμήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δύο αυτές παραμέτρους υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και της επίδρασης των ενεργειών μας», ανέφερε ο Φάμπιο Πανέτα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο.

Bloomberg: Πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ ως το 2025 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ στην τελευταία της συνεδρίαση αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ προανήγγειλε παρόμοια αύξηση και στη συνεδρίαση του Μαρτίου, κάτι που επανέλαβε και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή της ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η άποψή του ότι τα μικρά βήματα δεν σημαίνει μικρότερη ανάληψη δράσης επιβεβαίωσε την καθοδήγηση της ΕΚΤ. «Αντιμετωπίζουμε τόσο μεγάλη αβεβαιότητα και στις δύο κατευθύνσεις που δεν θεωρώ σοφό να κινηθούμε πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την ώρα που η ενεργειακή κρίση προερχόμενη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ατονεί και οι κίνδυνοι από τον πληθωρισμό μοιάζουν να εξισορροπούν, η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη της τον κίνδυνο της υπερβολικής σύσφιγξης με αυτόν της αδράνειας.

Από τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΚΤ άνοιξε τον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων της ιστορία της, αυξάνοντάς τα κατά 300 μονάδες βάσης, φθάνοντας το βασικό της επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων από το -0,50% στο 2,50%. Την πλήρη επίδραση αυτών των μέτρων στη ζήτηση της ευρωζώνης θα την καταλάβουμε τα επόμενα τρίμηνα, όπως υποστήριξε ο Πανέτα.

Παράλληλα, επανέλαβε το δόγμα που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ από τότε που ο πληθωρισμός άρχισε την ανοδική του πορεία: δεν πρέπει να προκαταβάλει τις αγορές για τις μελλοντικές της κινήσεις οι οποίες θα πρέπει να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες εξελίξεις.

Σε αυτό που έχουν επικεντρωθεί οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι στον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και του αλκοόλ και των ειδών καπνιστού.

Ενώ αυτός ο δείκτης έχει επηρεαστεί λιγότερο από την πρόσφατη πτώση του ενεργειακού κόστους, ο Πανέτα σημείωσε ότι είναι κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη. «Ο δομικός πληθωρισμός δεν μπορεί να γυρίσει έτσι απλά και η ταχύτητα με την οποία οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας θα περάσουν στον δομικό πληθωρισμό είναι αβέβαιη. Η κατεύθυνση του δομικού πληθωρισμού θα ακολουθήσει τελικά αυτή του ονομαστικού πληθωρισμού, όπως ακριβώς συνέβη όταν ανέβαινε», σημείωσε.

Κλείνοντας αναρωτήθηκε εάν η αύξηση των μισθών «μπορεί να αντικατοπτρίζει μια εφάπαξ επανεξισορρόπηση στην κατανομή του εισοδήματος μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι έχουν μέχρι στιγμής επωμιστεί το βάρος του “φόρου Πούτιν” και υφίστανται μεγάλη απώλεια στο συνολικό τους εισόδημα. Συνολικά, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων παρέμειναν σταθερά ή και αυξήθηκαν σε ορισμένους κλάδους», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή