Το μήνυμα του Τσίπρα

Λήξη συναγερμού στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι περιγράφεται η επόμενη ημέρα της παρ’ ολίγον ρήξης των σχέσεων του κόμματος με τον Παύλο Πολάκη. Η οπισθοχώρηση του κρητικού βουλευτή, που είχε θέσει τον εαυτό του εκτός ψηφοδελτίου για τα… μάτια του Χαιρετάκη, αποσόβησε μια μεγάλη κρίση στην Κουμουνδούρου.

Πολάκης: Τα «μαζεύει» και θα περιμένει τα «όργανα» να μιλήσουν

Όμως, το θέμα είναι άλλο. Και είναι η στάση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στην υπόθεση αυτή. Ισως για πρώτη φορά έδειξε ότι δεν αστειεύεται κι ότι θα «έπαιρνε» το κεφάλι του Παύλου Πολάκη, ακόμη κι αν αυτός είναι εξαιρετικά δημοφιλής.

Πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν ότι η υπόθεση Πολάκη ήταν κι ένα ηχηρό μήνυμα και προς άλλους που έχουν πιθανότατα σκέψεις για εσωκομματική γκρίνια, την ώρα που το κόμμα πάει σε σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία. «Τέρμα τα αστεία», είναι το μήνυμα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Το «μπρα ντε φερ» για την Άκτωρ

Σκληρές φαίνεται ότι είναι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάκτωρ και το κοινοπρακτικό σχήμα Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Limited, για την πώληση της Άκτωρ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία μαζί με την αντίστοιχη του πάλαι ποτέ κραταιού άντρα της Άκτωρ Δημήτρη Κούτρα έχουν μπει σε διαπραγμάτευση με του μετόχους της Ελλάκτωρ για την απόκτηση της θυγατρικής της στον τομέα των κατασκευών.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις έχουν παγώσει… Ή για την ακρίβεια κάπου έχουν σκαλώσει… για να χρησιμοποιήσουμε και την ορολογία των εργολάβων.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους οι υποψήφιοι αγοραστές φέρονται να επιμένουν για αποσαφηνίσεις για διάφορα θέματα οικονομικά και τεχνικά που συνδέουν την Άκτωρ με τη «μαμά» εταιρεία την Ελλάκτωρ.

Από την άλλη μεριά οι πωλητές, λέγεται στην αγορά, ότι έχουν προσωρινά διακόψει τις συζητήσεις.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με παράγοντες της αγοράς, οι δύο πλευρές έχουν με βάση τη συμφωνία αποκλειστικότητας περιθώριο διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Οπότε, όπως λένε, περιθώρια για τακτικές και ελιγμούς υπάρχουν…

Και θυμίζουν οι ίδιες πηγές, ότι πάντα σε τέτοιες διαπραγματεύσεις το μπρα ντε φερ είναι στο παιχνίδι…

Ανταγωνισμός στα επιτόκια καταθέσεων

Στη μάχη του τραπεζικού ανταγωνισμού για καλύτερα επιτόκια στις χορηγήσεις, μπαίνουν οι μικρές τράπεζες. Χθες η Attica Bank και η Συνεταιριστική Χανίων ανακοίνωσαν προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων με ευνοϊκούς όρους.

Συγκεκριμένα, η Attica Bank ανακοίνωσε προθεσμιακές καταθέσεις με αποδόσεις έως 2,30% για 24 μήνες στην απλή προθεσμιακή κατάθεση ανεξαρτήτως ποσού. Επίσης, η Τράπεζα ενίσχυσε περαιτέρω και τα προσφερόμενα επιτόκια στο προϊόν Attica Double Profit που αφορά σε 6μηνη ή 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση, η οποία συνδυάζει την μηνιαία καταβολή τόκων και το διπλασιασμό της απόδοσης στη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων που συνδυάζουν προθεσμιακή κατάθεση με Αμοιβαία Κεφάλαια καθώς και του προϊόντος Capital Invest που επιπλέον συνδυάζει και ασφάλιση ζωής, οι αποδόσεις των οποίων φτάνουν πλέον έως και το 2,20%.

Η Χανίων από την πλευρά της προσφέρει υψηλότερα επιτόκια για καταθέσεις  διάρκειας 12 και 24 μηνών και για ποσά που ξεκινούν από τις 250.000 ευρώ.

Οι Premium Προθεσμιακές Καταθέσεις μπορούν να έχουν επιτόκιο έως και στο 3,10%.

Ουσιαστικά θα έχουμε ένα μπαράζ νέων προϊόντων από τις μη συστημικές τράπεζες προκειμένου να αυξήσουν το πελατολόγιό τους. Το ζήτημα είναι αν ο ανταγωνισμός θα οδηγήσεις και τις συστημικές τράπεζες σε βελτίωση των αποδόσεων των καταθέσεων ώστε να κλείσει και η ψαλίδα με τα επιτόκια δανείων.

Για προμήθειες είπαμε;

Βγάζεις από μια τράπεζα prepaid κάρτα. Σου έρχεται όμορφα κι ωραία, σου δίνουν κι οδηγίες για το πώς θα την φορτίσεις και σου λένε ότι η πρώτη φόρτιση είναι δωρεάν. Οπου φόρτιση σημαίνει ότι βάζεις τα πρώτα λεφτά για να ξοδέψεις και μετά κάθε φορά που βάζεις έχει και προμήθεια.

Βάζεις, λοιπόν, για πρώτη φορά 100 ευρώ αλλά βλέπεις ότι στην κάρτα μπαίνουν 95. Πέντε ευρουλάκια προμήθεια στην τράπεζα χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε, χωρίς κανείς υπάλληλος να εμπλακεί και χωρίς καμιά εργατοώρα να χαθεί. Όλα ηλεκτρονικά.

Και μετά μου λέτε για προμήθειες, για «μπινελίκια» του Σταϊκούρα και για συγκρούσεις με τις τράπεζες. Αστειότητες.. Όλα για το θεαθήναι…

Αυτοπαραγωγή σε πολυκατοικίες

Η έννοια της συλλογικής αυτοκατανάλωσης σε πολυκατοικίες καθώς και σε εμπορικά κτίρια (π.χ. γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων) ορίζεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με τη στήλη Υπό Επιτήρηση του Βήματος της Κυριακής, προσδιορίζεται ότι τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές ενέργειας, οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο κτίριο (ιδιοκτήτες ή και ενοικιαστές), θα μπορούν να συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες και να ρυθμίζουν μεταξύ τους τον επιμερισμό της ενέργειας που παράγεται από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους, με την επιφύλαξη των εν ισχύι τελών δικτύου και άλλων σχετικών χρεώσεων, τελών, εισφορών και φόρων.

Μάλιστα, στον ενεργειακό συμψηφισμό, υπό το σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, θα μπορούν πλέον να ενταχθούν και οι καταναλώσεις των κοινοχρήστων.

Εύρεση εργασίας

Πλατφόρμα διασύνδεσης εργοδοτών που αναζητούν προσωπικό και προσφύγων που αναζητούν δουλειά παρουσίασε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα.

Η πλατφόρμα αυτή (adamajobcenter.crs.org), που λειτουργεί σε συνεργασία με την Caritas και έχει «παντρέψει» δεκάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες με εργοδότες, προσφέρει όχι μόνο ένα εργαλείο για την εύρεση προσωπικού σε πολλές ελληνικές πόλεις και νησιά αλλά και υπηρεσίες υποστήριξης για την επίλυση γραφειοκρατικών ή άλλων ζητημάτων.

Στις εταιρείες που ήδη συνεργάζονται με την πλατφόρμα κυριαρχούν εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Πρόσφατη έρευνα της ΥΑ για τις δεξιότητες των προσφύγων στην Ελλάδα έδειξε ότι πολλοί έχουν εμπειρία στον κατασκευαστικό και στον αγροτικό τομέα που, μαζί με τον τουριστικό, έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη για εργαζομένους.

Οnline ενημέρωση

Βεβαιωμένες οφειλές προς την Εφορία από το e-banking με ενημέρωση του λογαριασμού τους στην ΑΑΔΕ εντός 5 λεπτών από την εκτέλεση της συναλλαγής θα μπορούν να πληρώνουν από τον ερχόμενο Απρίλιο πολίτες και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ένα νέο κανάλι άμεσων πληρωμών προς το Δημόσιο που ενεργοποιείται μετά την ένταξη της Τράπεζας της Ελλάδος στο πανευρωπαϊκό σύστημα «ΤΑRGET Instant Payment Settlement (TIPS)».

Τα ρωσικά διαμάντια είναι παντοτινά;

Τρόπους ανίχνευσης και εντοπισμού των ρωσικών διαμαντιών που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά μελετούν η Ομάδα των Επτά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Στο σχετικό δημοσίευμα τονίζεται ότι προηγούμενες προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους ρωσικούς πολύτιμους λίθους συνάντησαν αντίσταση από χώρες εισαγωγείς, όπως το Βέλγιο, που υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια θα ήταν μάταιη επειδή οι συναλλαγές απλώς θα μετατοπιστούν αλλού, χωρίς μηχανισμό εντοπισμού πολύτιμων λίθων. Η προέλευση ενός διαμαντιού είναι ξεκάθαρη στην αρχή της εφοδιαστικής αλυσίδας, όταν εκδίδεται πιστοποιητικό στο πλαίσιο της διαδικασίας Kimberley. H διαδικασία Kimberley (KP) είναι μια σύμπραξη της διεθνούς κοινότητας που δημιουργήθηκε το 2003 με στόχο να μπαίνει μπλόκο στη δρομολόγηση «ματωμένων» διαμαντιών στη νόμιμη διεθνή αγορά του κλάδου. Στην πρωτοβουλία, που λειτουργεί σαν εποπτικός οργανισμός διαφάνειας και πιστοποίησης, εντάσσονται 54 φορείς, μέλη του κλάδου και κοινωνικές οργανώσεις από 82 χώρες.

Η ρωσική παραγωγή διαμαντιών ξεπερνά τα 39 εκατ. καράτια ετησίως, ποσότητα που αναλογεί περίπου στο 30% της ροής διαμαντιών στη διεθνή αγορά. Σε αξία δε, η ρωσική αγορά διαμαντιών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως μετά την Μποτσουάνα.

Ερχονται και άλλοι αδιάφθοροι

Δημιουργείται ένα νέο σώμα αδιάφθορων, το οποίο θα ελέγχει τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, στις αρμοδιότητες της οποίας είναι και ο εντοπισμός κρουσμάτων απάτης και διαφθοράς μέσα στο υπουργείο Οικονομικών. Η νέα μονάδα είναι ελεγκτική – συμβουλευτική αυτοτελής υπηρεσία, υπαγόμενη απευθείας στον υπουργό. Στόχος της Μονάδας θα είναι η απάτη και η διαφθορά, δηλαδή οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη από πρόσωπα ή ομάδες προσώπων ή υπηρεσία/υπηρεσίες ή νομικά πρόσωπα ή φορείς, που χαρακτηρίζεται από δόλο, απόκρυψη ή κατάχρηση εμπιστοσύνης, σκόπιμη αλλοίωση των πραγματικών δεδομένων ή σημαντικών πληροφοριών, με σκοπό την απόκτηση αθέμιτων ή παράνομων οικονομικών οφελών, χρημάτων, περιουσιακών στοιχείων ή παροχής υπηρεσιών, την αποφυγή πληρωμής ή την άρνηση παροχής υπηρεσίας ή τη διασφάλιση ατομικού ή επιχειρηματικού πλεονεκτήματος.

Ρύθμιση χρεών προς δήμους σε δόσεις

Τη βεντάλια της νέας έκτακτης ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση εντάσσοντας σε αυτή και τα χρέη που έχουν οι πολίτες στους δήμους. Η ρύθμιση θα αφορά τους συνεπείς πολίτες και συγκεκριμένα όσους δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές προς τους δήμους μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Στη νέα έκτακτη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, ενώ το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης είναι τα 30 ευρώ. Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου.

Περισσότερες εισαγωγές από Ρωσία

Στα 866,3 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο  σημειώνοντας αύξηση 59% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021 που ήταν 545 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία τον Δεκέμβριο 2022 ανήλθε σε 8,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 65,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021 που ήταν 24,2 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ρωσίας τον Δεκέμβριο 2022 ήταν αρνητικό και ανήλθε σε 858 εκατ. ευρώ (έλλειμμα). Την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 9.330,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 116,9% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021 που ήταν 4.302,4 εκατ. ευρώ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories