Το ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό επιχειρείν είναι έντονο όπως αποτυπώνεται και από την αθρόα προσέλευση κεφαλαίων που συγκέντρωσαν το 2022 οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Startups: Οι επιδόσεις των περιφερειών στο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων

Παρόμοιας έντασης είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για το οικοσύστημα των ελληνικών startups όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία που παραθέτει η Marathon Venture Capital. Τα πρώτα μηνύματα αναφορικά με τους γύρους χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων το 2023 είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά βάσει της εν λόγω έκθεσης.

Ο «λογαριασμός» για το 2023

Ειδικότερα και με τον Φεβρουάριο ακόμη να μην έχει ολοκληρωθεί, οι ελληνικές startups για τα δεδομένα και το μέγεθος του ελληνικού οικοσυστήματος καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις: από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν «σηκώσει» από 27 γύρους χρηματοδότησης (σε διάφορα στάδια) συνολικά 267 εκατ. δολάρια, από 45 επενδυτές. Ήδη στις 27 αυτές συμφωνίες περιλαμβάνονται 2 exits, η εξαγορά της Marine Traffic από την Kpler και της OilX από την Energy Aspects.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μοιάζει πολύ πιθανό το ρεκόρ του 2021 να σπάσει φέτος, καθώς όσο θα εκτυλίσσεται το 2023 οι συμφωνίες θα ανεβάζουν ταχύτητα (ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι παραδοσιακά μήνες με περιορισμένη δραστηριότητα).

Το 2021 οι ελληνικές startups άντλησαν συνολικά 4,5 δισ. δολάρια από 184 γύρους χρηματοδότησης. Πέρυσι, με την παγκόσμια οικονομία να μαστίζεται από πλήθος προκλήσεων (υψηλός πληθωρισμός, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, υψηλά επιτόκια), καταγράφηκε επιβράδυνση στην επενδυτική δραστηριότητα: συνολικά από 136 γύρους χρηματοδότησης οι ελληνικές startups συγκέντρωσαν οριακά κάτι περισσότερο από 3 δισ. δολάρια.

Μοιρασμένη η «πίτα» εντός και εκτός Ελλάδος

Αναφορικά με τους γύρους χρηματοδότησης το 2023 και σε σχέση με το πού δραστηριοποιούνται οι startups (εντός ή εκτός Ελλάδος), η «πίτα» είναι μοιρασμένη. Κι αυτό διότι περί των 134 εκατ. δολαρίων έχουν αντλήσει οι νεοφυείς επιχειρήσεις με δραστηριότητες εντός Ελλάδος και άλλα τόσα εκείνες με δραστηριότητες εκτός.

Ωστόσο, οι startups με δραστηριότητα εκτός Ελλάδος άντλησαν τα κεφάλαια αυτά από 9 γύρους χρηματοδότησης και από 15 επενδυτές, ενώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στις δύο κατηγορίες τα νούμερα είναι διπλάσια: 18 γύροι χρηματοδότησης και 30 επενδυτές.

Οι μεγαλύτερες συμφωνίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon Venture Capital τρεις συμφωνίες ξεχωρίζουν αναφορικά με το ύψος των κεφαλαίων που άντλησαν.

Στην πρώτη θέση «συγκατοικούν» οι Hack The Box και Instacar, «σηκώνοντας» από 55 εκατ. δολάρια η κάθε μία, με την Carlyle να τίθεται επικεφαλής επενδυτής στην πρώτη συμφωνία και την Elikonos Capital Partners στη δεύτερη.

Σε κοντινή απόσταση από πλευράς του ύψους των αντληθέντων κεφαλαίων (50 εκατ. δολάρια) ακολουθεί ο γύρος χρηματοδότησης της JOKR με τη G Squared να ηγείται της επένδυσης.

Η Precision Neuroscience άντλησε 41 εκατ. δολάρια με επικεφαλής επενδυτή τη Forepont Capital Partners, ενώ αρκετά χαμηλότερα βρίσκονται οι συμφωνίες των Breef και Kewazo στα 16 εκατ. δολάρια και 10 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

Οι ώριμες startups είναι πιο «θελκτικές»

Το στοιχείο που παραμένει αναλλοίωτο και το 2023 είναι το στάδιο που επιλέγουν οι επενδυτές για να στηρίξουν μια startup με τα περισσότερα κεφάλαια. Το στάδιο ανάπτυξης είναι αυτό που επιλέγουν κατά κόρον οι επενδυτές, καθώς φέτος τα 162 εκατ. δολάρια έχουν επενδυθεί σε αυτό το στάδιο των επιχειρήσεων.

Αυτό είναι λογικό διότι η επένδυση σε μια startup σε στάδιο ανάπτυξης εμπεριέχει μικρότερο ρίσκο για τους επενδυτές, από μια επιχείρηση που είναι ακόμη σε στάδιο ωρίμανσης και επιζητά σαφώς λιγότερα κεφάλαια. Γι αυτό άλλωσε στο στάδιο ωρίμανσης παρατηρούνται οι περισσότεροι γύροι χρηματοδότησεις (15), έναντι 7 των Series A και 5 των γύρων ανάπτυξης.

Στα 82 εκατ. δολάρια υπολογίζονται τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει οι ελληνικές startups στους γύρους Α και στα 23 εκατ. δολάρια στους γύρους Seed. Εκ των 82 εκατ. δολαρίων των Series A τα 55 αντλήθηκαν από την Instacar.

Ο μέσος όρος χρηματοδότησης ανά γύρο διαμορφώνεται ως εξής: Seed 1,7 εκατ. δολάρια, Series A 11,7 εκατ. δολάρια, Growth 40,5 εκατ. δολάρια.

Το υπόλοιπο του 2023

Συμπερασματικά, με τα έως τώρα δεδομένα το 2023 φέρνει εξόχως αισιόδοξα και συγχρόνως ενθαρρυντικά μηνύματα για το ελληνικό startup οικοσύστημα.

Αν αναλογισθεί κανείς ότι λιγότερο από δέκα χρόνια πριν δεν υπήρχαν στον χάρτη του ελληνικού επιχειρείν οι startups, τότε τα βήματα που έχουν γίνει για τα δεδομένα πάντα της αγοράς της Ελλάδας μοιάζουν με άλματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups