Την προσδοκία ότι οι μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλουος έμπιστους εταίρους που αφορούν τα μέταλλα για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα ολοκληρώνονται δίχως να χρειάζονται την έγκριση του Κογκρέσου, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ford: Αναστέλλει την παραγωγή του ηλεκτρικού F-150 Lightning για άλλη μια εβδομάδα

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησης της G20 στην Ινδία, η Τζάνετ Γέλεν τόνισε ότι αυτού του είδους οι συμφωνίες, οι οποίες θα έχουν ως στόχο οι αυτοκινητοβιομηχανίες με έδρα την Ευρώπη, την Ιαπωνία και άλλες χώρες να απολαμβάνουν τις νέες φορολογικές εκπτώσεις στις ΗΠΑ για τα ηλεκτρικά οχήματα, πιθανότατα θα περιλαμβάνουν επίσης υψηλά πρότυπα εργασίας και διατάξεις για τον έλεγχο των εξαγωγών και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Με αυτές τις συμφωνίες θα μετριασθούν οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της αποκλείονται από τις φορολογικές εκπτώσεις ύψους 7.500 δολάρια ανά όχημα στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ένας νόμος για τον οποίο οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι θα λειτουργήσει εις βάρος των επενδύσεων για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη.

Βάσει του νόμου, οι φορολογικές εκπτώσεις ισχύουν μόνο για τα οχήματα που συναρμολογούνται στη Βόρεια Αμερική και πληρούν ορισμένα πρότυπα στην παραγωγή μπαταριών και στην εξόρυξη και επεξεργασία των μετάλλων.

«Θα είναι μια συμφωνία που θεωρούμε ότι δεν θα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου», καθώς όπως προσέθεσε το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ επιθυμεί να υιοθετήσει «ένα είδος φιλικής προσέγγισης» για τα κρίσιμα μέταλλα προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα.

«Πιστεύω ότι η λέξη «περιοχές ελεύθερου εμπορίου» σημαίνει αξιόπιστους φίλους και εταίρους με τους οποίους μπορούμε να νιώθουμε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι ασφαλείς, επομένως πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρόθεση του Κογκρέσου και θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε τέτοιες συμφωνίες», σύμφωνα με τη Γέλεν.

Οι υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες

Τον ερχόμενο Μάρτιο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει οδηγίες σχετικά με την προμήθεια μετάλλων για τις μπαταρίες και σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών, θα παρέχει καθοδήγηση ποιες περιοχές με συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δηλώσει ότι θα συμπεριλάβει τις υφιστάμενες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ισραήλ, Ιορδανία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Μαρόκο, Νικαράγουα, Ομάν, Παναμάς, Περού και Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τη Γέλεν, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πλησιάζουν στο σημείο που υπάρξει κατανόηση σχετικά με τις επιδοτήσεις για την πράσινη ενέργεια των ΗΠΑ, ενώ όπως ανέφερε η Ουάσιγκτον δεν θα προσπαθήσει να εμποδίσει την Ευρώπη να θεσπίσει ανταγωνιστικές επιδοτήσεις.

«Είμαστε πολύ ξεκάθαροι με την Ευρώπη δεν πρόκειται για πόλεμο επιδοτήσεων. Δεν προσπαθούμε να κλέψουμε θέσεις εργασίας. Είναι το σχέδιό μας για το κλίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green