Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς να χαρακτηρίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι πιθανόν να ολοκληρώσουν τη συνεδρίασή τους στην Ινδία χωρίς να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση, σύμφωνα με αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην ομάδα των εθνών της G7 υπήρξαν ανένδοτες στην απαίτησή τους να υπάρχει κατηγορηματική καταδίκη της Ρωσίας στο κοινό ανακοινωθέν για την εισβολή στη γείτονά της. Με την πρόταση αυτή διαφώνησαν οι ρωσική και η κινεζική αντιπροσωπεία.

Η Ρωσία, που είναι μέλος της G20, αναφέρεται στις ενέργειές της στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και αποφεύγει να τις χαρακτηρίσει εισβολή ή πόλεμο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία στα «σαλόνια» της G20 – Τι λένε Λεμέρ και Γέλεν

Η διοργανώτρια Ινδία πιέζει επίσης ώστε να αποφευχθεί η χρήση της λέξης «πόλεμος» σε οποιοδήποτε ανακοινωθέν, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι της G20 .

Η Ινδία, η οποία ασκεί την τρέχουσα προεδρία της G20, έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη στάση στον πόλεμο, αρνούμενη να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή, αναζητώντας διπλωματική λύση και ενισχύοντας απότομα τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Διαφωνίες

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ομάδα να υποχωρήσει από τη ρητορική που επελέγη στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία ανέφερε ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναγνωρίζοντας ωστόσο παράλληλα, ότι ορισμένες χώρες  βλέπουν τη σύγκρουση διαφορετικά.

«Είτε έχουμε την ίδια γλώσσα είτε δεν υπογράφουμε το τελικό ανακοινωθέν», είπε ο Λεμέρ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης την Παρασκευή, είπε ότι η G20 δεν πρέπει να μείνει πίσω από την προηγούμενη κριτική της στη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε απόλυτη σαφήνεια, αυτός είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησε από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν», τόνισε.

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν

Ανώτερη πηγή της G20 είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανακοινωθέν ήταν δύσκολες, με τη Ρωσία και την Κίνα να εμποδίζουν τις προτάσεις που έγιναν από δυτικές χώρες. «Η Ινδία θέλει να τηρήσει τη διατύπωση του Μπαλί», είπε η πηγή.

Υπογράμμισε επίσης, ότι εκτός από μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, η συναίνεση για το ανακοινωθέν ήταν απίθανη και ότι η συνάντηση ήταν πιθανό να τελειώσει με μια δήλωση της Ινδίας που θα συνόψιζε τις συζητήσεις.

«Εάν δεν υπάρξει συναίνεση, η επιλογή για την Ινδία θα ήταν να εκδώσει δήλωση προεδρίας», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα