Πάγωσαν τα πάντα

Πάγωσε όλη η Ελλάδα, πάγωσε η αγορά, πάγωσαν και όλα τα σχέδια της κυβέρνησης και των κομμάτων για εκλογές σε 40 ημέρες. Η τραγωδία στην καταραμένη κοιλάδα των Τεμπών ανατρέπει τα πάντα. Και μια διαφορετική Ελλάδα ξημέρωσε. Πλέον την κατάσταση που διαμορφώθηκε, σε πολιτικό επίπεδο, δεν μπορεί κανείς να την προβλέψει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εκλογές στις 9 Απριλίου δεν πρόκειται να γίνουν. Και στο Μαξίμου χθες έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμιά συζήτηση για κάλπες την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί.

Οι εισηγήσεις πολλές στο Μαξίμου για το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, αν και πράγματι το τελευταίο που θα έπρεπε να συζητά κανείς είναι οι εκλογές. Όμως, πλέον «παίζουν» αρκετές ημερομηνίες. Για παράδειγμα το τέλος Απριλίου, στις 23 ή στις 30 του μήνα και στη συνέχεια οι δεύτερες κάλπες, εφόσον χρειαστούν, να στηθούν στις το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Κανείς δεν αποκλείει, ωστόσο, τη μη αλλαγή του σχεδιασμού του κ. Μητσοτάκη. Όμως, όλα θα εξαρτηθούν και από το βάρος των εξελίξεων. Και αυτή τη στιγμή το βάρος είναι μεγάλο. Αν και στο παρελθόν ο Κώστας Καραμανλής είχε βρεθεί σε ανάλογη θέση με τους νεκρούς στην Ηλεία, αλλά προκήρυξε άμεσα εκλογές και… τις κέρδισε.

Βέβαια, ακόμη και η μετάθεση του χρόνου δεν αλλάζει το σχεδιασμό για τον κατώτατο μισθό. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν και θα ισχύσει ο νέος μισθός από την 1η Απριλίου.

Παραιτήσεις και ευθιξία

Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε παραίτηση υπουργού ή κρατικού αξιωματούχου για μια τραγωδία. Είχε υπάρξει παραίτηση μετά την τραγωδία στο Μάτι, του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, N. Τόσκα, αλλά δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Απομακρύνθηκε λίγο αργότερα.

Η παραίτηση Καραμανλή ήλθε μετά από κοινή απόφαση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και ο βασικός λόγος ήταν ότι ήθελαν να δείξουν ότι «δεν είμαστε ίδιοι», θέλοντας να διαφοροποιηθούν δηλαδή από τις αντίστοιχες περιπτώσεις τραγωδιών στο Μάτι και στη Μάνδρα. Είναι άλλωστε ένα επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί στην προεκλογική περίοδο, όποτε κι αν γίνει αυτή. Η αντιπολίτευση θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για εγκληματικές ευθύνες και το Μαξίμου θα μιλά για ευθιξία και όχι για φυγή από τις ευθύνες της.

Τώρα ποιος θα… πληρώσει το μάρμαρο, σε ποιον δηλαδή θα χρεωθούν οι «αμαρτίες»  του σιδηρόδρομου, θα το δούμε πολύ σύντομα.

Όλα τα υπόλοιπα είναι μικρά

H τραγωδία στα Τέμπη ασφαλώς καλύπτει τα πάντα και κανείς δεν μπορεί να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό. Όλα μοιάζουν μικρά και ανούσια μπροστά στο δράμα των συγγενών που έχασαν τους ανθρώπους τους.

Επομένως, αναβάλλονται οι όποιες πολιτικές αποφάσεις και οι όποιες ρήξεις και εσωκομματικοί εμφύλιοι που ήταν σε εξέλιξη μέχρι προχθές το βράδυ. Για παράδειγμα η υπόθεση Πολάκη που προκάλεσε πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι σε καμιά προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ούτε η υπόθεση της καταδίκης Παππά, αλλά ούτε και η περίπτωση της κ. Νικολάου για τη Νέα Δημοκρατία.

Όλα πάνε πιο μπροστά, χωρίς την πίεση του εκλογικού χρόνου.

Τι αλλάζει στο Χρηματιστήριο

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που έρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν, αναφορικά με την διαπραγμάτευση μετοχών με διασπορά μικρότερη του δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των κοινών μετοχών εισηγμένης εταιρίας, τα εξής:

  • τα όρια διακύμανσης τιμών ορίζονται σε ±10%  επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής, ανεξαρτήτως: (i) της διαβάθμισής της σε συναλλακτική βαθμίδα, και (ii) της ύπαρξης ειδικού διαπραγματευτή,
  • ο προσδιορισμός της τιμής κλεισίματος θα πραγματοποιείται με την Ενισχυμένη Μέθοδο με έλεγχο σημαντικής αξίας συναλλαγών, όπως περιγράφεται στην §2.1.9.2.1 (Γ) του Κανονισμού του Χ.Α.,
  • το στατικό όριο του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) δεν εφαρμόζεται στις συγκεκριμένες μετοχές.

Πέρα από τους τακτικούς ελέγχους, οι οποίοι θα διενεργούνται ανά ημερολογιακό τρίμηνο σύμφωνα με τις σχετικές κανονιστικές διατάξεις, την ανωτέρω ημερομηνία θα εφαρμοστεί έκτακτος έλεγχος που θα διενεργηθεί με στοιχεία διασποράς που θα ληφθούν με ημερομηνία αναφοράς στο κλείσιμο της συνεδρίασης τη Πέμπτης, 2 Μαρτίου 2023.

Φαίνεται ότι οι αποφάσεις κινούνται στη λογική της αποφυγής μεγάλων διακυμάνσεων, δηλαδή «παιχνιδιών» από σπεκουλαδόρους, τους οποίους είδαμε και πρόσφατα να… εργάζονται σε τίτλους με χαμηλή διασπορά.

Την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές του Market Pass

Μπορεί η χώρα να συνταράσσεται από την τραγωδία στα Τέμπη, όμως, κάποια πράγματα στην οικονομία έχουν δρομολογηθεί. Για παράδειγμα τα χρήματα του Market Pass θα λάβουν την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2,3 εκατ. νοικοκυριά καθώς εγκρίθηκαν οι αιτήσεις που υπέβαλαν έως χθες 28 Φεβρουαρίου στη σχετική πλατφόρμα. Οσοι έχουν επιλέξει ψηφιακή πίστωση των ποσών στο κινητό τους θα λάβουν διπλή δόση της ενίσχυσης (για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο) ενώ όσοι έχουν επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα εισπράξουν τριπλή δόση (για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο).

Οσοι υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου θα λάβουν τις πρώτες ενισχύσεις έως τις 20 Μαρτίου. Στον τραπεζικό λογαριασμό τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με όποιον τρόπο θέλουν οι δικαιούχοι αλλά είναι κατά 20% λιγότερα σε σχέση με την ψηφιακή μορφή της ενίσχυσης μέσω της οποίας τα χρήματα αξιοποιούνται συνολικά ή εν μέρει σε καταστήματα τροφίμων, από σουπερμάρκετ και κρεοπωλεία έως φούρνους και μίνι μάρκετ. Το ύψος της ενίσχυσης ξεκινά από 22 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με αύξηση κατά 10 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και μέγιστο όριο μηνιαίας ενίσχυσης τα 100 ευρώ. Ετσι για μια τετραμελή οικογένεια το μηνιαίο ύψος ενισχύσεων ανέρχεται σε 52 ευρώ. Τα ποσά είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

Διαγραφή και επιστροφή προστίμων

Σε αναδρομική διαγραφή ή επιστροφή προστίμων για παραλείψεις στις δηλώσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων τύπου Airbnb, που επιβλήθηκαν την τελευταία πενταετία, από το 2018, θα προχωρήσει η Εφορία. Διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη μη επιβολή διοικητικού προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην περίπτωση που έχει δηλωθεί στη φορολογία εισοδήματος οικείου φορολογικού έτους. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν ο κάτοχος του ακινήτου έχει δηλώσει τα ποσά που έχει εισπράξει από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του αλλά έχει ξεχάσει να τα δηλώσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τότε η Εφορία δεν του επιβάλλει πρόστιμο και αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα από το 2018, τότε διαγράφονται ή συμψηφίζονται αν έχουν πληρωθεί.

Η Εφορία διευκολύνει τις αγορές ακινήτων

Λίγο πιο εύκολη κάνει τη ζωή των φορολογουμένων που αποκτούν ακίνητα το υπουργείο Οικονομικών. Οπως γνωρίζουμε, το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αποτελεί το «κλειδί» για τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς αποδεικνύει ότι έχουν καταβληθεί οι φόροι της τελευταίας 5ετίας. Εάν δεν υπάρχει αυτό, η μεταβίβαση μπλοκάρει. Τώρα, μια νέα διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προβλέπει ότι ειδικά στις συμβολαιογραφικές πράξεις εγγραφής υποθήκης για διασφάλιση χορηγούμενου δανείου από πιστωτικό ίδρυμα, εάν δεν έχει καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ, το πιστοποιητικό χορηγείται με παρακράτηση και απόδοση του ποσού που καλύπτει τουλάχιστον το οφειλόμενο ποσό φόρων και τόκων για το συγκεκριμένο ακίνητο, δίχως να απαιτείται από τον φορολογούμενο να έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, να έχει ρυθμίσει ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή, ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να αποδώσει τον αναλογούντα φόρο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου και πάντως μέσα σε τρεις ημέρες από την εκταμίευση του δανείου.

Τα καταστήματα στις 9 Απριλίου

Συζήτηση για μετάθεση κατά μία εβδομάδα της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων το Πάσχα έχουν ανοίξει οι έμποροι, με δεδομένο το ενδεχόμενο προκήρυξης των εθνικών εκλογών στις 9 Απριλίου 2023, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων, που η αγορά είναι προγραμματισμένο να είναι ανοιχτή. Η θέση του εμπορικού κόσμου είναι η μετάθεση της κυριακάτικης λειτουργίας των επιχειρήσεων μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 2 Απριλίου. Ωστόσο, ακόμα η συζήτηση αυτή είναι θεωρητική και θα έχει βάση μόνο εάν δοθεί το πράσινο φως για εκλογές την Κυριακή των Βαΐων. Πάντως οι έμποροι είναι σε αναμονή μέχρι νεωτέρας και προετοιμάζονται.

Αλλωστε, μετά από όσα έγιναν στα Τέμπη και τα σενάρια για μετάθεση του χρόνου των εκλογών, η 9η Απριλίου δείχνει «ανοικτή» για να δουλέψουν οι έμποροι.

7 στους 10 Ελληνες αγοράζουν online

Τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών του Διαδικτύου που έκαναν χρήση του e-commerce το 2022 καταγράφτηκαν στην Ολλανδία (92%), στη Δανία (90%) και στην Ιρλανδία (89%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Από την άλλη πλευρά, λιγότερο από το 50% είναι το ποσοστό των χρηστών που έκανε ηλεκτρονικές αγορές στη Βουλγαρία (49%). Στην Ελλάδα, το ποσοστό που έχει Ιντερνετ και προχώρησε σε ηλεκτρονική αγορά σε ένα έτος αυξήθηκε από το 35% το 2012 στο 70% το 2022. Οι πιο συνηθισμένες ηλεκτρονικές αγορές αγαθών το 2022 ήταν ρούχα (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών ενδυμάτων), παπούτσια ή αξεσουάρ (παραγγελίες από το 42% των χρηστών του Διαδικτύου). Μετά τα είδη ένδυσης – υπόδησης, οι πέντε πιο συνηθισμένες ηλεκτρονικές αγορές ήταν από εστιατόρια, αλυσίδες fast food και υπηρεσίες catering (19%), καλλυντικά, προϊόντα ομορφιάς ή ευεξίας (17%), έπιπλα, αξεσουάρ σπιτιού ή προϊόντα κηπουρικής (16%), βιβλία, περιοδικά ή εφημερίδες και αθλητικά είδη εκτός αθλητικών ενδυμάτων (και οι δύο τελευταίες κατηγορίες 14%). Το 91% των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών στην ΕΕ χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο, ενώ το 75% αυτών παρήγγειλε αγαθά ή υπηρεσίες. Ετσι, το ποσοστό των ηλεκτρονικών αγορών αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μία δεκαετία, από 55% το 2012 σε 75% το 2022.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories