H λαμπάδα της Νέας Δημοκρατίας

«Να ανάψουμε μια λαμπάδα στο όνομα του… Πολάκη». Αυτό έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη για τον… Καρνάβαλο, όπως τον χαρακτήριζαν που εξελίχθηκε στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Η σκληρή ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, με τη στοχοποίηση ανθρώπων, δεν μπορούσε να γίνει εύκολα ανεκτή από την ηγεσία του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε δεν μπορούσε να αντέξει μια ακόμη εσωτερική σύγκρουση, μετά από εκείνη με τον Πολάκη ξανά για την υπόθεση του υποψήφιου Χαιρετάκη.

Ετσι φτάσαμε ανήμερα των Αποκριών να σκοτώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και να γελάει η ΝΔ με τα καμώματά τους. Διότι μία η απόφαση για τον Νίκο Παππά και τη διατήρησή του στα ψηφοδέλτια, αν και αμετάκλητα καταδικασμένος, μια η ιστορία με τον Πολάκη, έδωσε στο Μαξίμου και στο Μοσχάτο τα προεκλογικά όπλα που χρειάζονταν και φυσικά τους έβγαλε και από τα αδιέξοδα στα οποία ενδεχομένως βρίσκονταν.

Τέτοια χαρά στη Νέα Δημοκρατία είχαν καιρό να την πάρουν.

Εχει κι ένα δίκιο ο Πολάκης

O αποκλεισμός από το ψηφοδέλτιο στα Χανιά του Πολάκη θεωρείται δεδομένος, όχι όμως και η διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός κι αν η κατάσταση ξεφύγει. Αλλά ο Παύλος Πολάκης έχει κι ένα δίκιο όταν λέει ότι θα τα πουν όλα τα αρμόδια όργανα. Εκτός κι αν τα αρμόδια όργανα, η Πολιτική Γραμματεία, το πειθαρχικό, η Πολιτική Επιτροπή είναι για τα μάτια του κόσμου. Και αποφασίζει μόνο ο αρχηγός αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες γνώμες.

Εκτός κι αν ζήλεψε τον… Ανδρέα Παπανδρέου που απέλυε υπουργούς εν ώρα πτήσης.

 Τι πείραξε τον Τσίπρα

Αλλά τι να είναι άραγε αυτό που πείραξε πιο πολύ τον Αλέξη Τσίπρα από την ανάρτηση του Πολάκη που έμοιαζε είναι η αλήθεια με επικήρυξη; Φαίνεται ότι τον πείραξε η διάλυση της προσπάθειας που κάνουν οι Προεδρικοί για να φτιάξουν ένα θεσμικό κόμμα. Που προσπαθούν να κλείσουν μέτωπα (βλέπε Στουρνάρας) ή που θέλουν να οικοδομήσουν ένα σοβαρό κεντροαριστερό κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει χωρίς εκδικητικότητα και χωρίς να κάνει την πολιτική ζωή Φαρ Ουέστ. Φοβούνται δε στην Κουμουνδούρου ότι χάνουν τους ψηφοφόρους του κέντρου, τους νοικοκυραίους που βρίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους δικούς τους λόγους και αναζητούν εναλλακτική λύση.

Αυτή την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που επιχειρεί να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμούν ότι τη χάνουν εξαιτίας των ακραίων θέσεων του Παύλου Πολάκη.

Και τα οικονομικά

Σε οικονομικό επίπεδο, επίσης, οι θέσεις του κ. Πολάκη για απόλυση του Πιτσιλή και κατάργηση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων (ΑΑΔΕ), η εθνικοποίηση μιας τράπεζας και η διάλυση του ΤΧΣ είναι θέματα που προκαλούν μια κάποια… αναταραχή στη γραμμή που οικοδομεί ο Αλέξης Τσίπρας. Αν κι ο ίδιος έχει μιλήσει για μια κρατική τράπεζα, για κρατική ΔΕΗ κ.λπ.

Βέβαια, αν αυτό είναι οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Μοιάζει πολύ η συλλογιστική με αυτή πριν από το 2012 και στις αρχές του 2015, αλλά η σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας τους προσγείωσε σε πιο… μνημονιακά μονοπάτια.

Σε αναμονή για τη VW

«Οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2022 ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία μας τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ! Ρεκόρ όλων των εποχών!» σχολίασε στο Twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, υποσχόμενος νέο ρεκόρ το 2023.

Το αν θα συμπεριληφθεί στο νέο εφετινό ρεκόρ – αν και εφόσον επιτευχθεί – και η δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα από τον όμιλο VW στη χώρα μας μένει να φανεί.

Προς το παρόν πάντως, η σημαντική αυτή παραγωγική επένδυση, η οποία είναι μέρος του επενδυτικού προγράμματος του VW Group για την κατασκευή συνολικά έξι εργοστασίων στην Ευρώπη και έχει ήδη συζητηθεί με την ελληνική πλευρά, βρίσκεται σε αναμονή χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Το project είχε εκπονήσει ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος Χέρμπερτ Ντις, υπεύθυνος στο καινοτόμο έργο μετατροπής της Αστυπάλαιας στο πρώτο ενεργειακά «έξυπνο και πράσινο» νησί της Μεσογείου.

Οπως και να ‘χει όμως, η «πράσινη» Αστυπάλαια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κίνησε το ενδιαφέρον του φινλανδού πρώην πρωθυπουργού και πρώην επιτρόπου της ΕΕ Jyrki Katainen, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη στο στρατηγείο της Sitra, το χρηματοδοτικό ταμείο καινοτομίας της Φινλανδίας.

Διαβατήριο… για σύνταξη

Ανοίγει ο δρόμος προς τη σύνταξη για χιλιάδες μη μισθωτούς ασφαλισμένους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ.

Η έναρξη της διαδικασίας παραγραφής χρεών προς τον e-ΕΦΚΑ σηματοδοτεί τον απεγκλωβισμό χιλιάδων οφειλετών από χρέη ετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία τους στερούσαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης.

Το ασφαλιστικό ταμείο ανακοίνωσε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι οφειλέτες προκειμένου να «θέσουν σε κίνηση» την παραγραφή χρεών, η οποία προβλέπεται στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο (4997/2022).

Η παραγραφή αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εργοδότες και αναφέρεται σε οφειλές που δημιουργήθηκαν προ δεκαετίας και ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει κινήσει τη διαδικασία αναζήτησής τους.

Προϋπόθεση για να ελεγχθεί η δυνατότητα ή όχι παραγραφής μιας οφειλής είναι η αίτηση του οφειλέτη. Οι αυτοαπασχολούμενοι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ταυτοχρόνως με την οφειλή διαγράφεται και ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης.

Πάντως, οι οφειλέτες που θα ασκήσουν το δικαίωμα αυτό θα μπορούν πλέον να «τρέξουν» τη διαδικασία συνταξιοδότησής τους, απαλλαγμένοι από τις οφειλές που «φρέναραν» την έξοδό τους προς τη σύνταξη.

Η Λαγκάρντ και οι μισθοί

Απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς η δουλειά του κεντρικού τραπεζίτη, αναφέρει η στήλη Υπό Επιτήρηση του Βήματος της Κυριακής. Το δραστικότερο μέσο παρέμβασης που διαθέτει (τα επιτόκια) μπορεί με τη λάθος δοσολογία από φάρμακο να αποδειχθεί φαρμάκι. Και για μια οικονομία και για τα ευάλωτα μέλη μιας κοινωνίας. Αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ μοιάζει να πιστεύει στις αντοχές και της ευρωοικονομίας και των Ευρωπαίων συλλήβδην. Ευλόγως οι επενδυτές στοιχηματίζουν εκτίναξη του ευρωεπιτοκίου από το σημερινό 2,50% στο 3,75% το Σεπτέμβριο.

«Η Τράπεζα εξετάζει πολύ-πολύ στενά και σταθμίζει τις εξελίξεις στους μισθούς» δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της ΕΚΤ. Οντως, οι μισθοί αυξάνονται κατά μέσον όρο με ρυθμό 5% στην ευρωζώνη, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» με 8,5%. Η ΕΚΤ φοβάται ότι οι μισθολογικές αυξήσεις 10% και 16,9% που διεκδικούν αντίστοιχα γερμανικά και ολλανδικά συνδικάτα θα ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό. Το ευρώ μοιράζονται όμως και πολίτες άλλων χωρών, που όταν ακούνε για «αυξήσεις» ο νους τους πηγαίνει μόνο στην ακρίβεια. Ποτέ στους μισθούς.

Ξοδεύουν περισσότερα

Καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό ήταν το 2022, ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες προβλέψεις των αρμοδίων του κλάδου, δεν κατέστη δυνατό να καταρριφθούν τα ιστορικά ρεκόρ του 2019, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τις αφίξεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά στοιχεία του Ταξιδιωτικού Ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος, σε σχέση με το 2019 (τελευταίο έτος προ της πανδημίας), το 2022, μια μεταβατική χρονιά προς την υγειονομική ομαλότητα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 3%, ενώ και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε πτώση κατά 11,2%.

Ωστόσο, στα θετικά της περσινής χρονιάς, έναντι του 2019, καταγράφεται η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, η οποία αυξήθηκε κατά 9,7%.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories