«Ποιο επάγγελμα μου ταιριάζει;». «Ποια στάδια πρέπει να ακολουθήσω, ώστε να έχω μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία;». Αυτές είναι δύο σημαντικές ερωτήσεις που υποβάλλουν στον εαυτό τους τη σημερινή εποχή οι νέοι. Οι επαγγελματικές επιλογές αποτελούν σημαντικό σταυροδρόμι, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή του ατόμου. Σήμερα η αγορά εργασίας είναι αρκετά περίπλοκη. Συνεχείς αλλαγές σε συνδυασμό με την ραγδαία εξέλιξη των απαιτήσεων στα νέα επαγγέλματα έχουν ως αποτέλεσμα το ζήτημα να καθίσταται περίπλοκο, καθώς σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε προκλήσεις που καθιστούν τον σχεδιασμό του επαγγελματικού τους μέλλοντος δύσκολο και απαιτητικό.

Συχνά οι νέοι δεν έχουν ανακαλύψει τις επαγγελματικές τους κλίσεις και η επιλογή σπουδών τους, είτε γίνεται τυχαία είτε αποτελεί επιλογή άλλων για αυτούς, γεγονός το οποίο συχνά, οδηγεί σε εγκατάλειψη των σπουδών ή σε επιλογή επαγγελμάτων που δεν σχετίζεται με αυτές. Επομένως, οι επαγγελματικές επιλογές λόγω της εξαιρετικής σημασίας τους πρέπει να γίνονται με προσεκτική αποκρυπτογράφηση της προσωπικότητας και των κλίσεων κάθε ατόμου.

Αν οι επιλογές δεν οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα οι νέοι πρέπει, χωρίς χρονοτριβές, να κατευθυνθούν σε εναλλακτικές αποφάσεις που θεωρούν πως τους ταιριάζουν, δίχως να επαναπαύονται σε θέσεις εργασίας ή επαγγελματικές σχέσεις που δεν μπορούν να τους προσφέρουν δυνατότητες εξέλιξης και επίτευξης των προσωπικών τους επιδιώξεων.

Είναι γεγονός ότι το άτομο μέσα από τις δυσκολίες ανακαλύπτει περισσότερο τον εαυτό του και είναι σε θέση να βρει λόγους και να δημιουργήσει συνθήκες, οι οποίες θα το οδηγήσουν στις σωστές επιλογές.

Είναι επίσης σαφές ότι η ύπαρξη καταρτισμένων επαγγελματιών οι οποίοι επέλεξαν τον επαγγελματικό κλάδο δραστηριοποίησής τους ανάλογα με τις κλίσεις τους, τους καθιστά περισσότερο αποδοτικούς, ικανούς και ανταγωνιστικούς, αναβαθμίζοντας τόσο το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στην κοινωνία, όσο και την οικονομική κατάσταση του κράτους. Η καλύτερη συμβουλή για τους νέους είναι να γίνουν αυτό που είναι και όχι αυτό που νομίζουν ότι είναι. Να επιλέξουν δηλαδή το επάγγελμα που πραγματικά τους ταιριάζει, τους ενδιαφέρει και μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Είναι γεγονός ότι ο εργασιακός χώρος έχει μετασχηματιστεί τα τελευταία χρόνια. Οι αλλαγές στο χώρο εργασίας δεν πρέπει ωστόσο να φοβίζουν. Αντίθετα, σε αρκετές περιπτώσεις ίσως αποδειχτούν ευεργετικές για τη συνέχεια της πορείας ενός ατόμου τόσο στην επαγγελματική όσο και στην κοινωνική του ζωή.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμόζονται στις ταχύτατες αλλαγές της αγοράς εργασίας, ώστε να μπορούν να μεταπηδήσουν σε συναφή επαγγέλματα ή σε άλλες ειδικότητες με καλύτερες προοπτικές, αν οι συνθήκες τοαπαιτούν. Αντίθετα τα άτομα που δεν φανερώνουν διάθεση να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις δεξιότητες τους θα συναντήσουν σημαντικές δυσκολίες στη διαχείριση επαγγελματικών προκλήσεων. Προκειμένου να επιτευχθεί η δυνατότητα ευελιξίας των ατόμων στην αγορά εργασίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δια-βίου εκπαίδευση, δηλαδή η μακροχρόνια διαδικασία εκπαίδευσης σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Το 2023 έχει χαρακτηριστεί ως έτος ευρωπαϊκών δεξιοτήτων με στόχους την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ατόμων και την σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Κάθε άτομο πρέπει να είναι πρόθυμο να αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες, οι οποίες θα το βοηθήσουν να κατανοήσει και να σχεδιάσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία γράφοντας την δική του ιστορία.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η δια βίου εκπαίδευση θα ενισχύσουν την απόκτηση της αναγκαίας αυτογνωσίας και των δεξιοτητων ώστε να σχεδιαστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το επαγγελματικό μέλλον του ατόμου. Ο χώρος της εργασίας περικλείει ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας, οπότε το επάγγελμα που θα ακολουθήσει κανείς πρέπει να συνάδει με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του.

Ως σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε τους νέους, ώστε να νιώσουν δημιουργικοί αναζητώντας αυτό που αγαπάνε τόσο στην επαγγελματική όσο και στην κοινωνική τους ζωή.

Λέλες Θανάσης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive