To deal της ΔΕΗ με την Enel και η Investor Day

Περί των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της Enel για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών του ιταλικού ομίλου στη Ρουμανία από την ελληνική εταιρεία το γνωρίζετε. Και λίγο – πολύ η πλειονότητα των επενδυτών έχει προεξοφλήσει τη θετική τους κατάληξη. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις…

Θέλω όμως να σας πληροφορήσω πως οι διαπραγματεύσεις είναι προχωρημένες και οι δύο πλευρές ανταλλάσουν ήδη τα σχετικά νομικά κείμενα. Οι καθυστερήσεις όμως έχουν πάει πίσω το καθιερωμένο Investor Day της διοίκησης της ΔΕΗ.

Ο χρόνος διεξαγωγής του είναι άγνωστος και κάποιοι εκτιμούν πως η ημερομηνία του θα είναι ανοιξιάτικη. Βέβαια η καθυστέρηση, όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν οφείλεται στην ενσωμάτωσή ή όχι των δεδομένων που προκύπτουν από την εξαγορά. Αρα για καλό σκοπό; Μάλλον…

Το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Πότε πέρασε ο χρόνος και ήρθε η ώρα του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, κανείς δεν κατάλαβε. Το πιάσατε το υπονοούμενο, ε; Εν πάσει περιπτώσει σε βαρύ κλίμα από την τραγωδία των Τεμπών – είναι αλήθεια – ξεκινούν τη Πέμπτη στο ξενοδοχείο ΑΠΟΛΛΩΝ, στο Καβούρι της Αττικής, οι εργασίας του 38ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Μάλιστα την έναρξη θα κηρύξει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν αναφορές στο γεγονός που συγκλόνισε ολόκληρη  τη χώρα. Πόσο μάλλον που η ομοσπονδία των υπαλλήλων του ΟΣΕ – η ΠΟΣ – η οποία είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει για την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας, αποτελεί μία από τις παλαιότερες οργανώσεις μέλη της συνομοσπονδίας. Και τις ιστορικότερες!

Ο αειθαλής Παναγόπουλος

Φαίνεται όμως πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για την αποχώρηση του κ. Γιάννη Παναγόπουλου από τη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ. Πέρασαν 17 χρόνια από τότε που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στη θέση του προέδρου. Ηταν το 2006 όταν διαδέχτηκε τον κ. Χρ. Πολυζωγόπουλο. Και φυσικά είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος της οργάνωσης. Πως θα γίνει; Θα επανεκλεγεί στη νέα διοίκηση και σε σύντομο – ασαφές – χρονικό διάστημα – θα εκκινήσει τη διαδικασία της διαδοχής του.

Και οι μνηστήρες της… Πατησίων

Κατ΄αρχήν με βάση τα προγνωστικά τη θέση του προέδρου θα τη διατηρήσει – και πάλι – η ΠΑΣΚΕ. Ελέγχει τη πλειοψηφία στους περίπου 400 συνέδρους. Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι; Οι – παλαιόθεν – παρατηρητές των συνδικαλιστικών δρώμενων καταγράφουν τους εξής: Τον κ. Βαγγέλη Μουτάφη, που είναι ο σημερινός οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, συνδικαλιστής της ΕΥΔΑΠ. Ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, συνδικαλιστής στα λιμάνια. Ο κ. Θανάσης Δανούσης, από τον χώρο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που «αναστήθηκαν» τελευταία. Και ο κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, που είναι ο σημερινός εκπρόσωπος τύπου της

ΓΣΕΕ. Αποφεύγω το στοίχημα της επιλογής γιατί ποτέ δεν ξέρεις με τους συνδικαλιστικούς μηχανισμούς. «Σκληρό» παιχνίδι σε «ξερό γήπεδο»…

«Αντιπληθωριστικό τρίμηνο» στη Γαλλία

Διαψεύδεται τελικώς η φήμη πως η πρωθυπουργός της Γαλλίας κυρία Ελιζαμπέτ Μπόρν ζήτησε μεταγραφή – έστω σύντομη – από τον έλληνα ομόλογό της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνι Γεωργιάδη. Πάντως χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε την έναρξη ενός «αντιπληθωριστικού τριμήνου» που θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο. Η συμφωνία με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν αφορούσε τίποτα άλλο παρά τη δημιουργία «καλαθιών κατά του πληθωρισμού» – έτσι το λένε στη Γαλλία για να αποφύγουν το copy paste – από κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Εκεί δεν έχουν το ταπεραμέντο του «δικού μας» κι ως εκ τούτου τα γαλλικά σούπερ μάρκετ κάνουν … «του κεφαλιού τους».

Έτσι, λοιπόν, η συνεταιριστική αλυσίδα Système U έχει φτιάξει ένα «καλάθι» με 150 προϊόντα που διαθέτει σε τιμή κόστους. Η Carrefour θα ανακοινώσει στα μέσα Μαρτίου ένα «καλάθι» με 200 προϊόντα που θα κοστίζουν λιγότερο από 2 ευρώ, ενώ ο όμιλος Les Mousquetaires διαθέτει σε «πολύ χαμηλές τιμές» περίπου 500 προϊόντα.

Αυτοί όμως οι Γάλλοι δεν έχουν τον θεό τους! Μάλιστα ο Μπρουνό Λεμέρ σχεδιάζει την διανομή «κουπονιών διατροφής» – εδώ το λέμε market pass – στους καταναλωτές, πιλοτικά, σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης έχει ήδη βάλει σε «διατίμηση» την τιμή της βενζίνης σε ολόκληρη τη χώρα: ό,τι και να συμβεί στις διεθνείς αγορές, δεν θα ξεπεράσει το «ψυχολογικό όριο» των 2 ευρώ. Σήμερα η αμόλυβδη στη Γαλλία πωλείται περίπου 1,80 ευρώ. Νομίζω όμως πως εδώ – για να λέμε την αλήθεια – κάποιος πρέπει να αντιγράψει από τον … μπροστινό του!

Η δικαίωση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Οσες όμως ιδέες κι αν … δίνουμε στους φραγκολεβαντίνους, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα με την ακρίβεια. Το «λέει» και η νέα μεγάλη έρευνα της Opinion Poll που έγινε προσφάτως για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Οι ερωτηθέντες ήταν σαφείς:

Το 53% θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Το 35% θεωρεί ότι αποτελούν μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 11% τα  θεωρεί ως μια σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών. Τα ποσοστά είναι συντριπτικά μετά των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα (55,5%), και των ελευθέρων επαγγελματιών / αυτοαπασχολουμένων (51,7%).

Μάλιστα το 44% λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει τις βασικές του ανάγκες, το 13% δεν μπορεί να ανταποκριθεί, το 35% θεωρεί ότι η ακρίβεια του δημιουργεί δυσκολίες, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ το 8% ότι δεν

επηρεάζεται ιδιαίτερα. Το 45,3% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, το 32,8% των ελεύθερων επαγγελματιών / αυτοαπασχολούμενων και το 41,7% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια.

Και αρχίζουν τα «καμπανάκια»: Το 53% δυσκολεύεται πολύ και αρκετά να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις όπως είναι οι αποπληρωμές δανείων, καρτών κ.λ.π..

Το 56% είναι απαισιόδοξο για το μέλλον, το 55% δηλώνει ανήσυχο για την εργασία του, το 44% θεωρεί υπεύθυνη κυβερνητική πολιτική και το 53% έχει αρνητική άποψη για τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια ζωής. Και το 88,6% θέλει τη μείωση του Φ.Π.Α στα καταναλωτικά προϊόντα, το 88,4% τη μείωση του Φ.Π.Α στα καύσιμα και το 77,4% την αύξησης των δόσεων αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Αυτά. Και ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου νοιώθει δικαιωμένος για όσα έχει υποστηρίξει. Ουφ!

Εκλογές ενόψει…

Τρία νομοσχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνολικά 251 άρθρων και 357 σελίδων, κατατέθηκε στη Βουλή – εκτιμώ πως το επόμενο αίτημα των βουλευτών θα είναι η ασφάλιση τους με ένσημα … βαρέα και ανθυγιεινά! Το προσυπογράφω! Στον πηγαιμό για τη … Βουλή όμως προστέθηκαν και καμιά 15αριά νέες ρυθμίσεις. Δεν θα σας κουράσω με την καταγραφή τους, θέλω όμως να σας θυμίσω πως διανύουμε μία άτυπη πλην όμως ουσιαστική προεκλογική περίοδο.

Ετσι, λοιπόν, έχουμε και λέμε:

– Προσλήψεις στελεχών κατά το πρότυπο της ΔΕΗ, στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. και τις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου – γιατί παρατηρείται διαρροή στελεχών προς τον ιδιωτικό τομέα.

– Να παραταθεί ως την 31η Μαρτίου 2023 της χρονικής περιόδου κατά την οποία o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να απευθύνει αίτημα σε προμηθευτή φυσικού αερίου για την παράδοση φορτίων LNG στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών φυσικού αερίου της χώρας.

– Εισάγεται η έννοια των καίριων περιοχών βιοποικιλότητας.

– Ενσωματώνεται στους περιβαλλοντικούς όρους (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις) η έγκριση επέμβασης για έργα εντός δασών και δασικών εκτάσεων για ενεργειακές υποδομές.

– Δίνεται δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης σε σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας όταν υφίσταται εκ κατασκευής αυθαίρετη διαμερισμάτωση και συναινούν αυτού μόνον οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη όλης της συνιδιοκτησίας.

– Επικαιροποιούνται διαδικασίες αδειοδότησης στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, ενώ γίνεται δυνατή η δημιουργία περισσότερων θέσεων στάθμευσης και η λειτουργία σταθμών αυτοκινήτων σε ακίνητα με πρόσωπο σε πεζόδρομο στον Μητροπολιτικό Πόλο.

Όπως αντιλαμβάνεστε το νομοσχέδιο είναι μείζονος (προεκλογικού) ενδιαφέροντος…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories