Κάλλιο αργά ή μήπως αργά;

Η… σε προσωπικό τόνο χθεσινή ανάρτηση του πρωθυπουργού και η ξεκάθαρη συγγνώμη για την τραγωδία των Τεμπών, είναι χαρακτηριστική της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν περίμεναν κάτι διαφορετικό από την οργή που κυριαρχεί στο Πανελλήνιο, αλλά οι επικοινωνιολόγοι μάλλον κατάλαβαν ότι η τακτική είναι λανθασμένη. Κι έχει σημασία η φράση που έγραψε στο facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό».

Τέμπη: Ο ΟΣΕ έχει περιγράψει στην Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων την κατάσταση με τα συστήματα ασφαλείας

Ουσιαστικά με τη δήλωση αυτή αντιλήφθηκαν ότι ήταν παντελώς λανθασμένη η δήλωση του πρωθυπουργού στο διάγγελμα ο οποίος μίλησε τότε για ανθρώπινο λάθος.

Κατάλαβαν ότι ο κόσμος ζητά απαντήσεις για τα διαχρονικά εγκλήματα που έχουν γίνει και που απλά ο σταθμάρχης ήταν αυτός που πάτησε το κουμπί της απασφαλισμένης βόμβας των σιδηροδρόμων.

Στο Μαξίμου «άκουσαν»(;) την οργή της κοινωνίας και πριν να είναι αργά (όπως πιστεύουν) προέβησαν σε… διορθωτική στάση. Αλλά δεν ξέρω αν ισχύει το «ποτέ δεν είναι αργά».

Δεν ξέρουν τι να κάνουν με τις εκλογές

Από εκεί και ύστερα σε εκλογικό επίπεδο, μάθαμε από τον κ. Οικονόμου πώς φεύγει από κάθε σύσκεψη όποιος τολμά να μιλήσει για εκλογές. Δηλαδή θέλουν επικοινωνιακά να πουν στην κυβέρνηση πως δεν συζητούν καν για κάλπες, μόνο η τραγωδία τους ενδιαφέρει.

Δεν είναι ακριβώς έτσι, όμως. Και το συζητούν και το παρασυζητούν για τις εκλογές, απλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν.

Διότι μαθαίνουμε ότι και συσκέψεις καθαρά εκλογικές γίνονται, και συναντήσεις γίνονται, και μέτωπα κλείνονται και εισηγήσεις συζητιούνται. Αυτό που δεν ξέρουν είναι πότε να στήσουν κάλπες. Τα ρίσκα είναι πολλά, όμως, με την Ελλάδα να θρηνεί, με συγκεντρώσεις κι επεισόδια στους δρόμους, με τα κυβερνητικά στελέχη να μη μπορούν καν να σταθούν στα πάνελ, μάλλον είναι δύσκολο να ανακοινωθούν εκλογές στις 9 Απριλίου.

Όπως όλα δείχνουν, θα ξέρουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Όμως, όπως λένε καλά γνωρίζοντες… ο Κ. Μητσοτάκης είναι στην πιο δύσκολη κατάσταση της θητείας του.

 «Βλέπουν» Ερντογάν

Τι μαθαίνουμε; Ότι μπορεί το πολιτικό σύστημα να έχει τα δικά του προβλήματα, όμως, έχει στραμμένο το βλέμμα του και στην Τουρκία. Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί ο αντίπαλος του Ερντογάν και στην Αθήνα αναμένουν με ενδιαφέρον την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα. Όμως, η ελληνική διπλωματία ετοιμάζεται για καθαρή νίκη Ερντογάν. Ετσι εκτιμούν μιας και δε φαίνεται να υπάρχει αντίπαλος που θα κοντράρει τον Σουλτάνο.

«Αν ήταν ο Ιμάμογλου, θα μιλάγαμε αλλιώς…», λένε.

Με ένα κλικ

Με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούν σύντομα να γίνονται οι μεταβιβάσεις των ακινήτων. Εφόσον το ακίνητο του ενδιαφερόμενου πολίτη είναι κτηματογραφημένο και τακτοποιημένο, ο συμβολαιογράφος θα μπορεί να αντλήσει όλα τα στοιχεία, τα έγγραφα τα οποία αφορούν το ακίνητο, αυτόματα, με μια πλατφόρμα.

Με τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου, οι συμβολαιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν με ένα κλικ όλον τον πακτωλό χαρτιών που μέχρι σήμερα ζητούσαν από τους πολίτες.

Το μέλλον της Frigoglass

Η Frigoglass, τον έλεγχο της οποίας φαίνεται να παίρνουν τελικά οι ομολογιούχοι και με τη μετοχή της να τελεί από τις 2 Μαρτίου σε αναστολή διαπραγμάτευσης, είναι «ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αγορά Επαγγελματικών Ψυγείων» αναφέρεται στο site της εισηγμένης.

Οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο, όπως η μη εκπλήρωση των όρων του ομολογιακού δανείου, δεν συνάδουν με πρωτιές. Με μια δυσνόητη ανακοίνωση, η εταιρεία του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη (Coca-Cola HBC) ενημέρωσε πως δεν κατάφερε να εκπληρώσει βασικούς όρους της συμφωνίας με τους ομολογιούχους.

Ετσι η Frigoinvest Holdings «θα αναλάβει το σύνολο σχεδόν του ενεργητικού της Frigoglass και το σύνολο των υποχρεώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της επιχειρηματικής λειτουργίας και με τη Frigoglass να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία» σημειώνεται.

Είναι σαφές λοιπόν ότι ο σημερινός βασικός μέτοχος της Frigoglass, η Truad Verwaltungs AG με ποσοστό 48,55% (οικογένεια Δαυίδ – Λεβέντη), δεν πρόκειται να συμβάλει στην εξυγίανσή της εταιρείας και ότι οι ομολογιούχοι αποφάσισαν να πάρουν τον έλεγχο της εισηγμένης και όχι μόνο της θυγατρικής της.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Στο 55,18% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 45.000 ανθρώπων, και λίγο χαμηλότερα από το 55,5% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,15%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, χαμηλότερα από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 3,4%. Πρόκειται για τραγική αιτία πίσω από την πτώση του πληθωρισμού. Για κόστος ανθρώπινων ζωών που δεν συγκρίνεται με οικονομικά μεγέθη. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία άρχισε να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη μετά τη νομισματική κρίση στα τέλη του 2021 φτάνοντας στο υψηλό 24 ετών του 85,51% τον Οκτώβριο του 2022. Τον Δεκέμβριο υποχώρησε απότομα και τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 57,7%. Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οικονομολόγοι έχουν δηλώσει ότι οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της στέγασης, θα μειωθούν τους επόμενους μήνες πολύ λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως λόγω των διαταραχών που προκλήθηκαν από τον σεισμό. Χαρακτηριστικό της ανατροπής των δεδομένων εξαιτίας του σεισμού, είναι ότι η μέση εκτίμηση για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους διαμορφώθηκε στο 45% στη δημοσκόπηση του Reuters, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 34% και 51,7%, όταν ο αντίστοιχη εκτίμηση πριν από τον σεισμό του Ιανουαρίου ήταν 41% για το τέλος του 2023.

Ρεκόρ εισροών στις προθεσμιακές καταθέσεις

Τις υψηλότερες καθαρές μηνιαίες εισροές από τον Φεβρουάριο του 2013 κατέγραψε η αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων τον Ιανουάριο, σε συνέχεια του πρώτου κύκλου αναπροσαρμογών στα επιτόκια από τις τράπεζες στα τέλη του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα υπόλοιπα των προϊόντων προσυμφωνημένης διάρκειας που αφορούν αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα, ενισχύθηκαν την υπό εξέταση περίοδο κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο το σπάσιμο του αρνητικού σερί που έτρεχε από τον Αύγουστο του 2019, ως προς τις μηνιαίες μεταβολές των σχετικών μεγεθών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ανάλογες τάσεις επικράτησαν και τον περασμένο μήνα, καθώς ο προ 2 – 3 εβδομάδων νέος κύκλος αυξήσεων στις αποδόσεις από όλες τις τράπεζες, μικρές και μεγάλες, ενίσχυσε περαιτέρω τη ζήτηση για το συγκεκριμένο μέσο αποταμίευσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories