Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, χαρακτήρισε την πρώτη γενιά ψηφιακών βοηθών, όπως η Siri της Apple, η Alexa της Amazon και η Cortana της Microsoft… «χαζές», σε συνέντευξη προς τους Financial Times.

Αν και ο Ναντέλα δήλωνε «ενθουσιασμένος» με τους ψηφιακούς βοηθούς το 2016 όταν έλεγε ότι «οι νέες εφαρμογές είναι τα bots», φαίνεται ότι σήμερα έχει αλλάξει άποψη. «Είτε πρόκειται για την Cortana, την Alexa, τον Google Assistant, την Siri, όλα αυτά απλά δεν λειτουργούν. Είχαμε ένα προϊόν που υποτίθεται ότι ήταν το νέο front-end για πολλές [πληροφορίες] που δεν λειτουργούσε», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.

Τεχνητή νοημοσύνη «διαβάζει» πλέον εικόνες και ήχους

Όμως πόσο επιτυχημένες αποδείχτηκαν οι εφαρμογές ψηφιακού βοηθού; Η Microsoft κυκλοφόρησε την Cortana το 2014 η οποία λειτούργησε σαν ένας ψηφιακός βοηθός παραγωγικότητας που μπορούσε να  ανταποκρίνεται σε προτροπές, να οργανώνει καθημερινές συσκέψεις και να δημιουργεί υπενθυμίσεις μεταξύ άλλων λειτουργιών. Ωστόσο, γρήγορα η Microsoft έχασε την… επαφή της με την αγορά των smartphones, σε αντίθεση με τις Apple και Google που κυριάρχησαν στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων για αυτές τις συσκευές.

Σάτια Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft

Μοιραία, η αμερικανική εταιρεία θα έπρεπε να βασιστεί σε τρίτα μέρη για να ενσωματώσει την Cortana σε συσκευές. Όπως αναφέρει ο Business Insider, σύμφωνα με την ανάλυση Insider Intelligence το 2018, μόλις το 2% των καταναλωτών παγκοσμίως δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν την Cortana ως τον κύριο ψηφιακό βοηθό τους.

Ακολούθησε το 2021 η διακοπή διανομής της εφαρμογής στις πλατφόρμες Android και iOS με τον Ναντέλα να δηλώνει τότε ότι δεν θεωρούσε πλέον το προϊόν ανταγωνιστή της Alexa ή του Google Assistant.

Ανάλογες δυσκολίες αντιμετώπισε και η Amazon με την δική της Alexa. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, η μονάδα ψηφιακών μέσων της Amazon, η οποία καλύπτει από τα έξυπνα ηχεία Echo μέχρι την Alexa και την πλατφόρμα streaming Prime, είχε λειτουργικές ζημίες άνω των τριών δισ. δολαρίων κατά το α’ τρίμηνο του 2022. Όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας προερχόταν από την Alexa.

Η Siri της Apple από την άλλη πλευρά… υπάρχει αλλά η απόδοσή της θεωρείται γενικώς κατώτερη των προσδοκιών. Το ίδιο ουσιαστικά ισχύει και για τον Google Assistant.

Η νέα πραγματικότητα

Τα σχόλια του Ναντέλα έρχονται σε μια περίοδο που η προσοχή όλων έχει στραφεί στην «δημιουργική» τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά μετά από την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI τον περασμένο Νοέμβριο. Το συγκεκριμένο chat bot έχει την ικανότητα να συγγράφει δοκίμια, να συνθέτει τραγούδια, να συντάσσει επιστολές ακόμη και να δημιουργεί υπολογιστικό κώδικα.

Έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία του διαδικτύου αφού απέκτησε 100 εκατομμύρια χρήστες σε μόλις δύο μήνες.

Όμως ο Ναντέλα δεν είναι ο μόνος που θεωρεί «χαζή» την προγενέστερη τεχνολογία των ψηφιακών βοηθών φωνής. Πάλι στους Financial Times, o εκ των δημιουργών της Siri, Άνταμ Σέγιερ, δήλωσε ότι η ικανότητα του ChatGPT να κατανοεί περίπλοκες πληροφορίες κάνει τους υπάρχοντες ψηφιακούς βοηθούς να φαίνονται ανόητοι.

Οι προοπτικές

Η Microsoft επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την προβολή του θέματος ανακοινώνοντας επενδύσεις έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI, εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT. Σημειώνεται ότι η αμερικανική εταιρεία είχε επενδύσει άλλο ένα δισ. δολάρια στην startup το 2019.

Παράλληλα, προχώρησε στα αποκαλυπτήρια της «νέας μηχανής ζαναζήτησης Bing», στην οποία έχει ενσωματωθεί το chat bot της OpenAI.

Ο νέος Bing εμφανίζει δεξιότητες που μοιάζουν με το ChatGPT, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης εξατομικευμένων email, της μετάφρασης κειμένων σε περισσότερες από εκατό γλώσσες και της υποβολής προτάσεων όταν ο χρήστης πραγματοποιεί αγορές μέσω διαδικτύου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI