Τα πρώτα γκάλοπ, οι πρώτες απώλειες

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες! Συνειρμός. Οι πληροφορίες πως με τρεμάμενα χέρια λέγεται πως οι επιτελείς της Πειραιώς και του Μεγάρου Μαξίμου παίρνουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουν παραγγείλει, διαψεύδονται για τον απλό λόγο ότι βρισκόμαστε στην ηλεκτρονική εποχή! Ενα email και ένα «στικάκι» κάνουν τη δουλειά τους. Ετσι λοιπόν στον κ. Θ. Λιβάνιο παραδόθηκαν οι πρώτες έρευνες μετά από την τραγωδία των Τεμπών. Οι επιτελείς των κυβερνώντων θέλουν να γνωρίζουν κατά το δυνατόν εγκύρως και εγκαίρως πρωτίστως τα συναισθήματα που επικρατούν στην κοινωνία: θυμός, οργή, αγανάκτηση, απογοήτευση. Και οι επιτελείς του Μαξίμου μετρούν τη ζημιά που έχει γίνει. Ορισμένες πληροφορίες – ίσως οι πιο ευνοϊκές – κάνουν λόγο για δημοσκοπικές απώλειες μεταξύ 2 και 3 μονάδων.
Κατά τις ίδιες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει σπουδαία κέρδη. Οι ψηφοφόροι επιμένουν… αντισυστημικά και μετακινούνται προς το μπλοκ των αναποφάσιστων. Και ο κίνδυνος της αποχής είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ορατός. Ωστόσο αν και είναι νωρίς ακόμη για την εξαγωγή αξιόπιστων διαπιστώσεων και πολλά μπορούν να αλλάξουν ως την κάλπη, κάποια ευρήματα φαίνεται να είναι ισχυρά.

Αναβρασμός

Οι χθεσινές πανελλαδικές συγκεντρώσεις και πορείες ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη των διοργανωτών τους. Με κορυφαία την περίπτωση της Αθήνας. Η ΕΛΑΣ εκτιμά πως στο δρόμο κατέβηκαν περίπους 60.000 διαδηλωτές και οι διοργανωτες εκτιμούν πως ίσως να ξεπέρασαν ακόμη και τους 100.000. Η οργή, το πάθος και η ένταση περίσσεψαν. Κι αυτό δείχνει πως το κλίμα που διαμορφώνεται στη κοινωνία είναι βαθιά αντικυβερνητικό και θυμίζει έντονα τα χρόνια 2010 – 2013. Χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει και τα ίδια αποτελέσματα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο εν της γενέσει του ιδιαίτερα ενδιαφέρον που προστίθεται στο γενικότερο κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης και κοινωνικού αναβρασμού που επικρατεί σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία κλπ).

Σημεία των καιρών…

Επιχείρηση: Αξιοπιστία του πρωθυπουργού

Και η πολυαναμενόμενη συνέντευξη του νεοτοποθετηθέντα υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη. Μετά από την αναμενόμενη «οδύνη και σπαραγμό» προσπάθησε να αποσείσει κάθε υπόνοια συγκάλυψης των αιτιών του δυστυχήματος. Τα μέτρα και τις προθέσεις του νέου υπουργού τα έχετε διαβάσει σε άλλες στήλες, αυτό που θέλω εγώ να σας επισημάνω είναι πως στο πλαίσιο ενός γενικότερου damage control, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δείξει πρώτον, ρυθμούς κανονικότητας σε ένα έκτακτο τραγικό γεγονός και να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ευθύνες του δυστυχήματος και την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου. Γι΄αυτό έγινε και η αναφορά στη επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της Alstrom. Δηλαδή ασχολείται ο ίδιος προσωπικά. Σε μία προσπάθεια να προστατευθεί η αξιοπιστία και το πολιτικό του κεφάλαιο, που θεωρείται ως το πιο κρίσιμο μέγεθος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Θα πιάσει; Οι επόμενες συνεχείς έρευνες θα δείξουν…

Η φεμινιστική επικαιρότητα

Από την εποχή των σουφραζετών από τα τέλη του 19ου αιώνα στην τότε  Μεγάλη Βρετανία έχουν περάσει πολλές – πολλές δεκαετίες. Αλλά φαίνεται πως το διαχρονικό φεμινιστικό σύνθημα «Δεν είμαι του ανδρός μου, δεν είμαι του πατρός μου, θέλω να είμαι ο εαυτός μου» παραμένει τραγικά επίκαιρο.

Φεμινιστικά(1): Μισθολογικό χάσμα

Στο δύσκολο των κόσμο των επιχειρήσεων τα πράγματα, τόσο στον κόσμο των απλών εργαζομένων όσο και στην κορυφή, συνεχίζουν να είναι αναντίστοιχα των καιρών. Σύμφωνα με έρευνες της PwC gια τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών θα χρειαστεί πάνω από μισός αιώνας για να εξαλειφθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Που; Στις χώρες του … ΟΟΣΑ! Σκεφτείτε στις χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής τις γίνεται… Ετσι διαπιστώνεται πως υπάρχει απόκλιση 34 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των γυναικών που δείχνουν ότι είναι σημαντικό να αμείβονται δίκαια για την εργασία τους και εκείνων που το βιώνουν πραγματικά.

Πόσο κοστίζει για τις γυναίκες η υπάρχουσα μισθολογική ανισότητα; Δηλαδή πόσα χάνουν οι εργαζόμενες γυναίκες στις χώρες του ΟΟΣΑ; Δύο τρισεκατομμύρια δολάρια!!!

Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών σ΄όλόκληρο τον ΟΟΣΑ ωστε να φτάσει στα επίπεδα της Σουηδίας – έχει την κορυφαία επίδοση στα ποσοστά γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας – θα είχε πιθανά οικονομικά οφέλη σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως!

Businesswomen working together

Φεμινιστικά(2): Υποεκπροσώπηση στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Είναι γνωστό πως η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν οικογενειακό χαρακτήρα, ακόμη κι αυτές που έχουν ιστορικό βάθος. Ο οικογενειακός χαρακτήρας καταγράφεται ως μειονέκτημα στην προκειμένη περίπτωση. Μπορεί όμως και να μην είναι, αφού σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΥ και το πανεπιστήμιο St. Gallen οι 500 μεγαλύτερες οικογενειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως, αποφέρουν έσοδα 8,02 τρισ. δολαρίων και απασχολούν 24,5 εκατ. ανθρώπους σε 47 χώρες – αριθμοί που, ως προς τα έσοδα, τις κατατάσσουν, σχηματικά φυσικά, ως την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Μάλιστα σχεδόν οι μισές από αυτές  βρίσκονται στην Ευρώπη – ανάμεσά τους μία ελληνική – οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 23% των θέσεων στα διοικητικά τους συμβούλια.

Αρα ο οικογενειακός χαρακτήρας δεν είναι το πρόβλημα, η διοίκηση και το όραμα είναι τα κρίσιμα μεγέθη. Για να εξηγούμαστε…

Φεμινιστικά(3): Διοικητικό … έλλειμμα

Σύμφωνα με άλλη έρευνα επίσης διεθνούς εταιρείας, της Grant Thornton το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως, κατέγραψε αύξηση μόλις κατά 0,5% έναντι του 2022, αγγίζοντας το 32,4%. Κι όπως επισημαίνει η εταιρεία το εν λόγω ποσοστό παρέμεινε για τρίτο συνεχόμενο έτος πάνω από το ορόσημο του 30%, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, λογίζεται ως η ελάχιστη εκπροσώπηση που απαιτείται, για να σημειωθεί αλλαγή στη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων. Παράλληλα, η έρευνα της Grant Thornton εκτιμά ότι το 2025, το σχετικό ποσοστό θα ανέρχεται σε 34%. Και συνεχίζει πως παρά τη σχετικά περιορισμένη αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, η φετινή έρευνα δείχνει ότι έχουν σημειωθεί μεγάλες αυξήσεις στο ποσοστό των γυναικών που κατέχουν θέσεις Διευθύνουσας Συμβούλου / Γενικής Διευθύντριας  και Chief Information Officer (CIO). Το 2019 ήταν μόλις το 15% των επιχειρήσεων, σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 28%.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories