H Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook, εργάζεται στην ανάπτυξη μιας αυτόνομης εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης βασισμένη σε αναρτήσεις κειμένου, η οποία θα είναι ευθέως ανταγωνιστική του Twitter αλλά και του σημαντικού ανταγωνιστή του Mastodon.

Την αποκάλυψη έκανε η ιστοσελίδα Moneycontrol με την Meta να επιβεβαιώνει στη συνέχεια το δημοσίευμα, χωρίς ωστόσο να δίνει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το εγχείρημα.

«Ακόμη πιο βαθιά» στην τεχνητή νοημοσύνη ο Ζάκερμπερκ – Στήνει task force

«Διερευνούμε τις δυνατότητες μίας αυτόνομης, αποκεντρωμένης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για τον διαμοιρασμό ενημερώσεων κειμένου. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για έναν ξεχωριστό χώρο όπου οι δημιουργοί περιεχομένου και δημόσια πρόσωπα θα μπορούν να μοιράζονται ενημερώσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο Moneycontrol.

Η σχέση της νέας εφαρμογής με το Instagram

Το δημοσίευμα δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από τον Δεκέμβριο δημοσίευμα υποστήριζε ότι το Facebook εργάζεται στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής «εστιασμένης στο κείμενο που θα χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία του Instagram». Το τελευταίο δημοσίευμα κάνει ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζει ότι η υπό ανάπτυξη εφαρμογή θα είναι «Instagram-branded» και θα επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται σε αυτή χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια του Instagram.

Σημειώνεται ότι το Instagram είναι μια εφαρμογή κοινής χρήσης εικόνων αλλά μια πρόσφατη λειτουργία με την ονομασία Notes επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται και αναρτήσεις κειμένου με άλλους χρήστες. Ενδεχομένως αυτή η λειτουργία να είναι η βάση της επερχόμενης νέας εφαρμογής που ετοιμάζεται.

Η εφαρμογή αν και σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έχει ήδη λάβει την κωδική ονομασία P92 ενώ θα είναι πλήρως αυτόνομη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι απλώς μια νέα λειτουργία που θα προστεθεί στο Instagram.

Η αλλαγή πλεύσης

Ο όρος «αποκεντρωμένο» του δημοσίευματος ενδέχεται να σημαίνει ότι πιθανά η εφαρμογή να υποστηρίζει το πρωτόκολλο αποκεντρωμένης κοινωνικής δικτύωσης ActivityPub, στο οποίο βασίζεται και το Mastodon. Το αποκεντρωμένο δίκτυο είναι μέρος του Fediverse — ένα δίκτυο αποκεντρωμένων διακομιστών — που υποστηρίζει το πρωτόκολλο ActivityPub.

Η νέα εφαρμογή της Meta σχεδιάζει επίσης να υποστηρίξει το ActivityPub διευκολύνοντας τη σύνδεση με άλλες εφαρμογές όπως το Mastodon, σύμφωνα με το MoneyControl. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει μια σημαντική αλλαγή στην στρατηγική της Meta, η οποία ελέγχει απόλυτα σχεδόν κάθε πτυχή των κοινωνικών δικτύων που έχει δημιουργήσει.

Δημοσίευμα του Platformer συμπλήρωσε ότι το project θα επιβλέπει ο επικεφαλής του Instagram, Άνταμ Μόζερι, ενώ η εταιρεία ήδη φέρεται να εμπλέκει το νομικό της τμήμα για να εντοπίσει πιθανά ζητήματα απορρήτου προτού η εφαρμογή λανσαριστεί επίσημα.

Ο ρόλος του Μασκ

Η κίνηση της Meta Platforms ερμηνεύεται ως προσπάθεια δημιουργίας μιας εναλλακτικής στο Twitter και συγχρόνως έναν ανταγωνιστή του Mastodon. Το τελευταίο κερδίζει σε δημοτικότητα από την στιγμή που ο Ίλον Μασκ ανέλαβε τα ηνία του Twitter.

Έκτοτε, το Twitter μαστίζεται από τεχνικές δυσλειτουργίες και απώλειες εσόδων μιας και οι διαφημιζόμενοι αποχωρούν από την πλατφόρμα. Η απάντηση του Μασκ σε όλα αυτά ήταν η απόλυση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία