Φιλοδοξία

Οι όμορφες … φιλοδοξίες όμορφα καίγονται! Για να παραφράσω τη γνωστή από το 1995 – τω καιρώ εκείνω – γιουγκοσλαβική ταινία. Δεν είναι κακό να έχει ο άνθρωπος φιλοδοξίες. Το ακριβώς αντίθετο. Προβληματικό θα έλεγα ότι είναι να μετρά κανείς το μπόι του με την σκιά του. Αντιθέτως ευφυής είναι η στάση του φιλόδοξου ανθρώπου όταν εγκαίρως διαπιστώνει την δυσαρμονία μεταξύ φιλοδοξίας και πραγματικότητας και ανακρούει πρύμναν πριν εκτεθεί.

———————————————————————————————————————————————-

Ευφυία

Σ΄ αυτή την κατηγορία του ευφυών ανθρώπων κατατάσσω τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. Ο εν λόγω αφού επιβεβαίωσε ξανά και ξανά την συνδικαλιστική του ηγεμονία στο επιμελητήριο, διεκδίκησε την ανάδειξη του στην κορυφαία θέση του θεσμού, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων. Και πριν προλάβει να χαρεί με ένα «αναίμακτο προνουτσιαμέντο» αποχώρησε από την οδό Ακαδημίας και περιορίστηκε στη θέση του στην οδό Πανεπιστημίου.

———————————————————————————————————————————————-

Αισιοδοξία

Όμως ο κ. Χατζηθεοδοσίου έμπλεος αισιοδοξίας και φιλοδοξίας επέλεξε το νέο στόχο του, ερμηνεύοντας ένα ορισμένο κλίμα της περιόδου. Γιατί να μην διεκδικήσει την θέση του περιφερειάρχη της Αττικής ως κοινός υποψήφιος του Πα.Σό.Κ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Από το άλλοτε κραταιό Πα.Σό.Κ. προέρχεται, εξάλλου, οργανικό του μέρος είναι, την ξέρει την πολιτική, οι επαφές του ένθεν κακείθεν δεν του έλειψαν, η δημόσια ρητορική του είναι αρκούντως βοηθητική – α, και να μην το ξεχάσω, οι δημόσιες σχέσεις του συγκρίνονται με έναν Jacques Pilhan ή έναν Jacques Séguéla.

———————————————————————————————————————————————-

«Πόρτα για το χειμώνα»

Εριξε την ιδέα στη πιάτσα κι αυτή άρχισε να … περπατάει. Όχι χωρίς εμπόδια φυσικά. Αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Διάφοροι άρχισαν να αντιδρούν. Προκλήθηκαν διάφορες καραμπόλες. Κι η φήμη – μαζί με τις συναντήσεις – «μπαινόβγαινε» από γραφείο σε γραφείο και πηγαινοερχόταν από την Χαριλάου Τρικούπη στην Κουμουνδούρου και τανάπαλιν. Και αφού άρχισε να παίρνει κάποιες διαστάσεις, τότε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αποφάσισε να … «μετρηθεί». Και εμετρήθη – αλλά ευρέθη … ελλιπής! Στις δημοσκοπήσεις έτσι, να εξηγούμαστε. Κι εδώ επιβεβαιώνεται η ευφυία του ανδρός. Όπως το «άπλωσε» έτσι και το «μάζεψε», έδωσε τις ανάλογες διαβεβαιώσεις όπου δει – φιλικές εννοείτε, για να μην παρεξηγηθώ – και το … επεισόδιο πλέον θεωρείται λήξαν. Λήξαν; Μάλλον σαν υποθήκη για το μέλλον ακούγεται… Ετσι κι αλλιώς δεν τον πήραν τα χρόνια!

———————————————————————————————————————————————-

Όλα από την αρχή

Η τραγωδία των Τεμπών, όπως είναι φυσικό κι αναμενόμενο, πήγε πολλά πράγματα πίσω. Μεταξύ αυτών, πρώτον, τις … εκλογές – με τα σενάρια να οργιάζουν και οι «στοιχηματζήδες» να διαμορφώνουν τις … αποδόσεις – και δεύτερον, την ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

———————————————————————————————————————————————-

Επικοινωνία…

Κι είναι λογική η μετάθεση της ανακοίνωσης του. Γιατί υπάρχει κίνδυνος «να πάει άπατη» – επικοινωνιακά φυσικά – αν γίνει τώρα κοντά. Είναι γνωστό πως γι΄ αυτή την κυβέρνηση η επικοινωνία είναι περίπου ισόβαθμη με την πολιτική – άπαγε της βλασφημίας. Κανονικά προβλέπεται η αύξηση να ισχύσει από την 1η Μαΐου. Και σε μη εκλογική χρονιά η ανακοίνωση γίνεται λίγες ημέρες πριν από την πρωτομαγιά. Όμως η εκλογική ασάφεια (;) και η τραγωδία αλλάζουν τα δεδομένα. Και δεν αλλάζουν μόνο τα χρονικά δεδομένα, αλλά και τα … οικονομικά!

… και πολιτική

Ας είμαι πιο σαφής: το κυρίαρχο σενάριο στη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων ήθελε τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 770 ευρώ το μήνα. Η τραγωδία όμως άλλαξε τα πράγματα – έγιναν πιο επικίνδυνα για την κυβέρνηση. Όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού. Φαίνεται πως η κατάσταση ενδεχομένως να είναι καλύτερη για όσους από τους εργαζόμενους περιμένουν την αύξηση. Συζητείται, λοιπόν, ο νέος κατώτατος να «γράψει μπροστά» τον αριθμό 8, έστω και οριακά – δεν χάλασε ο κόσμος. Κάτι σαν 802 ευρώ τον μήνα. Να σας θυμίσω ότι προσφάτως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κατώτατος για να έχει καλύψει στοιχειωδώς το κύμα της ακρίβειας πρέπει να είναι τουλάχιστον 880 ευρώ το μήνα. Τα «χουβαρνταλίκια» έχουν και ένα όριο.

Ιδωμεν…

———————————————————————————————————————————————-

Οι απευθείας αναθέσεις και

«Και τώρα πώς θα δικαιολογήσει η κυβέρνηση απευθείας αναθέσεις 9 δισ. ευρώ;» Αυτό είναι το ερώτημα που κάνουν πολλοί από τότε που κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες κατά τις οποίες η κυρία Σοφία Νικολάου αποσύρει την υποψηφιότητά της από τις εκλογές μετά τις καταγγελίες σε βάρος της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

η μη εκλογική κάθοδος

Αν και η ίδια αναφέρει ότι έχει όλο το πόρισμα του ΣΔΟΕ, αλλά και στοιχεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που την αθωώνουν πλήρως για τις αναθέσεις της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, αποφάσισε να μην κατέβει στις εκλογές -παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει δίωξη σε βάρος της.

Υπάρχουν λεφτά…

Όμως, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, τώρα είναι πολλοί αυτοί που θα πρέπει να δικαιολογήσουν τις αναθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που έκαναν στα υπουργεία τους.

και συμβόλαια!

Κι από την άλλη, στη ΝΔ δεν τους έφτανε το χάος που επικρατεί μετά τα Τέμπη, τι θα απαντήσουν για φήμες ότι στην περίπτωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας της κ. Νικολάου, υπήρξε «συμβόλαιο» με… γαλάζια σφραγίδα;

———————————————————————————————————————————————-

Οι ανεξάρτητες αρχές

Υπάρχουν πολλές ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα. Και καλώς υπάρχουν. Το πρόβλημα αρχίζει από την γκρίνια που αγγίζει τα όρια και της διαμαρτυρίας, για το περιορισμένο προσωπικό που έχει η κάθε μία. Η περίπτωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι χαρακτηριστική.

Η ΡΑΕ

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι επικρατεί έντονη ανησυχία στην αγορά ενέργειας για το μέλλον της ΡΑΕ μετά από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή. Γιατί; Διότι προβλέπει την προσθήκη στις αρμοδιότητες της κι εκείνες των τομέων των υδάτων και των αποβλήτων.

Το έλλειμμα

Και τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου λίγο τις απασχολεί η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής. Αυτό που τις προβληματίζει, λένε οι πηγές μου, είναι το γεγονός πως η ΡΑΕ είναι υποστελεχωμένη. Με απλά λόγια είναι ελλειμματική σε υπαλλήλους. Και με τις νέες αρμοδιότητες το υπάρχον προσωπικό θα επιβαρυνθεί με επιπλέον όγκο εργασίας, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να φέρει σε πέρας αποφάσεις και άλλες διοικητικές και ρυθμιστικές πράξεις.

Επενδύσεις εκατομμυρίων

Κι όλα γλυκά – γλυκά θα πηγαίνουν πίσω. Η … λεπτομέρεια είναι πως οι προαναφερόμενες αποφάσεις καθορίζουν την τύχη επενδύσεων αξίας μόλις … εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κι η απάντηση του πρωθυπουργού

Μαθαίνω βέβαια ότι οι ανησυχίες αυτές μεταβιβάστηκαν όχι απλώς αρμοδίως, αλλά απευθείας στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη από μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Όμως εκείνος με τη σειρά του εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας τους ότι όλα θα έχουν διευθετηθεί μέχρι τις εκλογές…

Κι η αγορά είναι σε αναμονή.

———————————————————————————————————————————————-

Η ΔΕΗ, οι οίκοι αξιολόγησης και ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές – πιο κυβερνητικές δεν γίνεται – μιλώντας στη στήλη έλεγαν πως τα reports των δύο οίκων αξιολόγησης, εκτός των άλλων, αποτελούν και έμμεση απάντηση στην πολεμική του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των επενδυτικών επιλογών της διοίκησης της ΔΕΗ.

«Αξιόλογες επιδόσεις» και

Μάλιστα οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, απευθυνόμενες προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως η S&P μεταξύ των άλλων επισημαίνει πως «σε ένα σύνθετο περιβάλλον η ΔΕΗ κατάφερε το 2022 αξιόλογες επιδόσεις και αναμένουμε η Enel Romania να προσθέσει σημαντική διασπορά στις δραστηριότητες».

… «πιστοληπτική αναβάθμιση»

Ενώ η FITCH εξετάζει το ενδεχόμενο της πιστοληπτικής της αναβάθμισης σημειώνοντας ότι «θεωρούμε ότι υπάρχει επαρκής χώρος για να αντιμετωπιστούν επιχειρηματικές προκλήσεις και θα μπορούσαμε να δούμε δυνητικά θετική αναβάθμιση του “Standalone Credit Profile” σε περίπτωση επίτευξης του επιχειρηματικού σχεδίου της διοίκησης».

Αυτά για την ιστορία…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories