Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, ανακάμπτοντας μετά από την ολιγοήμερο, όπως φαίνεται, τραπεζική κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά και μετά από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,45%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2,45%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 7.637 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,83% στις 15.232 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,86% στις 7.141 μονάδες.

Wall Street: Rebound μετά τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Οι ευρωαγορές έλαβαν ώθηση μετά την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 0,4% σε μηνιαία βάση και στο 6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Και η “ανάγνωση” αυτή ενισχύει πλέον τα σενάρια ότι η Federal Reserve μπορεί να κάνει μια παύση στην πολιτική της αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να αποκλιμακωθούν και οι αναταράξεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Πάντως, ο καθηγητής Οικονομικών στο London Business School, Richard Portes, σχολίασε ότι ενώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη μετάδοση στον τραπεζικό τομέα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες όμως είναι καλύτερα προστατευμένες από τις αμερικανικές. Άλλωστε, η εικόνα των αγορών στην Ευρώπη ήταν πολύ καλύτερη, από αυτή που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στη Wall Street.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε 1,124 εκατομμύρια μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή κατά 51.000.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η πραγματική αύξηση των μισθών (εξαιρουμένων των μπόνους) ήταν στο 6,5% μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023, καθώς οι μισθοί αδυνατούν να συμβαδίσουν με τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 10,1%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με άλμα 2,3% «απάντησε» στην πίεση του Μαρτίου

Ισχυρή ήταν η αντίδραση που κατάφερε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από την αποκλιμάκωση των συστημικών φόβων στις διεθνείς αγορές, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κερδών.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,34% στις 1.074,06 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 140 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης