Αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση βρίσκεται η Apple, ένα άνευ προηγουμένου κύμα αποχωρήσεων στις τάξεις των στελεχών της, σύμφωνα με τους Economic Times.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, o τεχνολογικός κολοσσός έχασε περίπου δώδεκα υψηλόβαθμα στελέχη. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έφεραν τον τίτλο του αντιπροέδρου, ο οποίος είναι ακριβώς κάτω από το επίπεδο του ανώτερου αντιπροέδρου που αναφέρεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τιμ Κουκ.

Apple: Δικαστική διαμάχη στη Βρετανία για τα κινητά iPhone

Σημαντικά στελέχη

Οι αποχωρήσεις περιελάμβαναν αντιπροέδρους που επιβλέπουν τομείς όπως ο βιομηχανικός σχεδιασμός, τα συστήματα πληροφοριών, οι προσπάθειες της Apple στο cloud, θέματα μηχανικής υλικού και λογισμικού, θέματα απορρήτου, πωλήσεις σε αναδυόμενες αγορές, συνδρομητικές υπηρεσίες και προμήθειες.

Τα προηγούμενα χρόνια, η Apple μπορεί να έχασε ένα ή δύο σημαντικά στελέχη ανά έτος, όπως όταν ο επικεφαλής του έργου αυτοοδηγούμενου αυτοκινήτου της «μετακόμισε» στη Ford το 2021.

Εσωτερικές αναβαθμίσεις

Φυσικά, έχει υπάρξει και εισροή στελεχών. Η Apple έφερε έναν νέο chief People Officer για να αναλάβει τα καθήκοντα του προϊσταμένου λιανικής Deirde O’Brien και ενός Chief Information Officer για να αντικαταστήσει τη Mary Demby και τον David Smoley.

Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αποχωρήσεις οδήγησαν την Apple να αναδιανείμει τις ευθύνες ή να προωθήσει ανθρώπους από μέσα. Η αντιπρόεδρος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Anna Matthiasson αντικαταστάθηκε απότην Karen Rasmussen, ενώ οι ευθύνες του Tony Blevins, ο οποίος διηύθυνε τις προμήθειες, μεταφέρθηκαν στον συνομήλικό του, Dan Rosckes.

Ο αντιπρόεδρος πωλήσεων που είναι υπεύθυνος για τις αναδυόμενες αγορές, Hugues Asseman, είδε τον ρόλο του να μοιράζεται μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ινδίας Ashish Chowdhary και του Senior Director Europe Juan Castellanos.

Ο αντιπρόεδρος λογισμικού John Stauffer αντικαταστάθηκε από τον Jeremy Sandmel και τον David Biderman. Ο ρόλος του Honcho των υπηρεσιών Peter Stern μοιράστηκε μεταξύ του αντιπρόεδρου της Apple Music Oliver Schusser, του επικεφαλής σχεδιασμού υπηρεσιών Robert Konndrk και του Corporate Development VP Adrian Perica. Τον ρόλο του επικεφαλής του Cloud Michael Abbott θα αναλάβει ο Jeff Robbin, αντιπρόεδρος του τμήματος μηχανικών υπηρεσιών.

Κάποιες θέσεις έμειναν ορφανές

Σε αυτά τα παραδείγματα, η Apple είχε διαδόχους  που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις ευθύνες του αποχωρούντος υπαλλήλου. Αλλά στην περίπτωση του Evans Hankey, του απερχόμενου επικεφαλής βιομηχανικού σχεδιασμού της εταιρείας, η Apple δεν μπορούσε να βρει αντικαταστάτη. Αντίθετα, αναγκάζει τα μεμονωμένα μέλη της ομάδας σχεδιασμού να αναφέρονται στον Chief Operating Officer, Jeff Williams. Ομοίως, η Apple δεν αντικατέστησε τον υπεύθυνο προστασίας προσωπικών δεδομένων της.

Οι περισσότερες από τις πρόσφατες αποχωρήσεις ήταν βετεράνων της Apple, ανθρώπων που ήταν στην εταιρεία 15 και πλέον χρόνια. Αλλά στην περίπτωση των αντιπροέδρων σχεδιασμού και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, η Apple έχασε στελέχη στην ακμή της καριέρας τους που θα μπορούσαν, μια μέρα, να φτάσουν ενδεχομένως στο επίπεδο των ανώτερων αντιπροέδρων.

Γηρασμένα στελέχη

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί αντιπρόεδροι της Apple που είναι εκεί για δεκαετίες και θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

Το υψηλότερο επίπεδο της Apple βρίσκεται σε παρόμοια θέση- 10 από τα 12 κορυφαία στελέχη της έχουν περίπου την ίδια ηλικία. Οι μισοί από αυτούς εντάχθηκαν πριν από το 2000, και η διαφορά ηλικίας μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου Κουκ και του πιθανότερου διαδόχου του, του γενικού διευθυντή Williams, είναι μόνο δύο χρόνια.

Οι «παλιοσειρές» της Apple που βοήθησαν στην «επαναφορά» της εταιρείας πλησιάζουν επίσης στο τέλος της σταδιοδρομίας τους. Ο πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ, Phil Schiller, αναλαμβάνει έναν μικρότερο ρόλο στο Apple Fellow που επικεντρώνεται στο App Store και στις εκδηλώσεις πολυμέσων.

Οι άνθρωποι της Apple πιστεύουν ότι ορισμένα στελέχη σε επίπεδο διευθυντών και ανώτερων διευθυντών (τα δύο επίπεδα διοίκησης ακριβώς κάτω από τον αντιπρόεδρο) σκέφτονται επίσης να αποχωρήσουν στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.

Δύσκολο να κάνεις τη διαφορά

Η εταιρεία έχει γίνει πιο γραφειοκρατική με τα χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για την ανάπτυξη προϊόντων. Είναι μια τεράστια εταιρεία και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι δύσκολο για κάποιον να κάνει την ατομική διαφορά. Η εσωτερική πολιτική και η διαμάχη μεταξύ τμημάτων μπορούν να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την παραμονή υψηλόβαθμων στελεχών.

Οι πόροι της εταιρείας έχουν μεταφερθεί σε πιο μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να είναι έτοιμες. Μερικοί διευθυντές ήταν πιθανότατα αναστατωμένοι που έχασαν ανθρώπους σε projects της εταιρείας, όπως η ομάδα μικτής πραγματικότητας της εταιρείας και η ομάδα αυτοοδηγούμενων οχημάτων.

Πηγή άγχους

Η ίδια η δομή της Apple είναι πηγή άγχους. Η εταιρεία είναι οργανωμένη λειτουργικά με τέτοιον τρόπο, ώστε όλες οι ομάδες συνεισφέρουν στα μεγάλα προϊόντα της. Για παράδειγμα, ένας αντιπρόεδρος μηχανικής υλικού θα βοηθούσε στην επίβλεψη τμημάτων του iPhone, Apple Watch, iPad, Mac και AirPods.

Και ένας ηγέτης της μηχανικής λογισμικού θα διευθύνει ομάδες που συνεισφέρουν στο iOS, macOS, watchOS και tvOS, οι οποίες λειτουργούν σε δεκάδες προϊόντα υλικού.

Αυτή η οργάνωση είχε νόημα στις πρώτες μέρες της Apple, αλλά οδήγησε σε αυξημένες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη προϊόντων, σε πολύ περιορισμένους πόρους και σε επιπλέον πολυπλοκότητα μηχανικής.

Οι μισθοί

Τέλος, ας μην ξεχνάμε έναν από τους μεγαλύτερους λόγους που οι άνθρωποι αφήνουν μια δουλειά: τα χρήματα. Η μετοχή της Apple υποχώρησε σχεδόν 30% πέρυσι, μετά από τρία χρόνια σημαντικών κερδών. Αυτό βαρύνει τις αποδοχές. Στην περίπτωση ενός αντιπροέδρου της Apple, τα μερίσματα μπορεί να υπερβαίνουν το ήμισυ της αμοιβής.

Την Παρασκευή, οι μέτοχοι της Apple ενέκριναν ένα νέο πακέτο αποδοχών για τον Τιμ Κουκ που περιελάμβανε μείωση περίπου 40%. Συνολικά πάνω από το 80% του εισοδήματός του το 2023 θα μειωθεί, με το 75% αυτού να συνδέεται με την απόδοση της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive