Με το καράβι της οικονομίας να πλέει σε κάθε άλλο από ήρεμες θάλασσες, η Apple δείχνει να κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει τις απολύσεις εργαζομένων. Κάτι που έχουν κάνει χωρίς ιδιαίτερο δισταγμό οι περισσότεροι από τους μεγάλους της τεχνολογίας.

Στις κινήσεις της την βοηθάει το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι πολύ πιο κερδοφόρα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία τεχνολογίας, με 30 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το τελευταίο τρίμηνο. Όπως επισημαίνεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο για την τεχνολογία του Bloomberg, «η Apple κάθεται σε ένα σωρό χρημάτων 165 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει τη φήμη της σταθερότητας που πρέπει να προστατεύει».

Παίρνουν το καπελάκι τους και φεύγουν: Κορυφαία στελέχη εγκαταλείπουν μαζικά την Apple

Πέρα όμως από την διατηρούμενη κερδοφορία και την εντυπωσιακή ρευστότητα η Apple διατηρεί κάποια δυναμική αυτή την περίοδο: η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο περίπου 20% μέχρι στιγμής φέτος. Επιπλέον, η εταιρεία ετοιμάζεται για ανακοινώσει ένα νέο προϊόν που θα την εισαγάγει σε μια εντελώς νέα κατηγορία: η μάσκα μικτής πραγματικότητας μαζί με το συνοδευτικό λειτουργικό σύστημα αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου τριμήνου.

Με το mixed reality headset η Apple προσδοκά να δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά ανάλογες με αυτές που δημιούργησε το iPhone.

Προφανώς με αυτά τα δεδομένα οι απολύσεις στην Apple θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιες για το ηθικό της εταιρείας αλλά και την αντίληψη του κοινού. Ειδικά μετά το πλήθος απολύσεων που προηγήθηκαν στις Meta Platforms, Amazon, Microsoft και Alphabet.

Επιπρόσθετα, τα ανώτερα στελέχη της Apple θεωρούνται από πολλούς «αφρόκρεμα». Αν και η Apple προχωρούσε σε απολύσεις θα σήμαινε απλά ότι ακόμη και αυτά τα κορυφαία στελέχη έχουν κάνει κάτι πολύ λάθος στις επιλογές τους ή ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από ό,τι φοβόταν ο κόσμος. Άρα, συμπεραίνει το Bloomberg, οι απολύσεις από την Apple θα έστελναν εντελώς λάθος μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες.

Σε αντίθεση με την Apple, οι ανταγωνιστές της συνέχισαν να προσλαμβάνουν προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Meta επιχειρεί να μεταπηδήσει στο Metaverse ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για ένα όραμα που δεν έχει ακόμη αποδώσει. Η Amazon, η Microsoft και η Google, επίσης, ωθήθηκαν σε αγορές που βρίσκονταν πέρα από τους βασικούς τομείς δραστηριότητάς τους.

Παρόλα αυτά, και η Apple έχει δεχτεί χτυπήματα που λειτουργούν σαν προειδοποιητικά καμπανάκια. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5% το περασμένο τρίμηνο και αναμένεται να μειωθούν κατά παρόμοιο ποσό την τρέχουσα περίοδο. Ωστόσο, η εταιρεία είναι σε καλύτερη θέση να ξεπεράσει την ύφεση.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η εταιρεία εξακολουθεί να προσπαθεί να συγκρατήσει το κόστος και να κάνει τις δραστηριότητές της πιο αποτελεσματικές – μια διαδικασία που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, νωρίτερα από τις προσπάθειες σύσφιξης σε πολλούς άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς.

FILE PHOTO: A man holds an iPhone 14 as Apple Inc’s new models go on sale at an Apple store in Beijing, China, September 16, 2022. REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Τα μέτρα της Apple για να αποφύγει τις απολύσεις

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα πρώτο μέτρο που εφαρμόζει η Apple για να αποφύγει τις απολύσεις είναι να καθυστερήσει τα μπόνους για τις εταιρικές ομάδες που λάμβαναν προηγουμένως πληρωμές δύο φορές το χρόνο. Τώρα, αυτές οι ομάδες θα λάβουν ολόκληρο το μπόνους τους τον Οκτώβριο, ταιριάζοντας με το πρόγραμμα των περισσότερων συναδέλφων τους. Ενώ η Apple έχει ήδη συνυπολογίσει αυτά τα χρήματα στα οικονομικά της, μπορεί να κρατήσει αυτά τα μετρητά στη διάθεσή της για λίγο περισσότερο.

Επιπλέον, ορισμένα project, συμπεριλαμβανομένων νέων οικιακών συσκευών, όπως ένα έξυπνο ηχείο HomePod με οθόνη, αναβλήθηκαν μέχρι το επόμενο έτος. Αυτό επιτρέπει στην Apple να διαθέσει τον προϋπολογισμό έρευνας και ανάπτυξης σε πιο πιεστικά θέματα.

Έχει περιοριστεί ο προϋπολογισμός πολλών ομάδων εργασίας και πλέον απαιτείται έγκριση ανώτερου αντιπροέδρου, ενώ έχουν σταματήσει εντελώς οι προσλήψεις για ορισμένες ομάδες και έχουν περιοριστεί για άλλες. Σε περιπτώσεις παραιτήσεων αρκετές θέσεις παραμένουν κενές χωρίς να γίνονται προσλήψεις.

Σε άλλες περιπτώσεις, η Apple περιορίζει τη δυνατότητα των εργαζομένων – τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και σε λιανικά καταστήματα – να μεταφέρονται σε άλλα τμήματα ή καταστήματα, μια διαδικασία που συνήθως έχει συνοδευτικό κόστος.

Πέρυσι, η Apple απέλυσε πολλούς από τους υπαλλήλους της με συμβάσεις (μη πλήρους απασχόλησης). Επίσης, έκοψε αθόρυβα τους υπαλλήλους με συμβάσεις έργου τις τελευταίες εβδομάδες που είχαν τοποθετηθεί σε ομάδες μηχανικών και αλλού.

Οι προϋπολογισμοί ταξιδιών έχουν μειωθεί σημαντικά και τα ταξίδια απαιτούν πλέον την έγκριση των ανώτερων στελεχών. Για ορισμένα τμήματα, τα ταξίδια έχουν σταματήσει εντελώς για το άμεσο μέλλον.

People visit the Apple store at the Cumberland Mall in Atlanta, Georgia, U.S., May 3, 2022. REUTERS/Alyssa Pointer

Αυστηρότητα στα καταστήματα λιανικής

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, οι διευθυντές έχουν γίνει τόσο αυστηροί όσο ποτέ όσον αφορά την παρουσία στο γραφείο – οι εργαζόμενοι συνήθως αναμένεται να έρχονται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη – και ορισμένοι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι αυτό είναι προάγγελος για την απόλυση υπαλλήλων που δεν πληρούν τη συγκεκριμένη απαίτηση.

Στο κομμάτι του λιανεμπορίου, η Apple εξετάζει πιο προσεκτικά την παρουσία και τις ώρες εργασίας, και αυτό εγείρει επίσης ανησυχίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι μπορεί να απολυθούν εάν δεν μπορούν να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών. Ορισμένοι υπάλληλοι πιστεύουν επίσης ότι η Apple ακολουθεί μια πιο σκληρή γραμμή προκειμένου να κάνει τους υπαλλήλους να παραιτηθούν, εξοικονομώντας έτσι χρήματα.

Οι υπάλληλοι λιανικής λένε επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, ότι εάν οι υπάλληλοι δηλώνουν ασθένεια ή λείπουν για άλλους λόγους, η Apple δεν αντικαθιστά το ωράριό τους. Η εταιρεία απαλλάσσεται επίσης από τον «ειδικό χρόνο ασθενείας» για το χρόνο που χάνεται λόγω του Covid, ζητώντας από το προσωπικό να χρησιμοποιήσει τον κανονικό χρόνο άδειας λόγω ασθενείας – ή να μην πληρωθεί.

Τέλος, η Apple δεν αντικαθιστά πάντα τους εργαζομένους όταν φεύγουν, είπαν ορισμένα στελέχη των λιανοπωλητών στο Bloomberg. Και οι απολύσεις – για τυπικούς λόγους όχι μαζικές απολύσεις – φαίνεται να έχουν αρχίσει, λένε.

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων

Ενώ ορισμένες από αυτές τις κινήσεις έχουν αναστατώσει το προσωπικό της Apple, οι αντιδράσεις είναι σαφώς ηπιότερες σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν σε άλλες εταιρείες. Συγκριτικά, οι κύριοι ανταγωνιστές της Apple έχουν απολύσει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους τους τελευταίους μήνες. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν το ήμισυ του εταιρικού δυναμικού της Apple.

Μέχρι στιγμής, οι κινήσεις της Apple έχουν αποδώσει: τα λειτουργικά της έξοδα κατά το τρίμηνο των εορτών ήταν πολύ κάτω από τις κατευθυντήριες οδηγίες της εταιρείας. Αναμένει επίσης ότι η αύξηση αυτών των δαπανών θα επιβραδυνθεί σημαντικά την τρέχουσα περίοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αλλά, όπως σημειώνει το Bloomberg, ποτέ μην λες ποτέ. Προς το παρόν, φαίνεται απίθανο η Apple να κάνει απολύσεις, αλλά όπως έχουμε δει τα τελευταία τρία χρόνια, ο κόσμος είναι  απρόβλεπτος. Ο ίδιος ο Κουκ είπε ότι οι απολύσεις στην Apple θα ήταν η «έσχατη λύση». Αλλά ως ειδικός στο παιχνίδι δημοσίων σχέσεων, έσπευσε να μην τα αποκλείσει εντελώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή