Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδιά της Ρωσίας που προβλέπουν την ανάπτυξη «τακτικών» πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, παρά τις πολυάριθμες επικρίσεις των δυτικών χωρών.
«Εννοείται πως μια τέτοια αντίδραση δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στα σχέδια της Ρωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Γιούρι Πεσκόφ.
Γαλλία: Καταδικάζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία
Το Σάββατο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει πως έχει τη συμφωνία του Μινσκ για να αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, μια χώρα που βρίσκεται στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το 1994 κυβερνάται από τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, το στενότερο σύμμαχό του.
Σύμφωνα με το ρώσο πρόεδρο, οι προετοιμασίες γι’ αυτή την ανάπτυξη πρόκειται να αρχίσουν από τον ερχόμενο μήνα.
Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη στάση της Ρωσίας «επικίνδυνη και ανεύθυνη», ενώ η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρία» που ασκεί η Ρωσία.
Πώς συνδέεται με την Βρετανία και την Ουκρανία
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αυστηρές επικρίσεις από την πλευρά των Δυτικών, με το ΝΑΤΟ να καταγγέλλει μια «επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική» της Ρωσίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε το Μινσκ με νέες κυρώσεις, αν πραγματοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη.
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ζήτησε χθες, Κυριακή, την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει «πυρηνικό εκβιασμό» εκ μέρους της Ρωσίας.
Μολονότι η Λευκορωσία δεν συμμετέχει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Μόσχα χρησιμοποίησε πέρυσι το έδαφός της για να διεξαγάγει την επίθεσή της εναντίον του Κιέβου.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σε περίπτωση σημαντικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε το Σάββατο την απόφασή του επικαλούμενος τη βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά με εξασθενημένο ουράνιο, όπως ανέφερε πρόσφατα ένας βρετανός αξιωματούχος.
Latest News
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.