Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX όμως να είναι αδύναμος να ακολουθήσει το θετικό κλίμα, καθώς η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+, μονοπώλησε το ενδιαφέρον για τις προοπτικές που διαγράφονται στον κλάδο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 7.673 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,31% στις 15.580 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,32% στις 7.345 μονάδες.

Wall Street: Profit taking αλλά και ενεργειακές στηρίξεις

Ο ΟΠΕΚ+ ταράζει τα νερά

Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκε η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για μείωση άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως που θα παραταθεί έως το τέλος του 2023. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τύπου Brent ενισχύονται κατά 5,98% στα 84,67 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνουν άλμα 6,04% στα 80,24 δολάρια το βαρέλι.

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ αποτελεί «μια ανεπιθύμητη έναρξη της νέας εβδομάδας για τις αγορές κινδύνου και τους φορείς χάραξης πολιτικής που εξακολουθούν να ασχολούνται με τον επίμονο πληθωρισμό και τις επιπτώσεις της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης», ανέφερε ο Tony Sycamore της IG.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πορεία των τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη θα παρακολουθούνται στενά, καθώς ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί το ευμετάβλητο κόστος ενέργειας και τροφίμων, βρέθηκε στο ιστορικό υψηλό του 5,7% τον Μάρτιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει “σημαντικά πολύ υψηλός”, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στο επίκεντρο παρέμεινε και η μετοχή της UBS, η οποία υποχώρησε κατά 4%, αφού έχει διαρρεύσει ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 20-30%, καθώς ενσωματώνει τις δραστηριότητες της Credit Suisse.

Επίσης, οι μετοχές της Cineworld σημείωσαν πτώση 20%, αφού η βρετανική εταιρεία εκμετάλλευσης κινηματογράφων δήλωσε ότι δεν θα θέσει πλέον προς πώληση τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η Cineworld δεν μπόρεσε να βρει αγοραστή για τον όμιλο μετά την υπαγωγή της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές τον Σεπτέμβριο, καθώς αγωνίζεται να διαχειριστεί το τεράστιο χρέος της.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός τομέας στη ζώνη του ευρώ κατέγραψε πτώση τον Μάρτιο, σύμφωνα με την S&P Global. Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση υποχώρησε στο 47,3 τον Μάρτιο, από 48,5 τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η παραγωγή των εργοστασίων αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών, καθώς τα προβλήματα εφοδιασμού υποχώρησαν και οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης κατέγραψαν ρεκόρ σύντομων χρόνων παράδοσης.

Επίσης, η μεταποιητική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε τον Μάρτιο μετά την άνοδό της σε υψηλό επτά μηνών τον Φεβρουάριο. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταποίηση μειώθηκε στο 47,9 τον Μάρτιο από 49,3 τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας ένα οκτάμηνο σερί μετρήσεων κάτω από το ουδέτερο όριο των 50 μονάδων.

Τέλος, η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να διαμορφώνεται στο 44,7.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με το δεξί εισήλθε στον Απρίλιο

Με φόρα…, όχι όμως συναλλακτική, διέσπασε το ελληνικό χρηματιστήριο την κοντινή αντίσταση των 1.060 μονάδων, καθώς συνέχισε για ακόμη μία συνεδρίαση το ανοδικό σερί καλύπτοντας σημαντικό από το χαμένο έδαφος του Μαρτίου. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,29% στις 1.068,24 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 26 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές