
Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (ΠΗΥ) και η επιλογή ημερομηνίας δεν είναι τυχαία: πρόκειται για τη γενέθλια ημέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εφέτος συμπληρώνει 75 χρόνια ζωής. (Ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948).
Ούτε το κεντρικό μήνυμα – Υγεία για όλους – της φετινής ΠΗΥ είναι τυχαίο: οι παρατηρούμενες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης ανισότητες στην υγεία είναι τεράστιες και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία των εθνών. Αφορούν δε όλο το φάσμα του όρου «υγεία», από την πρόληψη και τη διάγνωση μέχρι τις θεραπευτικές επιλογές.
Μεσογειακή διατροφή: Σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας
Πάρτε για παράδειγμα τη χώρα μας όπου καταγεγραμμένο (και ανησυχητικό) είναι το εύρος των ανισοτήτων μεταξύ καρκινοπαθών ασθενών που ζουν σε αστικά κέντρα και σε νησιωτικές ή και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές. Ειδικά για τον καρκίνο, έντονες είναι οι ανισότητες και μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις χώρες του Βορρά να εμφανίζουν καλύτερους δείκτες περίθαλψης και ως εκ τούτου επιβίωσης των ασθενών σε σχέση με τις χώρες του Νότου.
Περιττό να πούμε ότι γενικά οι ανισότητες στην υγεία είναι ανάλογες με τις οικονομικές ανισότητες τόσο σε επίπεδο ανθρώπων, όσο και σε επίπεδο κρατών: ο ταχυδρομικός κώδικας αποδεικνύεται αποκαλυπτικός των πιθανοτήτων που έχει κάποιος να νοσήσει ή/και να χάσει κανείς τη ζωή του από μια σειρά ασθενειών, ενώ πολλές αφρικανικές χώρες μαστίζονται ακόμη από λοιμώδη νοσήματα που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού ή/και της βελτίωσης των υγειονομικών συνθηκών.
Εχει κάθε λόγο λοιπόν ο ΠΟΥ να βάζει τις ανισότητες στην υγεία στην ατζέντα και να αξιώνει «Υγεία για όλους». Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι το πώς θα υλοποιηθεί αυτό το όραμα που απαιτεί παγκόσμια συνεργασία αλλά και θέληση για βοήθεια στον αδύναμο.
Η πανδημία μας έδειξε ότι οι ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα, αλλά επίσης έδειξε το πόσο αδηφάγος είναι ο δυτικός κόσμος: παρά τις εξαγγελίες για το αντίθετο οι εμβολιασμοί στις αφρικανικές χώρες άρχισαν με καθυστέρηση και συνεχίστηκαν με ρυθμούς χελώνας. Ακόμη και σήμερα οι εμβολιαστικές ανισότητες παραμένουν τεράστιες και δείχνουν ότι ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου «Υγεία για όλους» θα είναι σίγουρα μακρός.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.