Το ανέκδοτο

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο – ας το πούμε ανέκδοτο. Έλεγε, λοιπόν, πως στην Ινδία δεν πεθαίνει κανείς από υπερσιτισμό, στο Λίβανο από φυσικό θάνατο και στην Ελλάδα από πλήξη! Το πόσο σοφή ήταν η έμπνευση του δημιουργού του – για μία ακόμη φορά – επιβεβαιώνεται αυτές τις ημέρες.

Χαμός

Το φάντασμα του Ηλία. Όχι του 16ου. Του άλλου, που τον «φαγουριάζει» η σβάστικα στο μπράτσο.

Και αιφνιδίως ο Ηλίας Κασιδιάρης από το εδώλιο του κατηγορουμένου στο Εφετείο, βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Δηλαδή τον έφερε στο επίκεντρο η κυβέρνηση με την απόφαση της να ενισχύσει τη νομοθετική της ρύθμιση για τον – βέβαιο(;) – αποκλεισμό του. Και θα πλανιέται ως φάντασμα όχι μόνο σήμερα και αύριο που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά και στη διάρκεια των επόμενων ημερών. Για πόσο; Θα δούμε…

Τα μηνύματα

Πάντως θέλω να εκμυστηρευτώ την πληροφορία που προ εβδομάδων μου έδωσε φίλος καλά πληροφορημένος, σύμφωνα με την οποία ο Αρειος Πάγος μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου την εκτίμηση του πως η ρύθμιση του αποκλεισμού δεν μπορεί να γίνει εύκολα δεκτή. Χθες επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου πως υπήρξε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη με τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Χρήστο Τζανερίκο. Προφανώς τα όσα μεταφέρθηκαν στον υπουργό Επικρατείας ήταν η αιτία για να «ενισχυθεί» η ρύθμιση με απόφαση της ολομέλειας του πολιτικού τμήματος.

Πάντως ο φίλος δεν εννοούσε αυτή τη συνάντηση.

Για πόσο διάστημα θα μείνει ο για σοβαρά κακουργήματα κατηγορούμενος Κασιδιάρης στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης; Και τι θα πράξει το – δημοσκοπικά – ευμεγέθες πολιτικό του ακροατήριο κι οι followers του άμα του αποκλεισμού του;

Κρίσιμα τα ερωτήματα και τις απαντήσεις τους θα τις «διαβάσουμε» το βράδυ των εκλογών….

—————————————————————————-

Τα δύσκολα μετά τις εκλογές

Οι δηλώσεις, οι συνεντεύξεις και οι δημόσιες ομιλίες του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα έχουν ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον σ΄αυτή την ιδιαίτερα παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και την ιδιαίτερη ευρωπαική και διεθνή συγκυρία.

Αποσπώ δύο εξαιρετικά σημαντικές αναφορές από την συνέντευξη του στον κ. Παύλο Τσίμα. Και καλό θα είναι τα – δύο συν ένα – κόμματα που συγκρούονται για την κυβερνητική εξουσία να τις έχουν υπόψη τους, αλλά και εμείς, ως ψηφοφόροι, δεν είναι κακό να τις γνωρίζουμε…

Δίσεκτες ημέρες

Η πρώτη σημαντική επισήμανση του Διοικητής της ΤτΕ είναι ότι έρχονται δύσκολες ημέρες για την επόμενη κυβέρνηση – θα μπορούσε κανείς να τις πει και δίσεκτες, είναι πιο ποιητικό, έτσι; Και για εμάς θα συμπλήρωνα εγώ!

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας «η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ένα μακροοικονομικό περιβάλλον δυσκολότερο από ότι η προηγούμενη, διότι τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα, διότι θα έχουμε ένα σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης που τώρα έχει μπει λίγο στις καλένδες λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά από του χρόνου θα ισχύσει με τον άλφα ή με το βήτα τρόπο, άρα οι συνθήκες θα είναι κατά τι δυσκολότερες».

Τυχερός ο Μητσοτάκης

Είπε επίσης ότι η απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ ήταν τυχερή «διότι αντιμετώπισε πολύ ευνοϊκές συνθήκες και δεν εννοώ μόνο αυτές από τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους από τα μνημόνια, αλλά εννοώ τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, περίπου διπλάσια από ότι υπολογίζαμε λόγω της πολύ καλής εξέλιξης στον τουρισμό και επίσης του πληθωρισμού, που ο πληθωρισμός μπορεί μεν στην οικονομία συνολικά να μην κάνει καλό, αλλά στα δημοσιονομικά κάνει καλό, αρκεί να είναι παροδικός και να μην είναι μόνιμος».

Τυχερή λοιπόν η ΝΔ, αλλά η επόμενη κυβέρνηση μάλλον άτυχη.

Και σε ποιον θα τύχει ο «μουτζούρης» που λέγαμε;

Το πιάσατε το υπονοούμενο;

Ερωτηθείς ο κ. Στουρνάρας αν πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να κινδυνεύει, όπως το 2015 τόνισε με νόημα: «Τα συστημικά ευρωπαϊκά κόμματα έχουν περάσει όλα από την κρίση, έχουν κυβερνήσει τη χώρα, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οποιαδήποτε από αυτά θα οδηγούσε τη χώρα σε μια τέτοια κρίση που περιγράφετε».

Είναι προφανές πως το «καρφί» πήγαινε κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε κάποιους από τους – δυνητικούς του – συμμάχους που θέλουν ακόμη να… ανατινάξουν τις τράπεζες!

Κυβέρνηση

Αλλά ωστόσο ο Διοικητής ήταν αισιόδοξος για τον σχηματισμό κυβέρνησης διότι όπως τόνισε: «Κατ’ αρχήν το τι λένε τα κόμματα προεκλογικά δεν σημαίνει ότι είναι αυτά τα οποία θα κάνουν και μετεκλογικά».

Παντως το 2015 το είπαμε «κυβίστηση»!

Τώρα;

————————————————————————

Βρέχει κονδύλια στο Εξοικονομώ

Aύξηση του προϋπολογισμού για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγή μου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει αιτηθεί χρηματοδότηση από το RΕPowerEu, ώστε τα 200 εκατ. ευρώ του προγράμματος να φτάσουν στα 300 εκατ. ευρώ. Από το RΕPowerEu θα προέλθουν και τα κονδύλια του νέου «Εξοικονομώ 2023» για τα νοικοκυριά, τα οποία επίσης προσδιορίζονται στα 300 εκατ. ευρώ, όπως είχε γράψει ο «ΟΤ» . Τα δύο προγράμματα μαζί με το “Εξοικονομώ-Ανακαινίζω” για νέους προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν έως τις εκλογές.

—————————————————————————-

Ηλεκτρονικό μάτι στις γέφυρες…

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης σε 250 γέφυρες του σιδηροδρομικού δικτύου στις οποίες θα μπουν αισθητήρες ώστε να εκτιμάται η κατάστασή τους. Ο προϋπολογισμός θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ενώ στο έργο περιλαμβάνονται οι μελέτες για την κατάσταση κάθε γέφυρας καθώς και η λειτουργία των συστημάτων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός εξετάζεται αντίστοιχο πρόγραμμα για τις γέφυρες του οδικού δικτύου.

Οπισθοχώρηση

Οπισθοχώρηση της κυβέρνησης για την εκτός σχεδίου δόμηση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες το απόγευμα απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς τελικά δεν θα κατατεθεί, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί την περασμένη εβδομάδα από το ίδιο βήμα, η νομοθετική ρύθμιση που θα έδινε δικαίωμα δόμησης σε χιλιάδες εκτός σχεδίου ακίνητα τα οποία έχασαν το δικαίωμα δόμησης, βάσει πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως τόνισε ο ίδιοw, το ΥΠΕΝ έχει ετοιμάσει πρόταση ρύθμισης που δίνει διέξοδο στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί, αλλά χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και διαβούλευσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories