Με την με Αριθμ. 39744/2023 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, ύστερα από τη σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, κηρύσσεται υποχρεωτική για το σύνολο του κλάδου η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας για το 2023-2024.

Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης που αφορούν μεταξύ άλλων:

  • αποδοχές,
  • επιδόματα,
  • διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κλπ.
  • επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τη Σύμβαση.

Ανάλυση ΣΣΕ

Μισθολογικοί  όροι

Η ΣΣΕ που κηρύσσεται υποχρεωτική συνάφθηκε μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και προβλέπει:

Αύξηση των βασικών μηνιαίων μισθών κατά 5,5 % από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κατά 5 % από 1ης Ιανουαρίου 2024 ήτοι:

Βασικοί μισθοί από την από την 01-01-2023 έως και την 31-12-2024 διαμορφώνονται ως εξής:

Ημερομίσθια (για απασχόληση 8 ωρών/ ημέρα συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων Κυριακών & αργιών καθώς νυκτερινής απασχόλησης) εκτάκτως προλαμβανομένων από την 01.01.­2023 έως και την 31.12.2024, διαμορφώνονται ως εξής:

Επισημάνσεις για την ΣΣΕ

Στους βασικούς μισθούς προστίθενται κατά περίπτωση επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης, στολής, ανθυγιεινής εργασίας, τροφής και ύπνου (διαμονής στο ξενοδοχείο).

Οι ελάχιστες αμοιβές ισχύουν και για τους εργαζόμενους των ίδιων ειδικοτήτων που απασχολούνται σε εργολάβους στους οποίους αναθέτει εργασίες η ξενοδοχειακή επιχείρηση.

Ο μισθός του Αρχιμάγειρα καθορίζεται ελευθέρως, δεν μπορεί όμως να υπολείπεται του οριζόμενου μισθού Μάγειρα Α πλέον 20%

Οι βασικοί μισθοί των ανηλίκων δηλαδή έως 18 ετών, καθορίζονται σύμφωνα με όσα ρυθμίζει η ΕΓΣΣΕ

Οι εργαζόμενοι στα μικρά ξενοδοχεία –έως 20 δωματίων και κατηγορίας έως 3 αστεριών– θα αμείβονται στα επίπεδα των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Βασικοί μηνιαίοι μισθοί των νεοεισερχομένων εργαζομένων

Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των νεοεισερχομένων εργαζομένων (όσων, δηλαδή, εισέρχονται για πρώτη φορά) στην Κατηγορία Δ΄, έως ότου οι εργαζόμενοι αυτοί να συμπληρώσουν δέκα πέντε μήνες προϋπηρεσίας στην ίδια ξενοδοχειακή μονάδα (ή επιχείρηση, ή όμιλο, αν έχει περισσότερες από μια ξενοδοχειακή μονάδα), θα είναι ίσοι με τις αποδοχές που ορίζει η εκάστοτε ισχύουσα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. πλέον δεκατρία τοις εκατό (+13%), ανάλογα με την προϋπηρεσία τους και την ιδιότητά τους ως υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτη, εφόσον η επιχείρηση επιθυμεί να αμείβει τον εν λόγω εργαζόμενο σύμφωνα με τη ρύθμιση της παρούσας παραγράφου.

Ποιους αφορά

Αφορά το παρακάτω προσωπικό ανά κατηγορία:

Καταλαμβάνει τις παρακάτω δραστηριότητες: σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

  • που λειτουργούν
  • σε αστικά κέντρα,
  • σε τόπους θερινών διαμονών,
  • σε λουτροπόλεις και
  • σε αρχαιολογικούς τόπους όλης της χώρας,
  • με τη μορφή
  • του ξενοδοχείου,
  • ξενώνα οικοτροφείου,
  • επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων,
  • επιχειρήσεις θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους),
  • μοτέλ,
  • τουριστικού περιπτέρου και
  • κέντρου παραθερισμού – διακοπών και κάμπινγκ.

Λοιπές θεσμικές ρυθμίσεις

Επιμήκυνση του χρονικού ορίου απασχόλησης ημερών ανάπαυσης στα εποχικά ξενοδοχεία με πρόσθετη αμοιβή και ασφάλιση από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου, απαραίτητη προϋπόθεση η επαναπρόσληψη του προσωπικού από 15 Μαΐου και όχι από 10 Ιουνίου.

Προβλέπει ακόμη ότι κατά τη θερινή και χειμερινή τουριστική περίοδο:

  • Στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας καταργείται ο όρος που προέβλεπε τη χορήγηση συνεχών ημερών εβδομαδιαίας ανάπαυσης στους εργαζόμενους με πενθήμερο και παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να κατανέμει τη διήμερη ανάπαυση εντός της εβδομάδας αλλά διακεκομμένα. Κατά τις ίδιες περιόδους οι επιχειρήσεις μπορούν να απασχολούν τους μισθωτούς μέχρι και μία ώρα επιπλέον την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασίας σε περίοδο έως 8 εβδομάδων δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες.
  • Εφόσον η πληρότητα υπερβαίνει το 70 % επιτρέπεται η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης με πρόσθετη αμοιβή ίση με ένα ημερομίσθιο. Αν πρόκειται για Κυριακή ή αργία η πρόσθετη αμοιβή είναι ένα ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75 %.

Οι διατάξεις περί υποχρεωτικής αναπαύσεως κατά τις Κυριακές και τις αργίες, δεν εφαρμόζονται επί μισθωτών απασχολουμένων σε

  • ξενοδοχεία,
  • επισιτιστικά καταστήματα κλπ ( άρθρο 7 παρ 1 του Β.Δ. 748/1966).

Συνεπώς δεν ισχύει η ρύθμιση της παρ 1 του άρθρου 10 του ΒΔ 748/1966 που ορίζει ότι για απασχόληση πέραν των 5 ωρών την Κυριακή πρέπει να δοθεί συμπληρωματική ανάπαυση ρεπό.

Για τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας δεν τίθεται θέμα ανάπαυσης και η απασχόληση την Κυριακή δεν συνιστά έκτακτη απασχόληση.

Παράδειγμα εφαρμογής της ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας  (Π.Κ. 31/16-12-2022)

* Παλαιολόγος Ι. Λιάζος, Οικονομολόγος – Σύμβουλος Εργασιακών Ασφαλιστικών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων