Αντίθετοι στην πρόταση των ΗΠΑ να παγώσουν οι εξαγωγές της G7 προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ενόψει της συνόδου κορυφής της ομάδας στη Χιροσίμα τον επόμενο μήνα, εμφανίζονται οι διπλωμάτες χωρών της ΕΕ και της Ιαπωνίας.

Ρωσία – κυρώσεις: Τέλη Μαΐου το επόμενο πακέτο της ΕΕ, λέει ο Πολωνός ΥΠΕΞ

Η κοινή δήλωση των ηγετών της G7 που συντάσσεται για τη συνάντηση περιλαμβάνει μια δέσμευση για αντικατάσταση του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων κατά τομέα κατά της Ρωσίας με πλήρη απαγόρευση εξαγωγών με ορισμένες εξαιρέσεις, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times. Οι εξαιρέσεις, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γεωργικά προϊόντα και ιατρικά είδη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, η πρόταση τέθηκε από τις ΗΠΑ, καθώς ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τον τρόπο που επιβάλλονται οι κυρώσεις μέχρι τώρα, που αφήνει παραθυράκια ώστε η Ρωσία να μπορεί να συνεχίζει να εισάγει δυτική τεχνολογία.

«Δεν είναι εφικτό»

Ωστόσο, εκπρόσωποι από την Ιαπωνία και τις χώρες της ΕΕ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας πως μια γενικευμένη απαγόρευση εξαγωγών δεν είναι εφικτή. «Από τη δική μας σκοπιά, απλά δεν είναι εφικτό», είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες με τους εταίρους της G7, ανέφερε, όμως, ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για να θέτουν υπόλογη τη Ρωσία».

«Σε συντονισμό με τους εταίρους μας στο G7, έχουμε θέσει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο σύνολο κυρώσεων και δράσεων ελέγχου των εξαγωγών που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Αυτές οι ενέργειες είχαν σημαντικό αντίκτυπο, περιορίζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον άδικο πόλεμο [που κάνει]».

Η διαφωνία σχετικά με το μέτρο υποδεικνύει ότι οι που έχουν στη διάθεσή τους οι ηγέτες της G7, στην προσπάθειά τους να «στριμώξουν» οικονομικά τον Πούτιν μετά από 14 μήνες πολέμου, τείνουν να περιορίζονται, έχοντας ήδη επιβάλει μια σειρά από κυρώσεις.

Σε αυτό το στάδιο, είναι προφανές ότι ο κύριος στόχος των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και άλλων συμμάχων τους, είναι η καταστολή της φοροδιαφυγής και της παράκαμψης των κυρώσεων μέσω τρίτων χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται να ασκηθεί αυξημένη πίεση προς  χώρες όπως η Τουρκία, τα ΗΑΕ και χώρες της κεντρικής Ασίας που έχουν αυξήσει το εμπόριο με τη Ρωσία μετά τις κυρώσεις της Δύσης.

Η συνάντηση κορυφής στις 19 Μαΐου

Οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν στη Χιροσίμα στις 19 Μαΐου για μια τριήμερη σύνοδο κορυφής που θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, στην οικονομική ασφάλεια, στις πράσινες επενδύσεις και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η ΕΕ, η οποία είναι μέλος της G7 μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, απαιτεί από τα 27 μέλη της να συμφωνήσουν στην πολιτική κυρώσεων.

Έχει συμφωνήσει σε 10 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά μόνο μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων και αντιθέσεων μεταξύ των κρατών μελών, ορισμένα από τα οποία έχουν εξασφαλίσει περικοπές και εξαιρέσεις για κρίσιμες εθνικές βιομηχανίες τους απειλώντας να ασκήσουν βέτο στους περιορισμούς.

Η αντικατάσταση αυτού του καθεστώτος με πλήρη απαγόρευση εξαγωγών ενέχει τον κίνδυνο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με τις διαφωνίες επισείοντας μια πιθανή αποδυνάμωση των ήδη υπαρχόντων μέτρων, δήλωσαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους FT.

Άλλες λιγότερο αμφισβητούμενες προτάσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο δήλωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν από τη σύνοδο κορυφής, περιλαμβάνουν περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της «αποφυγής και παράκαμψης» των υφιστάμενων κυρώσεων και κατά εκείνων που «υποστηρίζουν εσκεμμένα τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας», συμπεριλαμβανομένων όσων διευκολύνουν τις οικονομικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι χώρες της G7 θα συνεχίσουν να μειώνουν τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και να αποτρέπουν «το εκ νέου άνοιγμα των διόδων που προηγουμένως είχαν κλείσει από την εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία», αναφέρει το προσχέδιο δήλωσης.

Επιπλέον, οι ηγέτες της G7 θα ανακοινώσουν σχέδια για την εισαγωγή ενός «μηχανισμού ιχνηλασιμότητας» στα ρωσικά διαμάντια για τη μείωση των κερδών του Κρεμλίνου από τις εξαγωγές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή