Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμη η νέα δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, η οποία είναι απίθανο να υιοθετηθεί πριν από τα τέλη Μαΐου. Αυτό δήλωσε αργά το βράδυ χθες Δευτέρα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου.

Forbes: Γιατί οι δυτικές κυρώσεις απέτυχαν να επηρεάσουν τον πλούτο των ολιγαρχών της Ρωσίας

Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να αναμένεται κάτι απτό νωρίτερα, πρόσθεσε ο κ. Ράου, σύμφωνα με το πολωνικό κρατικό πρακτικό ειδήσεων PAP.

«Όλα αυτά βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της συζήτησης (…) Νομίζω πως το ζήτημα δεν θα κλείσει νωρίτερα από τον βαθύ Μάιο», ανέφερε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας. «Δεν μπορείτε να περιμένετε τίποτε νωρίτερα».

Η πρόταση της Πολωνίας

Η Πολωνία υπέβαλε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πρόταση για νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης του αργού που μεταφέρεται μέσω αγωγών και των εισαγωγών διαμαντιών. Η πρόταση αυτή σήμανε την έναρξη αυτής που προεξοφλείται πως ήταν μακρά και περίπλοκη διαδικασία διαπραγμάτευσης των 27.

Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει υιοθετήσει συνολικά δέκα δέσμες κυρώσεων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων –δημόσιων θεσμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων– της Ρωσίας, με σκοπό να πλήξει τη ρωσική οικονομία και να καταστήσει πιο δύσκολη τη διεξαγωγή του πολέμου.

Κυρώσεις στο ουράνιο της Ρωσίας ζητά το Βερολίνο

Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εισηγήθηκε πρόσφατα την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό ουράνιο, προκειμένου να τερματιστεί η εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από αυτό.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εξαρτήσεις στον ενεργειακό τομέα ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης», δήλωσε ο Χάμπεκ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μιλήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της συμπερίληψης στις κυρώσεις του μη στρατιωτικού πυρηνικού τομέα», σημείωσε ο γερμανός υπουργός, με το βλέμμα στο ουράνιο που προμηθεύει η Ρωσία πολλές ευρωπαϊκές χώρες για ράβδους πυρηνικών καυσίμων, αλλά και στην αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων που προσφέρει για λογαριασμό τους. «Η Ε.Ε. πρέπει να απεξαρτηθεί πλήρως από τη Ρωσία στα θέματα ενέργειας. Έχουμε προχωρήσει πολύ, αλλά ο πυρηνικός τομέας είναι ακόμη ανοιχτός και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι υπάρχει ακόμη κάτι που τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή