Τεράστια ποσά δανείζονται από τις διεθνείς αγορές οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καθώς το κόστος του 14μηνου πολέμου στην Ουκρανία και της υποστήριξης που παρέχουν στο Κίεβο συσσωρεύεται.
Τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη αγοράζουν κρατικό χρέος
Η χορήγηση ενεργειακών επιδοτήσεων, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων καθώς και η στέγαση και εκπαίδευση των Ουκρανών προσφύγων επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών που, σύμφωνα με το Bloomberg, ήδη φέτος έχουν δανειστεί σχεδόν 32 δισ. δολάρια, ποσό τριπλάσιο από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.
Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, για πρώτη φορά εδώ και δώδεκα χρόνια τρεις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες – η Πολωνία (με 9 δισ. δολάρια), η Ρουμανία (με 6 δισ. δολάρια) και η Ουγγαρία (με 5 δισ. δολάρια) – καταγράφονται μεταξύ των πέντε κορυφαίων δανειοληπτών των αναδυόμενων αγορών στις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που ο δανεισμός στις διεθνείς αγορές έχει καταστεί ακριβότερος, λόγω αύξησης των επιτοκίων, ακόμη και για κυβερνήσεις με υψηλή αξιολόγηση, όπως αυτές της ανατολικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Πολωνίας, που προχώρησε στην πώληση 30ετούς ομολόγου με επιτόκιο 5,5%.
Τα διογκούμενα δημοσιονομικά ελλείμματα ασκούν ήδη πίεση στους κρατικούς αξιωματούχους, ενώ ενδεχόμενη παράταση του πολέμου στην Ουκρανία ή τυχόν απαίτηση για ακόμη μεγαλύτερες δαπάνες θα καθιστούσε πιθανώς τους διεθνείς επενδυτές απρόθυμους να χρηματοδοτήσουν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ήδη οι αγορές καθίστανται πιο επιφυλακτικές, με τα ομόλογα της Πολωνίας σε δολάρια να διαπραγματεύονται με αποδόσεις παρόμοιες με εκείνες χωρών όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Ουρουγουάη.
Διογκούμενα ελλείμματα
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ανατολικής Ευρώπης θα διογκωθεί στο 4,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της περιοχής φέτος, από 1,3% το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg.
Όπως δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ο Daniel Wood, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην William Blair International, «ο πόλεμος πλήττει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και από τις δύο πλευρές: Μειώνει την ανάπτυξη, γεγονός που μειώνει την είσπραξη εσόδων για την κυβέρνηση, και από την πλευρά των δαπανών ήταν απαραίτητο για τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν εκείνους που έχουν πληγεί σκληρά από το κόστος ζωής».
Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 20%, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, οδηγώντας παράλληλα τα επιτόκια σε ταχύτερη άνοδο σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη. Εξάλλου, ενδεχόμενη διολίσθηση των τοπικών νομισμάτων θα καθιστούσε ακριβότερη την αποπληρωμή του χρέους.
Πιέσεις σε Ουγγαρία και Πολωνία
Η άνοδος των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο ασκεί ήδη πιέσεις στις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Όπως σημειώνει το Bloomberg, δελεασμένες από την πιθανότητα να ξεκλειδώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι δύο χώρες συμφώνησαν ξαφνικά τον Δεκέμβριο – μετά από χρόνια αδιαλλαξίας – να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με την ισχύ των δημοκρατικών θεσμών στο εσωτερικό τους. Οι συνομιλίες όμως δεν έχουν προχωρήσει ακόμη αρκετά ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα από την ΕΕ, γεγονός που οδήγησε τα εν λόγω κράτη στις αγορές ομολόγων.
Η επιδείνωση της κατάστασης της Πολωνίας έρχεται σε μια χρονιά εκλογών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσε σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών. Επιπλέον, όπως σημειώνει το Bloomberg, η κυβέρνηση επιβαρύνεται με έναν αυξανόμενο σωρό δημόσιου χρέους εκτός προϋπολογισμού, το οποίο πρόκειται να φθάσει τα 638 δισεκατομμύρια ζλότι (152 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2026.
Latest News
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα